Ostatnie zakupy wyprawkowe, póki co nie mam żadnych pieluch. Czekam na chłopca, Nie pytam już o markę, a raczej o rozmiar jaki kupić na początek i w jakiej ilości? Kompletnie nie wiem, dlatego cenne rady świeżo upieczonych mam będą bardzo przydatne.
Chciałabym kupić tak, aby co najmniej starczyły na dwa pierwsze tygodnie. W jakiej ilości? Mniej więcej ![]()
my mielismy kupione jedna paczke rozmiar 1 dada , jedna paczka bambisowe rozmiar 1 i jedna paczka z rossmana pampers.
pozniej juz kupowaliśmy rozmiar 2 . wszystko zalezy jak szybko będzie dziecko przybierac i czy w szpitalu masz od nich czy wlasne. ja myślę ze więcej niz dwie paczki max jednej firmy nie ma co kupowac bo nie wiadomo czy dziecku podejdą
U nas rozmiar 1 był dobry przez tydzień ale dzieci były też duże przy urodzeniu
Czyli na ten start to 1?
Hej, my mieliśmy dady, ale są trochę za duże i od tygodnia lecimy na tych, mieliśmy na początek jedną paczkę
Dodatkowo mamy jedną paczkę pampersów które się dostaje w rossmanie za darmo
ale jeszcze nie testowaliśmy ![]()
A co mówią gin na usg? Że maluch raczej mniejszy, większy? Średni ? ![]()
A jaki dzidziuś jest przewidywany? Większy czy mniejszy?
U nas córka była takim średniaczkiem i na start zdecydowanie 1 pampers i huggis tak ok miesiąca mieliśmy później wskoczyliśmy w 2.
Ja szczerze mówiąc patrzę na te kg na opakowaniach i sugeruje się że kiedy zbliżamy się do początkowych kg to jej zmieniam na wyższe, wolę jak są trochę większe i dla niej.
Ja miałam dada 1 I z Rossmana pampers te za darmo poczuszke one też są 1. A ile to ciężko powiedzieć i w ogóle ciężko powiedzieć że u Ciebie Dada będą ok a może będą uczulać? A może nie. Najlepiej to kup paczkę czy dwie i zawsze ktoś ci podjedzie do sklepu i kupić. Pampersy są ogólnodostępne wszędzie
Chodzę i prywatnie i na NFZ i prywatnie dzidzia jest okej, a na NFZ malutka, jutro mam kolejne USG, więc się przekonamy kto ma rację ![]()
Co do rozmiaru to jednak jest to trochę zależne od firmy
ja kupił na początek 2 małe paczki rozmiaru 1. Kupiłam z huggies i z pampers. Te z pampers były trochę większe od huggies więc jak synek wyrósł z huggies to przez kilka dni zaczął nosić pampers. Proponuje na początek kupić 2 paczki z różnych firm właśnie po to żeby zobaczyć czy się sprawdza. A jak będą ok to dopiero dokupić. Synkowi wyszło uczulenie na pampers dopiero po 2 dniach używania więc też nie ma co robić od razu dużego zapasu
Ja na początek miałam dwie paczki jedynek, później przez jakieś dwa tygodnie jeszcze dokupowaliśmy jak się kończyły na bieżąco, nie chciałam robić dużych zapasów bo nie wiedziałam jak długo będziemy używać w tym rozmiarze. Dopiero jak mały zaczął nosić 2 to kupiliśmy większą ilość. Jeśli chcesz zrobić zapas to załóż że dziecko brudzi nawet ok 15-20 pieluch dziennie, taki noworodek robi co chwilę kupke (dosłownie z każdym bączkiem zostawia kleksa
) i trzeba czesto zmieniać żeby się nie odparzył lub po prostu coś przecieknie bokiem, więc zależnie ile sztuk jest w paczce policz ile by Ci zeszło przez np 2 tygodnie. Ja miałam synka o wadze urodzeniowej 3900, ale jeśli zapowiada Ci się zmniejszy maluch to wiadomo że ponosi jedynki dłużej ![]()
Ja kupuję paczkę (72 szt. ) Pampers Premium Care - one są od 2 do 5 kg, więc dość uniwersalne
Od razu kupiłam też rozmiar 2, ale to już większy zapas.
Na pewno nie ma co robis duzych zapasów
bo moze sie okazać ze jakoeś bedą uczulac np.
Synek urodzil się 4180g i kolo 2/3 tygodni mielismy 1 - z dady zlote i pampers premium care.
Jedne i drugie przy kolejnych rozmiarach już coraz gorzej synek tolerowal.
Teraz córeczka ma byc mniejsza. Takze na razie mam te pampers premium care r. 1 x2 i dady biale. 1 x2.
Na start myślę że ze 3 paczki jedynek warto miec conajmniej ![]()
Moje bliźniaki mają 6tygodni i własnie przeszliśmy na 2 z dady i zużywam tą gratisową paczkę z Ross z pampersa 1 bo są tak pomiędzy 1 a 2 z dady. Urodzili się 3080 i 3200, synek większy już tydzień temu nosił 2. Teraz ważą 3900 i 4800. A ile paczek zużyłam? Coś koło 20 ale to na dwójkę. Jak były promki 1+1 to kupowałam i niestety przeholowałam i zostały mi 4 paczki jedynek. ![]()
Ja odrazu wiedzialam , ze corka bedzie tych malych dzieci , wiex kupilam jedynek troszke wiecej . Bralam na oko , gdy byla promka pojechalam do biedry i kupilam po 6 opakowan 1 dady zlotej i 2 dwojek , w razie uczulenia nje byl to duzy wydatek , na szczęście malej przypasowaly i wtedy poplynelam na maxa z pampersamk przy nadteonej promce
i teraz mala ma zapas pieluszek do osiemnastych urodzin . Na poczatek nie szalej , bo moga dzidzi nie przypasowac i bedziesz musiala oddac lub wyrzucic i kupic inne , pozniej jak juz bedziesz miala pewnosc to dopierp wtedy
z racji tego , ze te promki sa cykliczne to jedynek dokupowalismy na biezaco , bo jeszcze nie wiedzielismy ile mniej qiexej trzeba liczyc , jak w koncu 1 sie skonczyly to po prostu przeszlismy na 2 , wiec w sumie lepiej kupic tych jedynek mniej niz wiecej ![]()
Przeszlas na Dady te zlote czy biale? Bo my jedziemy na zlotych lupilu i bialych dady 2 ale widze ze mlody jest caly obcisniety i zastanawiam sie nad 3, a wazy jakies 4700.
Mialam jakies 1 pampersowe w torbie, myslalam ze je zuzyje, ale po 2pieluszlach
na plecach a pampers w polowie pupki…
@Katizii odradzam zapasy
max po paczcce dwoch z rozmiaru.
U nas przez pierwsze dwa tygodnie były w użyciu pampers 1. Poszły nam ze 4 opakowania. Ale za pierwszym razem szło nam 3 razy tyle pampersów, bo zanim załapaliśmy jak przebierać syna żeby nie zaczynał sikać, gdy tylko otworzy się pampers, to dotarliśmy do numeru 3
U nas na poczatek byly dady 1 mialam ich 3 paczki i na biezaco dokupywałam , stopniowo przechodzilismy na wieksze rozmiary , na szczescie synek nie miał po nich uczulenia ![]()
Właśnie wszystko zależne od tego jaki duży dzidziuś ma być ![]()
My mieliśmy dwie paczki Lupilu rozmiar 1,
1 paczkę tych Pampers z Rossmana które się dostaje,
I dwie paczki rozmiaru 2 jedne z Bambiboo, drugie Lupilu ![]()
Ostatecznie okazało się że maluch urodził się kruszynkiem i te “jedynki” przez pierwsze dwa tygodnie były na niego za ogromne, także dokupiliśmy wtedy nawet rozmiar 0 to akurat Pampers były dostępne ![]()
Ale najlepiej nie robić dużych zapasów, później dokupowalismy na bieżąco, bo dostępność wszędzie jest super także w każdej chwili można uzupełnić zapasy ![]()
Ja kupiłam po małej paczce pieluch z kilku marek żeby zobaczyć które się sprawdza. Fajnie poszukać promocji bo Biedronka czy Lidl często mają 1+1 np czy coś.
Ja tylko złote Dady na razie, mam dwie paczki białych ale jeszcze nie testowałam. To ja dopiero na 2 przeszlam
pisałam ostatnio że Miśka przelewa a po zmianie rozmiaru nie ma problemu ![]()