Piosenki i rymowanki

Hej, polecacie jakieś piosenki i rymowanki dla maluchów? Może pamiętacie coś ze swojego dzieciństwa? Zauważyłam ostatnio, że nasz repertuar strasznie się powtarza :sweat_smile:

Nasze ulubione idziemy do zoo, mucha w mucholocie, jedzie pociag z daleka, baby shark :stuck_out_tongue:

2 polubienia

Baby shark zawsze śpiewamy jak się przebieramy po basenie :smiley:

Idzie rak nieborak…sroczka kaszkę ważyła… Polecam piosenki śpiewających brzdąców mają dużo prostych rytmicznych piosenek, fasolki-szczotka pasta…Cocomelon-, idziemy spać , albo ,czas na kąpiel,

U nas też ale już od jakiegoś czasu syn przynosi jakieś nowe nutki z przedszkola :stuck_out_tongue:

Ja polecam playlisty dla maluchów na spotify - jest tego pełno :wink:
A jak jeszcze coś innego , to poszukaj na YouTube kanałów ciufcia, Lulek.tv albo Pan Miś :wink:

1 polubienie

U nas od początku królowały “Śpiewanki pokazywanki” Moniki Soleniec, piosenki z serii Jazzowanki i Muzyczny Domek :musical_score::musical_score:
No i dodatkowo wszystkie piosenki, które zanałam z dzieciństwa : miałczy kotek, idzie niebo, ah spij kochanie - ale to utwory, które były obecne wieczorem, przy usypianiu :blush:

Ciocia tecia Śpiewajace brzdące
Tu, tu sroczka kaszkę ważyła :smiley: czasami 30 razy pod rząd

U nas leci na okrągło w samochodzie idziemy do zoo, mucha w mucholocie, krecik zielony ma berecik i śpiewające brzdące ale wszystko w remixach bo córka słucha,:rofl::rofl::rofl::rofl:

U nas sporo od śpiewające brzdące, Aida. Krecik, awokado, żabki w klapkach, to ostatnio było na topie :rofl:

U nas jest piosenka „ lubię jeść banany „
Bo mój pies reaguje na tą piosenkę i mały się cieszy .

I „ jedna łapka druga łapka ja jestem niedźwiadek „

1 polubienie

My uwielbiamy Pomelody :slight_smile: można kupić książkę z rymowankami do której jest aplikacja. Miłe dla ucha aranżacje, spokojne dźwięki i przyjemne głosy :slight_smile:

Aida jest super, lubimy wszytkie jej piosenki :grin:

My podkładamy do znanych melodii swoje teksty, które wpasowują się do sytuacji, np. budzimy do panie Janie “moja córeczko, moja córeczko pora wstać, pora wstać, wszyscy są w przedszkolu, wszyscy są w przedszkolu, a gdzie Ty?” Ale najgorzej jak powie, że jeszcze raz mam zaśpiewać, a ja już nie pamiętam bo to coś spontaniczne było :sweat_smile: Moje dzieci uwielbiają jeszcze piosenki Spoko Loko, moim zdaniem fajnie aktywizują do ruchu. Polecam też mamę rytmiczke, nie są to jakieś porywające melodie, ale tu chodzi o rozwój rytmiczny dziecka. A z rymowanek to najlepsze kontaktowe klasyki, typu idzie rak, kominiarz, gotowała sroczka kaszkę, lata osa koło nosa. Fajna jest też seria “ulubione wierszyki dla 2latka” (jest chyba dla 2,3,4 i 5 latków) i tam właśnie znajdziesz proste rymowanki, te bardziej i mniej znane :blush:

1 polubienie

Ja czasami nawet sama słuchałam krecika, jak córki nie było w aucie :rofl::rofl::rofl: najczęściej tam lecą piosenki, bo córka się denerwuje, chociaż myślę, że też za bardzie przyzwyczailiśmy ją do tego, że właśnie jej muzyka leci w tle, bo teraz nie można włączyć nic innego. Jak się zorientuje, to zaraz jest płacz :rofl::sweat_smile:

U nas obowiązuje kolejka, po jednej piosence mamy, taty i córeczki, więc wtedy pasażer robi za dj i obsługuje YouTube lub spotyf :grin: Ładnie zaakceptowała i uczy się cierpliwości

Czasem włączamy jakiegoś fajnego audiobooka, ale to na długie trasy :blush:

U nas córka ma 8 miesięcy, więc jeszcze ciężko jej to wytłumaczyć, ale pomału staramy się ten nawyk usunąć

1 polubienie

Ale super pomysł, muszę wykorzystać jak syn będzie starszy. Dzięki

U nas teraz są katowane piosenki z przedszkola, ale są głównie ja YT że śpiewających brzdąców.