Drogie mamy, zanim udam się do dermatologa chciałam zapytać bo może któraś z was miała taki problem. Zauważyłam że odkąd jestem w ciąży na całym ciele w różnych miejscach mam takie czerwone plamki/wybroczyny. Ciężko tak naprawdę powiedzieć. Zawsze mialam cerę naczynkową i pękające naczynka na twarzy ale takie coś pojawiło mi się wlansie teraz w czasie ciąży. Myślałam żeby może kupić sobie serum punktowe redblocker i tym spróbować. Może któraś z was też miała coś takiego? Nie jest to boleste ani jakoś strasznie problematyczne ale mało estetyczne. Załączam dwa zdjęcia. Nie oddają tego co jest w rzeczywistości, ale może jak ktoś zobaczy to będzie łatwiej ocenić czy to naczynka czy coś innego
Na zdjeciu troche wyglada jak pogryzienie.. Popekane naczynka w cizy dotyka wielu kobiet , ale to nie znaczy, ze nie da sie ich pokonac. Polecam aktywnosc fizyczna, zwykle spacery wystarcza (unikach dlugiego stania i siedzenia), unikanie soli, nie chodz w butach na obcasie, unikaj wysokich temperatur. Bierz witamine K i C, a takze pij napar z kasztanowca i powinno pomoc.
Wlansie to na pewno nie jest pogryzienie bo jets to już kilka miesięcy. Ja to nazwałam "pękającymi naczynkami" ale wlansie nie jestem pewna co to jest. Wybieram się do dermatologa ale teraz ciężko mi się umówić gdziekolwiek na nfz a do dermatologa na teleporade to tak średnio mi się wydaje
Pierwsze zdjęcie to bym powiedziała, że jak u gryzienie a na drugim zdjęciu jak odczyn z AZS. Czy jest to suche albo szorstkie w dotyku? Popekane naczynka raczej inaczej wyglądaja
Klaudia jeśli chodzi i problemy w ciąży z naczyniami to miała je moja siostra ale wyglądało to trochę inaczej poprostu bardziej widać było jej żyłki takie czerwone i lekarz mówil z elo porodzie jej znikną i żeby zażywała magnez, po porodzie faktycznie wszystkie jej zniknęły,. Ale z zdjęcia również mi się wydaje z jest to co innego jakby uczulenie na cos , mój synek jest alergikiem i ma AZS i często ma takie plamki tylko są one szorstkie i suche i zażywa clemastinum lub jakieś l ki przeciw alergiczne , krople fenistil ale dlatego z jego to swędzi zwłaszcza w nocy a jak Ciebie to nie swędzi to ciężko powiedzieć czy to alergia, może też zdjęcia nie pokazują też jak to wygląda naprawdę, wybierz się z tym do dermatologa i będziesz spokojniejsza i zażywaj sobie wapno w ciąży możesz a może Ci i przejdzie po wapnie.
Klaudiamama rozumiem. Ze zdjecia naprawdę ciężko jest to odczytać.. tak jak napisałaś zdjęcia tego nie odzwierciedlają.. no ale skoro masz cere naczynkowa, to powinnaś wiedzieć, czy to popękane naczynka , czy wygląda Ci to na coś innego. Przyjrzyj się tu jeszcze raz bardzo dokładnie może tak jak dziewczyny piszą, to coś innego
No to pewnie bez dermatologa się nie obojdzie bo nawet mi ciężko powiedzieć czy to naczynka czy coś innego. Tak jak mówicie na jednym zdjęciu wygląda inaczej a na drugim inaczej więc może to coś innego.
Ewcia no tak jak ja napisałam tez mi to przypomina AZS. Osobiście jak mi się pojawia to nie zawsze mnie to swędzi i wystarczy jak bardzo natłuszcze ale córka na bardzo mocno i właśnie ją to swędzi i samo smarowanie nie wystarczy. Niie wiem czy w ciąży można coś brać raczej skonsultować należy to z lekarzem. Mój ginekolog jak go się pytam czasami o konkretbe lekarstwa to nawet mi daje opinie czy tak czy absolutnie nie i sama bym niczego nie wzięła. Np. Femibion ma w sobie wiele witamin i jest bezpieczny w ciąży. WWarto jakiekolwiek dozwolone witaminy brać bo wiadomo, że na wszystko jest wieksze zapotrzebowanie.
Spróbowalabym najpierw od smarowania i kąpieli w emolientach i od picia dużej ilości wody bo jak wiadomo brak w organizmie też źle wpływa i nie przesiadywalabym na słońcu bo to też wysuszona skórę.
Dla mnie jest to AZS bo skóra jest nadmiernie wysuszona i może być że mało nawodniona także ja bym zakupiła emolient w formie płynu do kąpieli i bym tak skórę pielęgnowała.
Naczynka wyglądają zupełnie inaczej sa ta malutkie fioletowo czerwone żyłki skupione w jednym miejscu raczej red blocker tutaj nic nie zadziała w tym przypadku.
Madzia dokładnie synek też ma i jak ma delikatnie to się nie drapie a w niektórych miejscach znów się drapie, zależy jakie to jest suche, jak smaruję synka codziennie 2xsz to jest ok a jak zapomnę albo już ma lepiej to dwa dni i znów ma i się drapie więc musimy niestety min .raz dziennie nawilżać emolientami,które są bezpieczne na pewno w ciąży bo już z innymi maściami to tylko po konsultacji z lekarzem jak jesteś w ciąży, a myślę że fenistil można bo synek brak jak miał c tylko tak zn5kropelek, ale jak Co to nie dokucza i nie swędzi to wystarczy tylko wapno w syropie ja zażywam całą ciążę z względu na moja chorobę bo mam osteoporozę.
Tak zrobię. Ale wiecie, tutaj na forum też się można dowiedzieć duzo rzeczy. Może nie koniecznie specjalistycznej, ale często życiowej i cennej :D więc wizytę u lekarza uprzedziłam zapytaniem tutaj :)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.