Pieczenie pod żebrem po lewej stronie ciąża

Dziewczyny, a czy któraś z was miała może taka dolegliwość pieczenia pod żebrami z lewej strony. Pytałam dwóch lekarzy i odpowiedzieli, że to przez ściśnięte jelita itp. 

Jednak to czasami tak piecze, że jak dotykam skóry to jest obolała i też piecze. Dzisiaj w nocy się dosyć szybko podniosłam i tak mnie mocno zapiekło w tamtym miejscu, że aż się wystraszyłam. Jestem w 32 tygodniu ciąży I tak z 3 tygodnie temu się zaczęło, ale chyba jest coraz częściej i mocniej.

Może tak być jak mówi lekarz to częsta przypadłość zaczyna pod koniec 2 trymestru lub w 3. Albo masz przesuszoną skórę w tym miejscu i to też może wywoływać pieczenie lub swędzenie. Mnie akurat pieklo pod lewym żebrem ale tylko czasami. Zależy jak ułoży się dziecko. 

Najlepiej  niepokojące objawy skonsultować  z położna lub ginekologiem.  Ważne, Opiekę położnej ma się już  w czasie  ciąży.

Zobacz  czy jak zjesz  banana lub slodkie  czy nie kuje  bardziej. Może to dzidzia.

Nie spotkałam się z takim problemem. Raczej bym zaufała lekarzom. Wiadomo , że w ciąży jesteśmy bardziej wyczulone na to co nas niepokoi , ale czasem te symptomy są normalne.  

Ja czułam pod żebrami nie pieczenie a kłucie. I z prawej strony, ale myślę, że to nie istotne. Tak wysoko w ciąży niestety takie bóle są normalne i dość często się zdarzają. Jeżeli lekarze mówią, że to wynik ucisku, to nie ma co się martwić. A gdyby pojawił się jakiś mocniejszy albo długotrwały ból wywołujący niepokój to najlepiej udać się od razu na izbę przyjęć. Czasem lepiej zgłosić się do lekarza o raz za dużo niż raz za mało. 

Mnie pod żebrem boli nie piecze lekarz mówił że to normalne 

Oj ja nie mialam kochana takich dolegliwości jeśli cie niepokoi to może skonsultuj jeszcze z jakims innym lekarzem  który być może jednak wyrazi jakas inna opinie na ten temat a moze faktycznie jest tak jak tamci mowia i nie masz sie czym martwic ale wiadomo no jest to dyskomfort 

Tez nie pomoge

A że tak zapytam to piecze od zewnątrz czy od wewnątrz? Może tak jak dziewczyny piszą, będzie to sucha skóra (nie tylko kremy nawilżające ale i dużo wody pic) a może właśnie ucisk jakiś narządów które są teraz mega poprzesuwane ze względu na dziecko ;) 

Okolice żeber są dość delikatne i czule na ból, więc skóra też może być obolała. Mi pomagały ćwiczenia rozciągające, może tutaj też to się sprawdzi 

Przy najbliżej wizycie skonsultuje z lekarzem. Może jakiś fizjo pomoże ? 

U mnie niestety fizjo za bardzo nie pomogła akurat na ten ból. To jednak dość doraźna pomoc. Za to polecała mi ćwiczenia jogi i po takim rozciąganiu rzeczywiście było trochę lepiej.

Joga jest podobno bardzo polecana w fizjologicznej ciąży :)

wile szko rodzenia prowadzi bezpłatne warsztaty z cwiczeniami dla kobiet w ciazy - warto skorzystac :)

Masz rację. Mi się udało i podczas każdych zajęć było troszkę teorii i troszkę ćwiczeń. Miałam bardzo fajną położną i z czystym sumieniem mogę polecić dalej. Wszystko na fundusz w moim przypadku 

Fizjoterapeuta chyba średnio zaradzi w tym przypadku ale może tejpy pomogą tylko zasada jest taka że klei praktycznie każdy fizjoterapeuta ale nie każdy do kina wie o co w tym chodzi więc radziła bym znaleźć kogoś po kursie a tejping jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i można go stosować. Rozluźnił by trochę powięź a to pewnie przez to masz wrażenie że skóra cię boli i piecze 

Miałam tejpy dopiero po porodzie, wspaniała sprawa. Na obolały kark to super lekarstwo Też. Żałuję że nie wiedziałam że można w ciąży. Znajdź specjalistę i działaj. Chooooc mi brzuch odparzyły taśmy bo jest już gorąco, także zwróć na to uwagę. U mnie został też klej :) można też kleić tejpy na kleju w płynie antyalergicznym  ale o to wszystko zapytaj fizjo 

Na pewno nie zaszkodzi pójść do fizjo czy osteopaty i zapytać co można z tym zrobić. Ja miałam np w ciąży problem z bolącymi pachwinami i poszłam do fizjorouro. I pani mnie wykasowała i było mi chcoaiz chwilę lepiej 

Też uważam , że warto skonsultować to z fizjoterapeutą. Zawsze wolę iść do lekarza aż w końcu ktoś znajdzie przyczynę. Nie lubię się stresować i zadręczać przyczyną bólu. No i sam dyskomfort już mnie przekonuje żeby coś z tym robić ;)

Tejpy w ciąży to dobra sprawa. Też miałam chociaż nie ze względu na ból a żeby nie zrobiła mi się przepuklina pępkowa, bo mięśnie dość szybko zaczęły mi się rozchodzić. Co prawda nie uniknęłam rozejścia, ale bez tejpów może byłoby gorzej.