Podcięcie wędzidełka

Dziewczyny temat dla nas bardzo na czasie. Niestety wyszukiwarka mi nie działa, wiec zakładam nowy wątek. Pediatra sugeruje podcięcie wędzidełka. Synek ładnie je, mając 5 miesięcy wazy 7,3kg. Neonantolog raczej odradza. Ale zapytana o problemy z wymową związane z przerostem wędzidełka odpowiada że podciąć można zawsze. Tyle że podobno lepiej jak dziecko mniejsze. I nie wiem co robić, czy macie doświadczenia w tym temacie? Jeśli podciąć to gdzie polecacie? (Śląsk)

Ja osobiście żałuję, że podcinałam synkowi wędzidełko dopiero gdy miał 11 miesięcy. Niestety, późno wykryli, że coś jest z nim nie tak, pomimo, że wcześniej zwracałam uwagę, że może trzeba podciąć, bo synek miał problemy z jedzeniem. Po zabiegu nastąpiła również znaczna poprawa w mówieniu, potrafił zrobić "konika". Myśmy robili w Bytomiu i jestem zadowolona, a słyszałam też pozytywne opinie o Chorzowie.

U nas naszczescie tego problemu nie było. Więc nie mieliśmy podcinsnego 

Mam na Śląsku szwagierkę i ona również potwierdza,że ludzie chwalą tamtejsze kliniki w tych tematach.Sąsiadka była z synkiem na Śląsku wycinać trzeci migdał i też bardzo chwaliła tam opiekę i lekarzy. 

Ja osobistego doświadczenia nie mam. Nie podejrzewam, aby była potrzeba odcinać u mojego synka. Też ślicznie je, teraz pewnie ma taką wagę jak Twój,  a ma 3,5 miesiąca :D

Z jakiego powodu pediatra sugeruje wykonanie tego zabiegu?

Jak są dwie sprzeczne teorie, ja chyba bym poszukała opinii trzeciego lekarza, może innego pediatry, aby przesądził. Ze Śląska nie jestem, mam tam daleko więc też nie doradzę w kwestii dobrych placówek.

My podcinaliamy w wieku 6 lat że względu na wadę wymowy. Nie było tak źle, synek dobrze to zniósł. Myślę że im wcześniej tym lepiej a skoro pediatra proponuję to warto się zastanowić. Nie wiadomo czy u was wada wymowy będzie ale lepiej żeby przez krótkie wedzidelko ta wada nie nastąpiła bo później bardzo trudno jest wyjść z wady. U nas to już trwa jakieś 2 lata i jest coraz lepiej ale jeszcze nie jest tak jak ma być. Zabieg jest bezbolesny tylko samo słowo podciecie źle sue kojarzy. Samo podciecie dużo pomogło w terapii logopedycznej

Quazz właśnie wstępnie jestem zdecydowana na Chorzów, czekam na wyznaczenie terminu i po obszernej lekturze jestem praktycznie zdecydowana na zabieg. Chce uniknąć problemów w przyszłości, i myśle że jednak zadzialac już, synek nie będzie tego pamiętał.

Megg, myślę,że to jest dobra decyzja,im wcześniej tym lepiej.Podobno ten zabieg nie jest aż tak straszny jak sobie wyobrażamy.Powodzenia dla Was:)

Megg, jak się zdecydowałaś to dobrze. Synek jest mały to na pewno nie będzie pamiętaj. Lepiej wcześniej niż później. Powodzenia :)

Megg jeżeli ma to wpłynąć jakoś w przyszłości to podjęłaś dobra decyzję. Lepiej teraz niż później jak już zacznie się coś dziać

Taki maluszek nawet nie będzie wuedzial co się dzieje a zabieg jest całkiem bezbolesny bo lekarz stosuje znieczulenie miejscowe 

Z tego co się dowiedziałam to wlłaśnie u takich Maluszków stosuje się znieczulenie miejscowe, zabieg trwa tylko chwilę wiec na oddziale będziemy jeden dzień. Wędzidełko szybko goi się po zabiegu.

Megg u nas trwało to dosłownie kilka minut w gabinecie lekarskim a nie szpitalu jednak to była moja decyzja i synka bo już był na tyle duży żeby zadecydować że woli w gabinecie niż w szpitalu bo wtedy musiałby zostać przynajmniej 1 dobę. U was jest troszke inna sytuacja bo jest malutki ale wydaje mi się że to nawet lepiej i nawet nie będzie tego pamiętał :) 

Megg a umówiliście się już na zabieg? 

Aneczka wysłałam skierowanie i czekam na telefon ze szpitala w sprawie terminu. Podobno nie czeka się długo, ale to pewnie przed świetami wypadnie w takim napiętym czasie. Ale to ważniejsze dla mnie, jakoś damy radę.

Megg daj znać jak już będziecie po :) 

Megg rozumiem daj znać jak coś będziesz wiedzieć

Ciekawa jestem co to znaczy szybki termin - tak poinformowano mnie telefonicznie. Czy to kwestia dwóch tygodni czy dwóch miesięcy.

Megg trudno powiedzieć co mieli na myśli

Możliwe, że pod koniec roku dostali nowe limity na zabiegi i termin będzie szybki. Ja jakoś praktycznie zaraz po zabiegu zabrałam synka na 3 dniową pieszą pielgrzymkę i dawał radę po zabiegu. Praktycznie już w ten sam dzień był taki jak zawsze.