Kochane mamy
11 października moja córeczka ma swoje pierwsze urodzinki i tu mam pytanie do was co podarowaliscie swoim pociechą na pierwsze urodzinki ja powiem szczeze nie mam pojęcia z meżem myslimy nad tym zeby przekuć jej uszka i to by był nasz prezent dla niej. Co o tym myślicie to jest ta pora czy za wcześnie?
I jak wygladała wasza imprezka urodzinowa maluszka?
Przyjme każda inspiracje, uwielbiam organizowac przyjecie ale nie mam pomysł:grin:![]()
Ja co do przekłucia uszu małym dzieciom jestem sceptycznie nastawiona powiem szczerze, zostawiam im przekłucie jak będą same tego już chciały i będąna to gotowe. Córka ma prawie 7 lat i powiedziała mi że chcę przekłuć uszy i w tej chwili jak najbardziej wcześniej za nią w tej sprawię nie zamierzam decydować przecież to jej uszy
a co do roczkowego prezentu moja córka na roczek dostała stolikedukacyjny duży, rowerek z lionelo czterokołowy, fajne są te samochodziki na akumulator my mamy czerwone audi super sprawa córka uwielbia w nim jeździć. Na roczek możecie zaszaleć bo to jedne z najbardziej celebrowanych urodzin dziecka w życiu ![]()
U nas w maju był grill i ozdobiony balonami namiot. My jako rodzice nie kupowaliśmy dziecku nic od siebie. Moim zdaniem dziecko nic z tego nie wie co jest od kogo poza tym zorganizowanie imprezy jest też kosztowne i dziecko dostaje prezenty od innych. Dostał jeździk Scott and ride I samochód na akumulator i koparkę jezdzik ale to chłopiec. Z tym że scoot and ride polecam używał od roczku do tej pory i jeszcze pewnie ze 2 lata posluzy. od reszty dostał pieniądze.
U nas było przyjęcie urodzinowe w domu - kupiliśmy dużo kolorowych balonów z helem, był tort, z którego córka najbardziej się cieszyła.
Od nas jako rodziców również nie dostała prezentów
jeśli chodzi o przekłuwanie uszu to też bardzo chciałam ale mąż się nie zgodził i uważam, że to była dobra decyzja - poczekamy aż córka sama będzie chciała założyć kolczyki.
My mieliśmy roczek razem z chrzcinami, dostała od nas właśnie hulajnogę scoota&ride o to był chyba najlepszy prezent. Od roczku już na nim jeździła i ma 4 lata to nadal na nim lubi jeździć, chociaż już ma kupiona ta druga hulajnogę stojącą. Od rodziny dostała głównie pieniądze na chrzest, bo o roczku nie mówiliśmy. Ale od chrzestnego dostała np namiot z piłeczkami i też lubiła się w nim bawic.
Więc tak co do przekucia uszu, to niby można próbować ale nie wiesz czy dziecko się nie ruszy przy tym, jest jeszcze dość mała a jeśli nawet pistoletem będą przekuwać to muszą to przyłożyć, może się ruszyć od tego dźwięku i będzie problem bo będzie nierówno itd. Do tego kwestia gojenia się, niby dają sztyfty ale one średnio goją te uszy i lepiej jest zmienić na takie wiszące lekkie by można było co jakiś czas przekręcać, i dezynfekować dobrze i najlepiej chyba złote żeby były to najlepiej się goi. Przynajmniej tak pamiętam swoje przekuwanie uszu jak miałam ok 10 lat i później 15.
Od rodziców zróbcie super imprezę z jakimś motywem teraz tyle można wybrać fajnych np. stokrotka, truskawka, pszczółka moja kocha motylki w karuzeli na obrazkach się mega na nie cieszy więc pewnie ten motyw wybiorę i na temu zamówię girlandę na ściankę, będą balony topery na babeczki itp. zobaczę co znajdę ![]()
Co do prezentu to jeśli nie przekucie uszu a też np. Nie chcecie dawać zabawek bo albo dostanie od kogoś albo kupicie za prezentowe koperty to może coś pamiątkowego jakiś album od narodzin do roczku i np miejsce na końcu że razem wkleicie zdjęcie z uroczystości i sobie przejrzyjcie albo jakiś wisiorek który będzie mogła później sobie nosić z imieniem albo literka pierwsza. Albo nic na ten moment i zrobicie jej urodziny i dolozycie do zabawkowych rzeczy jak już będzie po.
Co do przekuwania uszu u takich maluchów, to jestem nastawiona negatywnie. Ucho nadal się rozwija, a my w nie już ingerujemy dla tak naprawdę swojego widzi mi się, żeby miało kolczyki. Druga sprawa, że nadal jest duuuzo osób, które przekłuwają uszy pistoletem, a tak nie powinno się robić, poczytaj o tym, to może dziecku rozerwać płatek ucha. Dobry piercer, który przebija igła z wenflonem nie przebije ucha tak małemu dziecku, a przynajmniej u nas w mieście dziewczyna odmawia, bierze dopiero od chyba 8 roku zycia.
U nas byl grill na ogrodku z balonami,
Wczesniej pojechalismy na tydzien nad morze zeby spedzic rodzinnie ten czas.
Nie kupowalisny “specjalnego” prezentu z tego wzgledu, ze byla malutka i tak nic z tego nie pamietala.
Rodzinka zrzucila sie na scoota+kask.
Ja również uważam, ze przekłucie uszu u takiego malucha nie jest dobrym pomysłem. Przede wszystkim przekłucia wykonuje się u piercera igłą, a z tego co mi wiadomo szybciej niż 7 rok życia się nie podejmują. Jeżeli się zdecydujecie to absolutnie nie u kosmetyczki pistoletem, to najgorsze co może być. Warto poczytać sobie na ten temat. Poza tym kolczyk jest drobny, dziecko może przypadkiem go ściągnąć i połknąć…
A jeżeli chodzi o roczek to my jesteśmy jeszcze przed, ale już planujemy. Całość będzie w tematyce misia. Prezentu od nas miało nie byc, ale upolowałam na dużej promocji drewniany bujak Montessori. Od dziadków i chrzestnych mały ma dostać jeepa na akumulator. Mamy na liście prezentów też scoot and ride, basen z piłkami, Bejbialbum (uważam że cudowna pamiątka dla nas jak i dla malucha na przyszłość), książeczki oraz kitchen helper. U nas ma byc sporo gości, którzy prosili o taką listę, więc wybraliśmy większe, droższe rzeczy aby mogło kilka osób się zrzucić na coś porządnego, a nie milion drobiazgów, których byśmy nie pomieścili😂
Scoot&ride. Uwazam ze to swietnt prezent.
Och, jak ten czas leci!
Pierwsze urodzinki to wyjątkowy moment, gratulacje dla Was i małej jubilatki! ![]()
![]()
Jeśli się na to zdecydujecie, to tylko w sprawdzonym miejscu i najlepiej igłą, nie pistoletem to delikatniejsze dla maluszka. ![]()
Jako mama 7-latka i 5-miesiecznego malucha powiem Ci, ze na pierwsze urodzinki wcale nie trzeba szalec. Starszak dostal wtedy glownie zabawki edukacyjne i jakies pamiatkowe drobiazgi, a cala frajda i tak byla w balonach i torcie
Maluchom wystarcza sama atmosfera. Co do przebicia uszu – ja osobiscie wolalabym poczekac az dziecko samo bedzie umialo zdecydowac, ale to juz kwestia indywidualna. Moim zdaniem na pierwszy roczek super sprawdzaja sie ksiazeczki, stolik edukacyjny, jezdzik albo cos pamiatkowego jak bransoletka…A imprezka – u nas zawsze domowo, z najblizsza rodzina, troche dekoracji i tort. Najwazniejsze zeby bylo mile wspomnienie ![]()
Ooo kitchen helper jest też na mojej liście i scoot and ride. Mąż widział i zaakceptował bo ma wąskie siodełko i nie rozwala tak bioderek jak inne biegówki.
A motyw na roczek super, my mieliśmy teraz na chrzcie ściankę z misiem no super to wyglądało, a jak szukałam podziękowań dla gości i zaproszeń to też takie piękne są z misiami!
U nas w żłobku jest zakaz kolczykóŵ, łatwo się uszkodzić, dzieci mogą sobie ściągnąć, połknąć itd., ja uwazałam że dobrze szybciej zeby nie pamiętała, ale mąż tłumaczył że w sumie to powinna być jej decyzja jak będzie trochę większa. Ja planuje wziąć swoją do sklepu i niech coś wybierze, zależy czy chodzi czy jeszcze nie, pchacz? Rowerek? Domek dla lalek? Zależy co lubi
Ja chciałam przebić córce uszy na roczek ale mi odmówiły kosmetyczki i powiedziały żebym przyszła jak będzie miała z 4-5lat. Ale macie rację w przedszkolu też krzywo patrzą jak dzieci mają kolczyki, bo jedno może dziecko pociągnąć drugiemu i ucho rozerwane albo jakaś inna tragedia.
Dokładnie tez wlasnie boje sie co to bardzie z tymi uszkami moze poczekamy jeszcze troche. Fajny pomysł na prezent ten stoliczek🥰
Taak misiowe dekoracje i inne drobiazgi są super urocze. Dlatego się zdecydowałam na taki motyw bo piękny i łatwo dostępny też teraz.
No pogoda nie rozpieszcza to gril odpada ale mysłam zeby male przekonski i torta i słodkości zrobic ale super pomysł
No my wlasnie chrzciny mielismy w spierpniu a roczek mamy teraz w październiku
O super pomysł ja myslałam zeby zrobic impeze w motywie pszczółek bo mamy pszczółke Maje
Torcik tez bedzie miała z Mają
A zabawki to akurat mamy duzo ale zawsze sie cieszy jak dostaje cos nowego