Pierwsza mesiączka po porodzie - jak wygląda?

Kinga, z czasem na pewno. U mnie unormowało się tak na dobre dopiero grubo po pół roku. Ale może to też kwestia że przed ciążą długo brałam tabletki. Po odstawieniu szybko zaszłam w ciążę, a potem po porodzie to tak te miesiączki ze zdwojoną siłą odczuwałabym.

Kinga wszystko na pewno wróci do normy tylko potrzeba czasu żeby hormony wróciły do stanu sprzed ciąży. U jednych trwa to dłużej u drugich krócej.

to wszystko huśtawki hormonów organizm próbuje wrócić do normalności ale wiadomo to nie maszyna i potrzebuje czasu aby sobie wszystko ustabilizować dlatego u każdej kobiety może przebiegać to inaczej
warto w przypadku obfitych miesiączek kontrolować żelazo czy czasem nie dojdzie do anemii aby uzupełniać niedobory odpowiednia dieta i będzie ok

Już się nie mogę doczekać kiedy mi się to unormuje, a tyle było spokoju w ciąży :slight_smile:

U mnie misiaczka pamietam ze.martwilam sie ze mu jeszcze nie przychodzi…synka karmilam piersia do 4mc a okres dostałam jakos po 7mc czyli po karmieniu odczekalam keszcze jakies 3mc moze nie calr…ale jak.poszlam do ginekologa bonsie martwilam to akurat ginejolog po zrobieniu usg mowil mi co sie dzieje juz nie pamietam co i ze dlatego okres sie juz zbliza i ze bedr miala jutri i tak dostałam na drugi dzien;) i mialamjak przed ciaza malo i przez ok. 4dni max;-)

A i jeszcze zapomnialam napisać ze przed ciaza zawsze mialam.mieisaczke 20 i tak mieisac w mieisac…a po skonczeniu karmienia piersią i jak minal ten czas i po ok. 7mc dpstalam okres to mialam ok. 3 i tak juz mi zostało…wiec sie przestawił bonnie miałam 20tylko 3 ale mam.regularny i to najważniejsze;-) takze u Ciebie również mieisaczla sie unormuje, a jak bedzie dlugo nie unornowana to zapisz się do ginekologa on byc moze przepisze luteine i miesiaczki sie uormuja.

Ja dostałam po 5.5 mcach przy kp jak zaczęłam wprowadzać inne pokarmy , nie wiem czy to przypadek bo nie zastąpiłam żadnego karmienia stałym posiłkiem a jedynie na początku był to dodatek bo zawsze po spróbowaniu dwóch trzech łyżeczek np marchewki musiał być cyc obowiązkowo a jednak @ się pojawiła wtedy . Odrazu mialam regularne i nie bolesne co przed ciążami było mega nie dozniesienia .

Ja też po ciąży zaczęłam miec bezbolesne
Ale raczej rozszerzenie diety nie mialo wplywu na miesiączke tak myślę mi sie pojawil okres jeszcze nim zaczęłam rozszerzac

U każdej kobiety miesiączka po porodzie może być inna. U mnie tak jak u sylwencji, okres pojawił się jeszcze przed rozszerzaniem diety. Jednak jego intensywność i bolesność jest inna niż przed porodem. Nie czuję tak silnego bólu aczkolwiek dzień przed pobolewa mnie podbrzusze. Krwawienia są mniej intensywne, ale długość trwania podobna.

Ja 7 miesięcy po porodzie i miesiączki brak-cieszy mnie to:)KPI:)

U mnie była bardzo intensywna, ale niezbyt bolesna. Trwała ok. 5-6 dni (czyli tak jak przed ciążą). Dostałam 4 m-ce po porodzie, pomimo wyłącznego karmienia dziecka piersią.

Ja pierwszą miesiączke po porodzie dostałam jak córka miała pół roku. Pierwsza miesiączka jest bardzo skapa. Tylko takie plamienie, że wystarczyła mi tylko wkładka zamiast podpaski. Taki też był drugi okres po porodzie. Dopiero jak przyszła trzecia miesiączka to już była normalna. Dopiero wtedy były potrzebne podpaski na wymiane co kilka godzin. U każdego może miesiączka wyglądać inaczej. Nie ma co oczekiwać że miesiączka pojawi się po miesiącu od porodu czy po okresie połogu. Może się tak zdarzyć. Ale z tego co mi wiadomo miesiączka pojawią się dużo później i po okresie karmienia piersią. Póki miesiączka się nie pojawiła teoterycznie nie można zajść w kolejną ciążą bo organizm jest chroniony. Ale to wcale tak nie działa. Mimo, że dziecko jest na piersi miesiączki brak można zajść w ciążę. Nigdy nie wiadomo kiedy jajniki podejmą pracę.

Justyna nie zawsze pierwsza miesiączka skąpa ja miałam dość obfita więc dużo zależy od tego jak nasz organizm zdecyduje

Zgadzam się, że pierwsza miesiączka nie zawsze jest skąpa. Moja była taka standardowa jak to zwykle bywała, ale na pewno nie skąpa.

zamarancza u mnie podobnie :slight_smile:

Moja pierwsza miesiączka po porodzie nie różniła się niczym od tej przed ciąża i porodem miałam taką samą ilość i tyle samo dni trwała 

Ja miałam zawsze skąpe wiec może tak zostanie okaże się za jakiś czas 

U mnie też była normalną miesiączka 

U mnie była bardziej obfita niż zazwyczaj nie wystarczyły normalne podpaski i trwała kilka dni dłużej 

Mimo karmienia tylko i wyłącznie piersią pierwsza miesiączka była już 3 miesiące po porodzie i była normalna tak jak przed porodem.