Pobranie moczu u niemowlaka

Dziewczyny trafiłam tylko na stary post, więc ponawiam temat i pytam czy macie jakiś sposób na pobranie moczu u niemowlaka? Moja ma 9 miesięcy, widzę że jest pieluszka ale piszą o stojących lub raczkujących maluchach, jest jakaś wkładka do pieluszki. Co polecacie? Dwa czy macie jakieś wskazówki kiedy te rzeczy umożliwiające pobranie najlepiej założyć? Dodam że muszę wykonać też morfologię na czczo w miarę więc fajnie jakby to zrobić jakos z rana. :thinking::thinking::thinking:

1 polubienie

Na szkole rodzenia Babeczka polecala nam woreczki do moczu neo oris firmy warda.
Ale nigdy nie musialam korzystac wiec nie podpowiem :frowning:
Ta firma ma tez taki plaster silikonowy sil-fix.
Kupisz na allegro. Jak corka bedzie miec pobierana krew to on sie nie klei do skory i latwo go zdjac=bez placzu. To akurat stosuje przy szczepionkach i pobraniach krwi :slight_smile:

1 polubienie

O dzięki za polecajkę plastra :smiling_face: skorzystam na pewno.
W ogóle bardzo nie chce jej tego robić ale potem będę sobie pluła w brodę że nie wykluczylam wszystkiego :face_with_diagonal_mouth: dlatego wszelkie porady jak to przejść z nią jak najmniej drastycznie chętnie przyjmę

Ja kupowałam właśnie w aptece takie woreczki z ramką z klejem, ale ciężko to było tak założyć żeby te siusiu nie wyleciało. A jeszcze na złość zrobiła kupę to od nowa procedura. W szpitalu jak miała parę tygodni to stałam z kubeczkiem przy otwartym pampersie, ale przy maluszku łatwiej tak złapać. Przy 1.5 roczku kubek do nocnika i siedziała na nim chyba godzinę :face_with_peeking_eye:

To zależy czy chcesz pobrać mocz tylko na badanie ogólne czy też na posiew. Bo taki mocz z woreczka może iść na badanie ogólne, ale na posiew się nie nadaje.

Pobieraliśmy krew u mojego synka kiedy miał 6 miesięcy i to było straszne… Nie wiem kto ma większą traumę- ja czy syn
Mam nadzieję, że nie będziemy musieli powtarzać badań w niedalekiej przyszłości…

A właśnie po spaniu z rana uda ci się złapać mocz. Od razu po przebudzeniu musiała byś czekać z pijemniczkiem. Ale będzie to trudne. Słyszałam że są zestawy do pobierania moczu u dzieci ale szczerze nie wiem jak to działa

W każdej aptece można kupić woreczki do pobrania moczu dla niemowląt ,naklejenie woreczka nie jest jakieś skomplikowane ani bolesne dla dziecka , wystarczy chwilkę odczekać po naklejeniu aż dziecko nasiusia a potem woreczek wsadzić do sterylnego pojemniczka na mocz jak dla dorosłych

My kupowaliśmy taki woreczek przyklejany, który się wkładało w pampersa i wykorzystałam pomysł pani z apteki. Nakleiłam to na swoje miejsce z rana i przyłożyłam do stopki zimną butelkę od wina z lodówki :rofl::rofl: mocz był od razu zebrany do badania :rofl:

1 polubienie

Tak, jeśli się ochłodzi dziecko to zacznie sikać :blush: Więc można dać coś do picia (wodę/ mleko w zależności od wieku dziecka) rozebrać maluszka albo tak jak zrobiłaś- przyłożyć coś chłodnego i po chwili maluch zacznie sikać :blush:

Tak jak dziewczyny piszą, w zasadzie są tylko dwie sprawdzone metody u takich maluszków, albo zakupienie w aptece woreczka do poboru próbki moczu dla załapanie do pojemniczka. Koleżanka u swojego niespełna miesięcznego synka pobierała, woreczek się u niej nie sprawdził dlatego łapała do pojemniczka. U chłopców wydaje się to łatwiejsze.

Ja naklejałam woreczek na mocz w nocy jak maluszek spał i wkładałam zwinięta pieluchę tetrowa między nogami żeby nie odkleił się woreczek . Sprawdzałam co jakiś czas czy nasiusial i odkleiłam woreczek . Dodam że woreczek trzeba włożyć do pojemnika tego zakręcanego , absolutnie nie przelewać , ja tak zrobiłam i powiedzieli mi że nie powinno się tak przechowywać

Wiesz co ty dziewczyny piszą o woreczkach i również polecam , ja wcześniej dawałam wode naklejalam i czekałam , też możesz delikatnie masować jajniki , o tym mi pielęgniarka mówiła jak kidys byłam z małą w szpitalu i trzeba bylo zeby nasikala. W aptece zaznacz że dla dziewczynki woreczki bo sa tez dla chłopców

Podpytaj w aptece o woreczki na pobranie moczu u takiego maluszka, tak jak dziewczyny piszą one są przyklejane i wtedy powinno udać Ci się pobrać siusiu do badania :blush:
U nas w szpitalu (tyle że u synka) było pobierane i właśnie miał naklejony taki woreczek, także poproś o taki żeby był przeznaczony dla dziewczynki :blush:

My używaliśmy woreczków z plastrem do pobrania siusiu u niemowlaka ale niestety mała jest tak ruchliwa że ten woreczek się odklejal nie dało się zebrać moczu, i jak u chlopca jest sjper tak u dziewczynki niestety jest problem…my poprostu odpuściliśmy mocz przyjeżdżaliśmy na samo pobranie krwi bez moczu .

@Mamamiski o dobry patent, ja szukając jeszcze pomocy zobaczyłam na tt filmik gdzie pani poleca nóżki pod ciepły prysznic
@Mika1 ja właśnie muszę na szczęście zrobić sam mocz

Widzę że większość z was pisze o tym woreczku, ja robiąc research znalazłam jeszcze pieluszkę z tym woreczkiem ale dziecko nie może wówczas leżeć, albo wkład do pieluszki gdzie są takie gaziki i strzykawka z których się wysysa ten mocz później.

1 polubienie

moj jak był mniejszy to czasami udalo mi sie zlapac do kubeczka
poczatkiem roku na szpitalu dostalismy naklejane woreczki mial okolo 1.5 roku i nad ranem nakleilismy . akurat na obchod sie ubzieralo i przelalismy do kubeczka

Wiesz co, obserwowalam wczoraj corke i pomimo ze przed kapiela zawsze robi siku, sika tez do wanny :face_with_peeking_eye::stuck_out_tongue_winking_eye: prosze bez oceniania :joy:
Zapytaj pielegniarke czy mocz moze byc wieczorny bo moze wystarczy wlozyc mala do wanny puscic wode (dzwieki i cieplo) spowoduje ze sie zsiusia i moze wystarczy wowczas zwykly kubeczek.

A próbowałaś pod prysznicem, żeby polac jej nóżki ciepła wodą. Koleżanka tak robiła i zaraz ten mocz leciał. Ja u chłopca to malowałam brzuch, puściłam z telefonu dźwięk wody i zaraz sikał. Ale u chłopca łatwiej zlapac

Moja się kapie pod prysznicem, nie mamy wanny i dość mała łazienkę :sweat_smile: także mała zaprawiona w bojach prysznicowych od chyba 3 miesiąca, nie sika pod :wink:

@Hedwiga w wanience jej się może zdążyło kilka razy to siku zrobić :face_with_diagonal_mouth:
Ogólnie mój problem tych poszukiwań polega na tym że ona już jest duża i bardzo ruchome non stop siada i stoi w łóżeczku nie ma opcji długiego leżenia na plecach :upside_down_face:

1 polubienie

My córkę myjemy pod prysznicem i jak zapomni przed albo nie chce na nocnik, to pod prysznicem jest niespodzianka i jeszcze mówi “o sikam jak chłop” :rofl:
@Mama.Wiki Nie chce wprowadzić w błąd, ale wydawało mi się że pora dnia nie miała znaczenia jak my próbowaliśmy łapać. Tylko że wtedy córka jeszcze była na samym mleku to może inaczej…

2 polubienia