Pierwsza wizyta u stomatologa, czyli co zrobić, aby dziecko nie rozwinęło dentofobii

Ja obecnie robię research co do dentystów. Moja dentystka się nie nadaje ;)

Aneks,  to musi być stricte dziecięcy  :) 

Najwazniejsze jest znalezc lekarza z podejściem do dzieci 

Klaudia0409 dokładnie  tak. 

Czy w książeczkę  zdrowia  dziecka  wpisywał wam lekarz wizytę? Zobaczyłam, ze u nas  w ksiazeczce  sa strony  do wizyt stomatologicanych 

Hmmm Gosialek  u nas ,nikt nic nie wpisywał, ale to dopiero 1sza adaptacyjna wizyta była, może dlatego. 

Dobrze ,że zwróciłaś na to uwagę,  sama pewno już po czasie bym zwróciła uwagę a tak to następnym razem będę to miała na uwadze.

Byliście  na 1 wizycie z dzieckiem  na NFZ czy  prywatnie?

U nas ząbkowanie dopiero przed nami, ale już się boję tego okresu. :see_no_evil: Jak pojawią się pierwsze ząbki chcemy iść z synem do dentysty, żeby już zaznajomił się z nim, przyzwyczaił do zapachu gabinetu, a przy okazji my się czegoś więcej dowiemy czy dobrze dbamy o jego zęby.

Mamy, które mają dzieci byłyście już z pociechami u dentysty? :slight_smile: my jeszcze nie. Córka ma półtora roku i jeszcze czekamy jak ostatnie 2 zeby wyjdą. Waszym zdaniem kiedy powinna taka pierwsza wizyta się odbyć?

@ironiczniepateyczna Wcale nie trzeba czekać aż wszystkie ząbki wyjdą :slight_smile: Ja swoje dzieci przyzwyczajałam do dentysty dość szybko. Zaczynałam od tego , że po prostu chodzili na wizyty ze mną i z moim mężem. Mój mąż lub ja wchodziliśmy do gabinetu a dziecko siedziało na kolanach. Lub ja siedziałam na fotelu dentystycznym , dentysta robił mi przegląd a mąż trzymał dziecko na rękach a ono spokojnie na wszystko patrzyło. Dzieci oswajały się z dentystą , z gabinetem i z narzędziami. Całe szczęście nie mamy problemu z tym żeby pokazywali ząbki dentyście. Do tego czytaliśmy różne książki o takiej tematyce.

Nam na szkole rodzenia dentystka miwila, że max do 2 roku, ale najlepiej jak wyjdzie pierwszy ząbek no i ze ta pierwsza wizyta to bardziej pogadanka i pokazanie rodzicowi jak myć buzię i oswajanie dziecka od małego z gabinetem :grinning: