Dbanie o zęby dziecka jest bardzo ważne już od pierwszych dni życia. Już od samego początku należy przemywać dziecku usta i dziąsła mokrym wacikiem. Nie jest ważne czy dziecko jest karmione piersią czy mlekiem modyfikowanym, należy pamiętać o codziennej pielęgnacji i higienie jamy ustnej. Nie inaczej jest w późniejszych latach dziecka, kiedy to zaczyna przyjmować pokarmy stałe i zaczyna się ząbkowanie. Istotne jest pamiętanie o regularnej kontroli u dentysty.
Szczerze mówiąc, nie wiedziałam, że już z takimi maluchami chodzi się do dentysty :) tak samo byłam w mega szoku, jak ostatnio podczas spotkania z bardziej doświadczonymi Mamami okazało się, że normalnie leczy się mleczne zęby, a także zaklada się aparaty ortodontyczne, których zadaniem jest np rozsuniecie ząbków, żeby zęby stale miały więcej miejsca. Byłam w mega szoku.
Dziękuję za Twoją poradę, za sugestie i opisanie swoich doświadczeń :)
Jeżeli chodzi o leczenie zębów mlecznych to jestem na bieżąco. Na prawdE bardzo ważny jest wybór odpowiedniego specjalisty dziecięgo, na pierwszą wizytę wybraliśmy się do stomatologa, który nie miał doświadczenia z małymi dziećmi. córka była przerażona i przez dłuższy czas nie było mowy o kolejnej wizycie po mimo tego, że już były ubytki. na szczęście trafiliśmy w dobre ręce i mamy pierwszego wyleczonego mleczaka bez bólu i placzu, a za to jaka radość z różowej plomby.
Właśnie dodatkowa atrakcja.moga być kolorowe plomby.
tak dzieci są zachwycone tymi kolorowymi plombami
My byliśmy po raz pierwszy gdy synek skończył 5 lat
O tak, kolorowe plomby wygladaja uroczo i śmiesznie hihi ;) chrześniak mi ostatnio pokazał, wszystkie kolory tęczy :p
Są świetne i dziecko bardziej pozwala sobie robić zęby jak może sobie wybrać kolor
dziecko traktuje t jak frajdę wtedy
Oj tak my teraz idziemy w przyszłym tygodniu i już mamy wybrany kolor plomby. Teraz będzie żółty ząbek
Kolorowe plomby mogą zachęcić dziecko do leczenia ;)
Ja jako dziecko też zawsze chciałam kolorową plombę ale na moje nieszczęście chodziłam z tatą, a on twardo stąpa po ziemi i mogłam zapomnieć o takich "wynalazkach" :p
Dlaczego nie zgodził się?
Mój tata? On bardzo sceptycznie podchodzi do różnych "wynalazków", nawet teraz mamy często problem go do czegoś przekonać:) taki typ człowieka
jak byłam dzieckiem to nie miałam do wyboru koloru plomby
Mama Wojtusia a to byłaś u zwykłego dentysty czy takiego dla dzieci? Może w gabinetach dla dużych pacjentów takich rzeczy nie kupują bo to pewnie też ma jakąś datę ważności?
Ja też kiedyś nie miałam możliwości wyboru plomby , a chodziłam do dziecięcego dentysty
Femka to ciekawe od czego to zależy?
Pewnie zależy od dentysty, może rzeczywiście nie każdy zamawia
Chyba z małym dzieckiem to lepiej chodzić do dziecięcego dentysty. Jednak inne podejście mają