Taaak ![]()
czekaliśmy i czekaliśmy ![]()
![]()
Ja podobno miałam w wieku 10 i pół miesiąca, a rodzice męża nie pamiętali ale też mówili że na pewno było to późno więc widocznie te geny się na tyle skumulowały że u naszego malucha wyszło to naprawdę bardzo późno ![]()
Oo to u Was super, że na 6 miesięcy już ząbki są ![]()
To u nas pojawiły się na dole po 6 miesiącu potem na górze ale teraz czekamy z utęsknieniem na ząbki na dole bo na górze ma już 4 i dwa kolejne wychodzą a na dołem dalej dwa
mąż już panikuje. Chodź nam lekarka powiedziała żeby się nie przejmować że czasem wychodzą naraz wszystkie i ma jeszcze czas
o kurcze, no to faktycznie wyzwanie
ja się boje bo na początku karmienia miałam strasznie poranione brodawki, ale może nie będzie tak złe
To u mojej małej 4 na górze dwa na dole tak to zabawnie wygląda. Ale się śmiałam bo u niej wpierw zaczęły rosnąć górne 2 jak jedynki więc był z niej mały wampirek
No właśnie co rozmawiam to inaczej dziecku rosną ale mój mąż jest bojaźliwy w tej kwestii
Dziękujemy za podzielenie się doświadczeniem
![]()
Patrząc na rodzeństwo najlepiej widać, że każde dziecko inaczej przeżywa ząbkowanie
Używacie maści u córeczki?
Dziękujemy za komentarz ![]()
![]()
To ząbkowanie spłatało Wam figle
![]()
Tak też się zdarza! Dziękujemy za komentarz
![]()
Oj tak
przeszlam przez wszytskie etapy i kiedy myslalam , ze nic mnie juz nie zaskoczy to nagle pojawial sie kolejny “psotek” ![]()
Ciekawe czy to prawda że im później ząbki to dziecko gorzej przechodzi
Tak, ale jak już faktycznie jest źle. Bo .akurta ta.moze byc sporadycznie używana. A inne nie pomagały.
Szczerze? Myślę że to nie ma znaczenia, a wrażliwość bólowa dziecka oraz to jak ma zbudowane te dziąsełka, bo jeśli ząbek ma ciężko się przebić to pewnie silniej dokucza ![]()
Synek do 4 ząbkował łagodnie. 4,5 był dramat. Za to córeczka już od 1 ząbka przechodzi okropnie
marudzenie, płacz, złość, gryzienie wszystkiego z wyraźną złością. Pierwsze ząbki pojawiły się jak miała 4 msc, teraz ma 7 i idą kolejne
dodam że okresy marudzenia trwają po 2-3 tygodnie
Ja ostatnio poznaje nowe zabki po tym , ze mala zaczyna gryźć w czasie karmienia piersia
juz raz odstawilysmy piers na rzecz kpi i teraz znowu o ttm mysle , zeby przeczekac ten etap . Jeszcze musze dac szanse nakladkom drugi raz i zobavzymu co z tego wyniknie .
A goraczkuje u Ciebie ? U mnie raz byla masakra , nawet bylismy na pogorowu wtedy, ale na szczescie udalo sie opanowac sytuacje bez konieczności zostawania w szpitalu
Ooo to ja nigdy nie wiem kiedy idą. Pierwsze dwa na dole dopiero zauważyłam jak mnie ogryzł w palec
teraz podejrzewam że idą ząbki jak się ślini, gryzie rzeczy i w nocy się wybudza z płaczem który ciężko uspokoić
Mojej 7 i 8 ząbek to było najgorsze , tydzień wyciągnięty z kalendarza nie było lekko
Ilu nas teraz 4 idą trochę równolegle i już się przebiły ale dalej wychodzą
Wiesz co u nas gorączkę miała ale zbiegło się to z trzydniówką wszystko. Ale przy przebijaniu temperaturę miała podniesioną. A także potrzeba bliskości była dużo większa, ciężko było ją z rąk odłożyć i większość dnia spędzała w nosidle ![]()