Jak dalej będzie tak samo to będę musiała położnej powiedzieć
Ja pamiętam że pierwszego dziecka totalnie nie potrafiłam karmić i właśnie łapał brodawkę zbyt płytko dlatego ja później miałam je pogryziony aż do krwi. Przez co chciałam zrezygnować całkowicie z karmienia bo strasznie bolało. Dopiero udałam się do poradni laktacyjnej i tam panie pokazały mi jak przystawiać prawidłowo
super że nie odpuściłaś tylko walczyłaś mimo bólu
chyba najgorzej jest wąłśnie z pierwszym dzieckiem;( bo nie do końca mamy wiedza jak mają karmić, sa kobiety którym od razu sie udaje a sa takie które sie przed kazdym podaniem piersi stresują, co nie sprzyja karmieniu;(
w sumie tez nie wiemy co nas czeka przy pierwszym dziecku
Teraz jest dużo filmów czy instrukcji jak prawidłowo karmić i przystawiać dziecko do piersi. Faktycznie przy pierwszym dziecku nic nie jest oczywiste. Niby się wie się jednak czasami coś idzie nie tak. Do tego stres w niczym nie pomaga
A wiadomo ze przy pierwszym dziecku tego stresu jest bardzo dużo i obaw
hahaha no filmów jest mnóstwo dlatego ja przed 1 porodem jak oglądałam o karmieniu i przewijaniu to myślałam ze to takie proste i naturalne;) co o kaman ze kobiety mają problem;D hehe
Ja oglądałam pamiętam filmy o tematyce mycia dziecka bo ja miałam manię że musiałam mieć gorącą wodę i mówię jak ja mam dziecko myć jak dla mnie taka odpowiednią dla dziecka woda jest za zimna więc w końcu kupiłam termometr który po prostu przy odpowiedniej temperaturze pokazywal uśmiechnięta buźkę więc już miałam pewność że woda jest w porządku a pamiętam ile filmików oglądałam i jeszcze były takie które podawały różne normy i miałam dylemat
Hehe z termometrem to i ja przy pierwszej corce mialam ;) zawsze ten termometr musial byc ale zawsze najlepsza wode lał mąz on mial takie wyczucie dobre jesli chodzi o cieplote wody;)
Przy drugim dziecku termometr mialam canpola do mierzenia temperatury ciala i otoczenia i on sie mega sprawdzil na poczatku kilka razy sprawdziłam i byla ok ;) tak kontrolnie ;D
Warto w taki zainwestowac bo sie swietnie sprawdza zarowno przy mierzeniu temperatury ciala jak i otoczenia czy chociazby mleka;)
Ja oglądałam mnóstwo filmików jak ubierać dziecko czy zmieniać pampersa, ale na filmikach ładnie pokazane, na lalce albo dziecko jak jest spokojne. A moja się zazwyczaj strasznie wierci albo jak jeszcze płacze przy pampersie to jeszcze gorzej.
Termometr też używamy do mycia, zazwyczaj mąż wlewa wodę 40 stopni i czekamy aż wystygnie do tych 37.
Teraz używam non stop termometru z canpola bo mam go pod ręką i mogę zmierzyć nawet temperature wody ale wcześniej właśnie były patenty z łokciem czy innego typu kombinowanie
filmik to nie to samo ;) lalka też jest bardziej sztywna ;) mozna nią obracać i przekrecac do woli nic jej sie nie zrobi;) dziecko jednak jest delikatniejsze i bez porównania do lalki;) ale chociaz można sobie to wszystko jakos zobrazowac jak to ma wygladać;)
termometry elektryczne to teraz ułatwienie w domu;) u nas leży w szufladzie i zawsez jest pod ręką pomijajac już wode w wanience bo tutaj to juz jest wyczucie ale jak nas cos niepokoi to szybko można zmierzyć temperature duży plus za prędkosć pomiaru ; ) w przypadku canpola akurat expresowa a wraz z upływem każdego dnia coraz bardziej sie to docenia gdy dziecko coraz bardziej jest wszystkiego ciekawe ;) równiez termometru;) i jak to sie dzieje ze tam jest to światełko;)
Ja wam powiem że do tej pory mam taki problem bo Ja również lubię jak wodę mam ciepłą dość ciepłą do mycia jeszcze jak człowiek nalewa temu dziecku wodę i cały czas trzymasz tą rękę w wodzie ręka przyzwyczaja się do temperatury to potem ciężko stwierdzić czy ona jest naprawdę dobra ja jeszcze dodatkowo mam taką obsesję bo wiem że przy chłopcach w szczególności powinno się uważać jednak nie lać tej wody za gorącej gdy był mniejszy to faktycznie do wanienki mierzyłam termometrem A teraz jak leje mu wodę do brodzika to nieraz mam dylemat i wołam męża żeby po prostu taką świeżą ręką on sprawdził czy woda jest odpowiednia Ale przecież nie wiem czemu nie wpadłam na to do tej pory że również mogę mierzyć są temperaturę zwykłym termometrem
No termometr to super sprawa i duże ułatwienie szczególnie te elektryczne teraz bo pomiar jest szybki dawniej te rtęciowe trzeba było trzymać długo żeby zmierzyły
Pina one maja z boku przejscia taki guziczek i mozna mierzyc temperature otoczenia;)
może masz mało pokarmu
Paula ale Ty mówisz o termometrze ekstremalnym do mierzenia temperatury wody? Z czymś takim się jeszcze nie spotkałam. Do mierzenia temperatury ciała tak, ale do wody to pierwsze słyszę :D
oleksandra elektryczne termometry maja funkcje mierzenia temperatury otoczenia;) oraz np. mleka
https://canpolbabies.com/pl_PL/Canpol-babies-bezdotykowy-termometr-na-podczerwie%C5%84-EasyStart-p2083301
Olaaleksandra o takim termometrze co się wrzuca do wody i mierzy temperaturę, on tylko do wody jest.