Hej dziewczyny jakie macie podejście do płatnej szczepionki na ospę ? My jutro mamy ostatnie szczepienie na jakiś czas to na półtora roku i przy okazji jego chce na coś zaszczepić i myślę wlasnie o ospie :) a jakie jest wasze podejście ? Szczepicie na ospę ?
Ja jestem chyba ciemna w tych szczepieniach , bo poza tymi podstawowymi / obowiązkowymi nie szczepiłam starszaka na nic . Ale też nie zagłębiałam się w te szczegóły szczepionek , może gdyby pediatra wspomniał , zapytał , zaproponował i powiedział za i przeciw to pewnie bym rozważała taką opcje , ale tak nie było ')
Nad tym samym się zastanawiaam aby małą zapisać na szczepienie ale non stop na zmiame zmagamy się z infekcjami i musimy odczekać na dobry zdrowotnie czas.
Starszej córki nie szczepilam bo jakoś przegapiłam ten moment że względu na covid a w międzyczasie ona już ospę przechorowala - na szczęście bez powikłań i bardzo łagodnie.
Z tego co mi wiadomo to dla dzieci, które chodzą do żłobka to szczepienie jest darmowe. Także weź też to pod uwagę czy będziesz planować zapisywać córkę do żłobka.
U córki ospa od niedzieli. Cały zeszły tydzień gorączka 39... Która zwiastowała ospę. Sam przebieg teraz w miarę ale inne dzieci z przedszkola nocami muszą brać hydroxyzyne mają tak bolesne krosty. Więc u mnie ok ale żałuję ze córki nie zaszczepiła. Wtedy nie było to popularne. Jak się myśli o drugim dziecku myślę se koniecznie zaszczepić bo teraz strasznie stresuję się o synka. Jeżeli się nie zarazi na pewno zaszczepie go po roczku
Madzia nie mam w planie żłobka i wiem o tym doskonale że jest darmowa bo Pediatra mnie o tym poinformowała tak jak i o innych szczepieniach które są płatne ale zalecane ospa to 1+1 będę szczepić jutro przy szczepieniu na półtora roku potem za 6 tygodni jak będę mieć druga dawkę ospy to zaszczepie na meningokoki C bo to jest jedna dawka a te szczepienia można łączyć o nie wiem czy wiecie bo mi osobiście nikt o tym nie powiedział ale meningokoki b to są 3 dawki chyba że dziecko ukończy drugi rok życia to macie wtedy dwie więc ja teraz zaszczepie na C a po ukończeniu dwóch lat na B :) ja mam wszystko ładnie rozpisane jakie szczepionki i co i jak mogę wam zdjęcie wrzucić :) potem w późniejszym wieku warto jeszcze zaszczepić na odkleszczowe aczkolwiek dziecko musi mieć chyba określony wiek do tego szczepienia
Ja mam akurat fajna panią pediatrę i też wszystko zawsze czytelnie zobrazuje i tłumaczy. Podoba mi się to, że to nie ja muszę od niej wyciągać informacje tylko ona sama mi mówi. Wiadomo, że dużo rodziców nie na czasem pojęcia o pewnych rzeczach i do czasu aż ktoś im o tym nie powie to nie są świadomi.
Porozmawiaj z pediatrą najlepiej ci doradzi
Moim zdaniem warto na ospę zaszczepić. Fajnie, że są też bezpłatne szczepienia dla dzieci z przedszkola bo jednak gdy dziecko więcej spędza czasu z innymi dziećmi to szybko może złapać jakas chorobę. Nawet jeśli dzieł ko nie chodzi do przedszkola to na pewno z czasem będzie mieć coraz większy kontakt z innymi dziećmi
Dla przedszkolaka już nie ma darmowych, tylko dla dzieci z żłobka.
Ja osobiście nie chce szczepić na ospę ponieważ ja nie byłam szczepiona i przeszłam i nie było tak źle. Wole żeby córka przeszła. Każdy sam powinien o tym decydować najlepiej jakiegoś dobrego pediatry zapytać.
No my już po ospie , ospa ogólnie nie ma odczynu raczej więc super bo szczepiona była dziś przy okazji szczepienia na półtora roku :)
To. Super Laura daj znać jak po tym szczepienii dzień dwa po. U mnie dzisiaj córkę dosypalo niestety
u nas po hexie nawet to miejsce potrafiło być twarde
Tak to jest właśnie odczyn u nas to samo zgrubienie,zaczerwienienie i często właśnie delikatny obrzęk warto od razu smarować to tak nie puchnie wtedy
jesli dziecko skonczylo rok i chodzi do zlobka lub klubu dzieciecego to szczepionka na ospe jest bezplatnia w przychodni.
nawet nie wiedziałam
Ja właśnie jestem umówiona na lipiec na szczepienie. A dzisiaj dostałam maila ze żłobka że było dziecko chore i trzeba obserwować dzieci. Mam nadzieję że nie zdąży nic złapać.
Xyz to pozostaje Ci tylko obserwować może akurat Obejdzie się bez odchorowania daj znać
No właśnie obserwuje. Póki co wszystko jest okej.
Xyz ospa szybko atakuje, wiec poczekaj kilka dni czy nie będzie wysypu, my sie przed majowka dowiedzialysmy ze w przedszkolu ospa a w majowke juz bylismy na nocnej pomocy;)