Pierwsza pasta do mycia ząbków

ziajka pasta do zębów z xylitolem od pierwszego ząbka oraz elmex dla dzieci 0 plus.

Mamusie, jaką polecacie pierwszą pastę do mycia zabków dla maluszka? Córka ma 11 miesięcy, na ząbek czekamy nadal ale powoli oswajam małą ze szczoteczką :slight_smile: polubiły się od razu. Chcialabym ubezpieczyć się już w pierwszą pastę do mycia ząbków, macie jakąś sprawdzoną?
Dziękuję z góry za pomoc :*

Ja szukając pasty sugerowała się tym wpisem

I wybrałam dwie - z fluorem aquafresh dla dzieci w wieku 0-2 a bez - Ziajka z xylitolem. Obie w zestawieniu wypadły naprawdę dobrze. Syn niedługo ma pierwsze urodziny i sześć zębów (dwa w połowie) a dwa kolejne w drodze, na szczęście szczotkowanie sprawia mu dużą przyjemność. Dobrze że oswajasz córeczkę wcześniej z tym procesem:)

My mamy i uzywamy z vademecum wazne zeby tez dziecku odpowiadalam bo mozna latwo zniechecic do mycia zobakow

My postawiliśmy na markę Ziaja i żel do mycia ząbków z serii Maziajki. Jest to żel bez fluoru, ma smak gumy balonowej. Synek od razu go polubił, ponieważ smak i zapach zachęcają go do szorowania ząbków. Ważne jest również to, by pierwsza pasta czy też żel były bez fluoru, ponieważ maluch nie potrafi jeszcze wypluwać piany z buzi, a nadmiar fluoru może prowadzić do fluorozy. Jest to schorzenie, które objawia się występowaniem na zębach kredowych plam, a to z kolei zwiększa kruchość szkliwa.
Zamiast pasty z fluorem można wybrać pastę z ksylitolem. Dopiero gdy dziecko będzie samo wypluwało zawartość buzi można zacząć używać past z fluorem, gdyż mimo wszystko jest on niezbędny do prawidłowego rozwoju zębów i zapobiega powstawaniu próchnicy.

Ja osobiście mogę polecić pasty z firmy elmex. Nie są jakoś pięknie pakowane czy super rozreklamowane ale dla maluchów są rewelacyjne i mają bardzo dobry skład przystosowany do małych ząbków.

My korzystamy z żelu do ząbków ziajka z xylitolem. Ma fajny owocowy smak, nie szkodzi dziecku w przypadku potknięcia, fajnie się pieni. Syn bardzo lubi szczotkowanie zębów, otwiera buzię i śmieje się w czasie mycia.

My również mamy pastę do zębów Ziajka z xylitolem, jest na prawdę niedroga i dziecko od razu ją zaakceptowało.
Zgadzam się również z opinią Motheroftwo i wybrałabym najpierw pastę bez fluoru jeśli dziecko nie umie jeszcze wypluwać pasty z buzi.

tak jak Silver również zgodzę się z motherowo że jeśli dziecko nie wypluwa to lepiej pastę bez fluoru ale na pewno nie maziajka bo nie ma dobrego składu . fajny skład ma ziajka pasta do zębów bez fluoru z xylitolem

A co w składzie z serii maziajki jest niedobrego? Nigdy o tym nie słyszałam?

Skrzaty ze względu na niektóre składniki jak PEG-8 oraz Sodium Lauryl Sulfate, można zobaczyć analizę past do zębów dla dzieci na blogu srokao.pl: Analiza: Pasty do zębów dla dzieci | Sroka o....

posiadaja detergenty i to sporo tego w składzie niektóre z tej serii prawie cały skład mają na czerwono u sroki dlatego szkodza i lepiej jej nie używać jednak

My mamy kupioną pastę do zębów firmy Elmex - pasta do zębów dla dzieci z aminofluorkiem od 1 ząbka do 6 lat :slight_smile:

A nam dentystka powiedziała że jeśli nawet dziecko nie wypluwa to można z fluorkiem bo pastę daje się ziarnko na szczoteczkę. A dwa powiedziała że czy wgl na pascie pisze żeby płukac? i jak się okazuje powiedziała że powinno sie myć ząbki i tyle nie płukać dziecku i w sumie coś w tym jest.

My mamy pastę do zębów z Jack N Jill. Jest ona naturalna i organiczna.

Należy pamiętać by ta pierwsza pasta była bez fluoru. Też trzeba się patrzeć na oznaczenie pasty by nie kupić złej. Może być od pierwszego zabka. Ja taką kupiłam zuzce jak jej się pierwszy ząbek przebił. Uważam, że o jame ustną trzeba dbać od początku.

Justynamamajasia to prawda, najlepiej od początku przyzwyczajać maluszka do higieny jamy ustnej. U nas na początku przemywałam córce gazikami dziąsła, później używałam silikonowej nakładki zakładaną na palec. Jak już miała ząbki to stosowałam pastę do zębów z Ziajki bez fluoru.

Ja na poczatku zaczelam synkowi myc zabki jak mial 4 zabki i byla to pasta Nenedent kupiona w aptece, a potem jak zaczelam z synkiem chodzic do dentysty po ukonczeniu roku, to polecila nam elmex dla dzieci i caly czas ja uzywamy.

My mamy elmex od 1 zabka i używamy w zasadzie od 1 zabka A właściwie to 2 pierwszych ząbków bo wyszły dwie jedynki na raz jako pierwsze.

A szczoteczkę jaką polecacie? Oczywiście po tej pierwszej silikonowej na palec.