Hej, polecacie jakieś piosenki i rymowanki dla maluchów? Może pamiętacie coś ze swojego dzieciństwa? Zauważyłam ostatnio, że nasz repertuar strasznie się powtarza ![]()
Nasze ulubione idziemy do zoo, mucha w mucholocie, jedzie pociag z daleka, baby shark ![]()
Baby shark zawsze śpiewamy jak się przebieramy po basenie ![]()
Idzie rak nieborak…sroczka kaszkę ważyła… Polecam piosenki śpiewających brzdąców mają dużo prostych rytmicznych piosenek, fasolki-szczotka pasta…Cocomelon-, idziemy spać , albo ,czas na kąpiel,
U nas też ale już od jakiegoś czasu syn przynosi jakieś nowe nutki z przedszkola ![]()
Ja polecam playlisty dla maluchów na spotify - jest tego pełno ![]()
A jak jeszcze coś innego , to poszukaj na YouTube kanałów ciufcia, Lulek.tv albo Pan Miś ![]()
U nas od początku królowały “Śpiewanki pokazywanki” Moniki Soleniec, piosenki z serii Jazzowanki i Muzyczny Domek ![]()
![]()
No i dodatkowo wszystkie piosenki, które zanałam z dzieciństwa : miałczy kotek, idzie niebo, ah spij kochanie - ale to utwory, które były obecne wieczorem, przy usypianiu ![]()
Ciocia tecia Śpiewajace brzdące
Tu, tu sroczka kaszkę ważyła
czasami 30 razy pod rząd
U nas leci na okrągło w samochodzie idziemy do zoo, mucha w mucholocie, krecik zielony ma berecik i śpiewające brzdące ale wszystko w remixach bo córka słucha,![]()
![]()
![]()
![]()
U nas sporo od śpiewające brzdące, Aida. Krecik, awokado, żabki w klapkach, to ostatnio było na topie ![]()
U nas jest piosenka „ lubię jeść banany „
Bo mój pies reaguje na tą piosenkę i mały się cieszy .
I „ jedna łapka druga łapka ja jestem niedźwiadek „
My uwielbiamy Pomelody
można kupić książkę z rymowankami do której jest aplikacja. Miłe dla ucha aranżacje, spokojne dźwięki i przyjemne głosy ![]()
Aida jest super, lubimy wszytkie jej piosenki ![]()
My podkładamy do znanych melodii swoje teksty, które wpasowują się do sytuacji, np. budzimy do panie Janie “moja córeczko, moja córeczko pora wstać, pora wstać, wszyscy są w przedszkolu, wszyscy są w przedszkolu, a gdzie Ty?” Ale najgorzej jak powie, że jeszcze raz mam zaśpiewać, a ja już nie pamiętam bo to coś spontaniczne było
Moje dzieci uwielbiają jeszcze piosenki Spoko Loko, moim zdaniem fajnie aktywizują do ruchu. Polecam też mamę rytmiczke, nie są to jakieś porywające melodie, ale tu chodzi o rozwój rytmiczny dziecka. A z rymowanek to najlepsze kontaktowe klasyki, typu idzie rak, kominiarz, gotowała sroczka kaszkę, lata osa koło nosa. Fajna jest też seria “ulubione wierszyki dla 2latka” (jest chyba dla 2,3,4 i 5 latków) i tam właśnie znajdziesz proste rymowanki, te bardziej i mniej znane ![]()
Ja czasami nawet sama słuchałam krecika, jak córki nie było w aucie ![]()
![]()
najczęściej tam lecą piosenki, bo córka się denerwuje, chociaż myślę, że też za bardzie przyzwyczailiśmy ją do tego, że właśnie jej muzyka leci w tle, bo teraz nie można włączyć nic innego. Jak się zorientuje, to zaraz jest płacz ![]()
![]()
U nas obowiązuje kolejka, po jednej piosence mamy, taty i córeczki, więc wtedy pasażer robi za dj i obsługuje YouTube lub spotyf
Ładnie zaakceptowała i uczy się cierpliwości
Czasem włączamy jakiegoś fajnego audiobooka, ale to na długie trasy ![]()
U nas córka ma 8 miesięcy, więc jeszcze ciężko jej to wytłumaczyć, ale pomału staramy się ten nawyk usunąć
Ale super pomysł, muszę wykorzystać jak syn będzie starszy. Dzięki
U nas teraz są katowane piosenki z przedszkola, ale są głównie ja YT że śpiewających brzdąców.