Pierwsza wizyta u dentysty - nasza historia

Dbanie o zęby dziecka jest bardzo ważne już od pierwszych dni życia. Już od samego początku należy przemywać dziecku usta i dziąsła mokrym wacikiem. Nie jest ważne czy dziecko jest karmione piersią czy mlekiem modyfikowanym, należy pamiętać o codziennej pielęgnacji i higienie jamy ustnej. Nie inaczej jest w późniejszych latach dziecka, kiedy to zaczyna przyjmować pokarmy stałe i zaczyna się ząbkowanie. Istotne jest pamiętanie o regularnej kontroli u dentysty. 

Szczerze mówiąc, nie wiedziałam, że już z takimi maluchami chodzi się do dentysty :) tak samo byłam w mega szoku, jak ostatnio podczas spotkania z bardziej doświadczonymi Mamami okazało się, że normalnie leczy się mleczne zęby, a także zaklada się aparaty ortodontyczne, których zadaniem jest np rozsuniecie ząbków, żeby zęby stale miały więcej miejsca. Byłam w mega szoku. 

Dziękuję za Twoją poradę, za sugestie i opisanie swoich doświadczeń :) 

Jeżeli chodzi o leczenie zębów mlecznych to jestem na bieżąco. Na prawdE bardzo ważny jest wybór odpowiedniego specjalisty dziecięgo, na pierwszą wizytę wybraliśmy się do stomatologa, który nie miał doświadczenia z małymi dziećmi. córka była przerażona i przez dłuższy czas nie było mowy o kolejnej wizycie po mimo tego, że już były ubytki. na szczęście trafiliśmy w dobre ręce i mamy pierwszego wyleczonego mleczaka bez bólu i placzu, a za to jaka radość z różowej plomby.

Właśnie dodatkowa atrakcja.moga być kolorowe plomby. 

tak dzieci są zachwycone tymi kolorowymi plombami 

My byliśmy po raz pierwszy gdy synek skończył 5 lat

O tak, kolorowe plomby wygladaja uroczo i śmiesznie hihi ;) chrześniak mi ostatnio pokazał, wszystkie kolory tęczy :p 

Są świetne i dziecko bardziej pozwala sobie robić zęby jak może sobie wybrać kolor 

dziecko traktuje t jak frajdę  wtedy 

Oj tak my teraz idziemy w przyszłym tygodniu i już mamy wybrany kolor plomby. Teraz będzie żółty ząbek

Kolorowe plomby mogą zachęcić dziecko do leczenia ;)

Ja jako dziecko też zawsze chciałam kolorową plombę  ale na moje nieszczęście chodziłam z tatą, a on twardo stąpa po ziemi i mogłam zapomnieć o takich "wynalazkach" :p 

Dlaczego nie zgodził się? 

Mój tata? On bardzo sceptycznie podchodzi do różnych "wynalazków", nawet teraz mamy często problem go do czegoś przekonać:) taki typ człowieka 

jak byłam dzieckiem to nie miałam do wyboru koloru plomby 

Mama Wojtusia a to byłaś u zwykłego dentysty czy takiego dla dzieci? Może w gabinetach dla dużych pacjentów takich rzeczy nie kupują bo to pewnie też ma jakąś datę ważności? 

Ja też kiedyś nie miałam możliwości wyboru plomby , a chodziłam do dziecięcego dentysty 

Femka to ciekawe od czego to zależy? 

Pewnie zależy od dentysty, może rzeczywiście nie każdy zamawia

Chyba z małym dzieckiem to lepiej chodzić do dziecięcego dentysty. Jednak inne podejście mają