Pierwsze warzywo

Witam

U nas na start przy synku poszla marchewka, coreczka zaczela od dyni

Ziemniak polany moim mlekiem-larytas do dziś dla synka:)

Marchewka, dynia, następnie ziemniak i brokuł.

Ja zamierzam zacząć od cukinii, później dynia, ziemniak, marchewka. Marchewkę zaplanowałam na koniec bo jest słodka dlatego Pierw wolę wprowadzać nie aż tak słodkie warzywa

Marchewka, brokuł, dynia :slight_smile:

U nas brokuł pierwszy później po kolei marchew pietruszka dynia ziemniak cukinia

mama gratki taki sam miałam plan-marchew jako ostatnią synek dostał…ziemniak, brokuł, kalafior, dynia i marchew

Gotowałyście tylko w widzie czy na parze?

Najpierw zupka z marchewką, potem dodatkowo ziemniak. I z każdym dniem inne warzywka. Następnie owoce. Jako że zupka to w wodzie gotowane, czasem jako jarzynka to na parze. Słoiczków mało używaliśmy, raczej okazjonalnie.

Paulina my zaczęliśmy od dyni a później brokuł, kalafior, ziemniak i marchewka. Przy drugim dziecku już tak nie będę pilnowała czy podać słodki owoc lub warzywo, dam dziecku wybór:)
Mama_Gratki gotowałam warzywa na parze, mają całkiem inny smak niż te gotowane w wodzie.

U nas na początek był brokuł, później dynia na na końcu marchew :slight_smile:

Silver, No właśnie. Dodatkowo w wodzie warzywa się wygotują zostawiajac cenne składniki odżywcze. Gotuję sobie więc będzie za jednym razem :slight_smile:

Mama_Gratki to prawda, wszystko co najlepsze pozostaje w wodzie a w smaku też jest znacznie gorsze, takie trochę “wypłukane”:slight_smile:

My najpierw próbowaliśmy marchewkę, ale nie smakowała mu. Za to ziemniaki uwielbia od samego początku :smiley:

Ja podałam pierw marchewkę. Potem wyczytałam, że po marchewce ma się problem z kupą. Więc marchewka już nie była tak już podawana. To samo jest jak dziecko je codziennie banany.

Justyna bo gotowana marchew tak samo jak gotowane jabłko działa zapierająco.
Ale dla mam które dopiero zaczynają rozszerzać dietę proponuję zacząć od dyni teraz jest na nią sezon więc tym bardziej :slight_smile:

Też bym poleciła jak Kasia podać dynię tym bardziej, że jest na nią sezon i można ją dostać bez problemu. Dynię też można podać na początek rozszerzania diety. Nie zawsze to musi być brokuł czy marchewka;)

U nas pierwszym warzywne była marchewka , jak pewnie i u większości mam i naszych pociech. Później dawałam synkowi brokuł ,kalafiora i ziemniaczki.

Dokładnie dynię można A że można dostać świeżą aktualnie to może warto od niej zacząć.