Poduszka headcare

Czy któraś z was używa poduszki headcare? Byliśmy dzisiaj u fizjo bo synek ma napięcia w obręczy barkowej i asymetrię. Miał już płaską główkę z jednej strony, udało nam się w miarę wypracować spanie na mniej lubianej stronie i zaczęła spłaszczać się z drugiej. Poleciła zakupienie oryginalnej poduszki headcare. Jakie są wasze doświadczenia? Po jakim czasie można się spodziewać efektów? Czy wasze dzieci ładnie w nich spały czy jednak marudziły?
Jeśli poduszka nie pomoże to grozi nam kask :disappointed:

My zdecydowaliśmy się na poduszkę Mimos, ale fizjo dał nam wybór tę czy Headcare. Potem żałowałam bo Headcare ma dziure to może dziecko tak z niej nie spada, a z Mimos się zsuwał. Ja do snu syna na niej nie kładłam, bo fizjo powiedziała, że to niebezpieczne i w czasie aktywności używaliśmy. Głównie na spacerach. Tak max 2 h dziennie. Efekt po miesiącu mieliśmy, ale to była poduszka, fizjo, osteopata i ćwiczenia

Nam powiedziała żeby koniecznie kupić oryginalną bo są lepsze od zamienników, sama używała u swojego dziecka. I nam zaleciła używać cały czas jak leży. W łóżeczku i na spacerach. Dlaczego niebezpiecznie?

My uzywalismy i nam bardzo pomogla oczywiscie wczesniej pytalismy fizjoterapeute :wink: synek lezal w niej spokojnie i spał polecam :wink:

Synek mojej siostry też miał główkę spłaszczona z jednej strony, a potem z drugiej, używali kilka tyg headcare oryginalna i była super poprawa, z tym że maluch wgl nie marudził i od razu się do niej przyzwyczaił ;)więc trzymam kciuki żeby u was też tak było

My używaliśmy ze względu na Krecz i spłaszczenie po boku,

Dla mnie to zbedne… corka miała dokładnie to samo jak Ty opisujesz, napięcie, asymetrie i spolszczona głowa. Wystarczyla rehabilitacja , jak corka zaczęła się pionizować to glowka byla juz okrągła :hugs:

my kupilismy ale podróbki i niestety bez sensu bo robil wszytsko by sie ssunac i “parzyly” go
ale wizyty u fizjo i osteo plus zalecone ćwiczenia do domu bardzo pomagaly

Moĵ chrześniak miał ją zaleconą i u niego bardzo szybko pojawiły się efekty. Fizjoterapeutka zaznaczała, że równoczssna fizjoterapia, poduszka, plus wiek dziecka będą miały ogromne znaczenie w terapii. Też pamiętam, że zalecała zakup konkretnie tej.

Ogólnie to największe znaczenie przy plagiocefali ulozeniowej mają ćwiczenia i to że główka dziecka kształtuje się do roku. Nie chcę tutaj nikogo osądzać ani nic w tym rodzaju ale skonsultuj to jeszcze z innym fizjoterapeutą albo osteopata od dzieci. Te poduszki nie są takie dobre bo zmienia się napięcie mięśni przykręgosłupowych w odcinku szyjnym. A już na pewno nie przy dłuższym stosowaniu. Już tak naprawdę lepsze są te kaski niż te poduszki ale tak jak mówię skonsultuj to jeszcze z kimś innym tym bardziej że te poduszki nie są tanie

1 polubienie

Kurczę, ja się boję że jak nie zacznę tego teraz prostować to za kilka miesięcy będzie za późno

Moja koleżanka miała dwie takie poduszki właśnie tą headcare i jakaś tańsza którą wyrzuciła bo synek w ogóle nie umiał na niej spać tylko się denerwował

Czyli miała rację żeby kupić oryginał a nie oszczędzać

Tak, na tej poduszeczce akurat nie warto oszczędzać i szukać zamienników :smiley:

Myślę że dla zdrowia i wygodny dziecka nie warto patrzeć na cenę

1 polubienie

Dokładnie też tak myślę lepiej dać więcej pieniędzy niż kupić tańszą zamiennik a potem i tak zdecydujesz się na oryginał i w rezultacie wydasz więcej .:blush:

Najlepsze efekty uzyskuje się u najmłodszych dzieci (w każdej terapii) - myślę, że nie ma co czekać tylko trzeba działać. Jeśli się zastanawiasz czy warto to skonsultuj to jeszcze z jednym fizjoterapeutą - szukałabym takiego, który zajmuje się maluszkami i plagiocefalią.

Ten Mimos to nie tyle zamiennik co inny rodzaj, bo ona też kosztowała 280 zł. I ja ja wzięłam bo były dwa rozmiary, a headcare są trzy :smiley: niebezpieczne bo syn się z niej zsuwał i że drogi oddechowe mogą się zapaść wtedy. Nam fizjo pierwsza powiedziała że ta albo ta możemy kupić, bez roznicy. A druga stwierdziła że strata pieniędzy taka poduszka. Widać zdania są podzielone

Dokładnie, tak to często wygląda, każde źródło mówi coś innego i ciężko wybrać

wszystko sie da do poki glowka plastyczna
im szybciej tym lepiej i dużo lezenia na brzuszku i cwiczyc
u nas naprawdę bylo kiepsko i bardzo duzo sie poprawilo