Poduszka ortopedyczna dla niemowlaka

Niemowlę w pierwszych miesiącach życia przeważnie sypia na plecach, na wznak. Główka jest wtedy narażona na spłaszczenie. Chcialam zasięgnąć rady, co sądzicie na temat poduszek ortopedycznych z otworem przeznaczonych dla niemowląt? Czy są bezpieczne oraz czy rzeczywiście podczas spania na takiej poduszce główka dziecka kształtuje się prawidłowo?

Magdalena ja jestem na tak, dlatego że też kładłam synka na takiej poduszce. Synek nie miał dużych zniekształceń, kładłam w zasadzie bardziej profilaktycznie. Oczywiście po konsultacji z fizjoterapeutą. Z poduszki korzystaliśmy około 1,5 mca, dłużej nie było potrzeby. Synek nie spał na niej, nie potrafił, kładłam go tylko na czas zabawy na macie. Uważam że warto. My mieliśmy oryginalną head care, podobno podróbek nie warto kupować. Czy rozważasz zakup? Macie zalecenie aby korzystać?

Magdalena nie używaliśmy. Uważam że trzeba poprostu odwracać dziecku główkę raz w lewo raz w prawo. Tam samo w dzień raz z lewej strony podchodzić raz z prawej. Żeby dziecko samo tak przyzwyczaiło się i obracało. Wtedy poduszka nie będzie potrzebna. 

Uważam że poduszka to ostateczność jak coś się dzieje

Aneczka nie zawsze się tak da. Mój synek jest praktycznie nieodkładalny, często usypia przy piersi, ale jeszcze czesciej muszę ukołysać na rękach i odłożyć, często wtedy się wybudza, wiec jeśli miałabym poprawiać ułożenie główki podczas snu to niestety prawdopodobnie nie spałby wogole i cały dzień byłby zmierzły. Poduszka była dla nas jedyną metodą.

Megg właśnie nie mamy żadnych zaleceń. Pediatra mówiła, że główka  powinna się sama stopniowo ukształtować, żeby dziecko przekrecać na boki. O poduszce myślałam raczej profilaktycznie, bo wydaje się, że nie powinna zaszkodzić.  

Magdalena, według mnie nie zaszkodzi.Jezeli uważasz,że może pomóc to kup, tylko faktycznie tak jak radzi Meeg najlepiej oryginalny produkt.

Problem w tym, że gdy odwracam dzidziusiowi główkę, on zaraz zwraca ją z powrotem na wprost. A jeśli chodzi o podusię to jak myslicie, wystarczy taka zwykła za ok 45 zł (z atestem medycznym)  czy warto inwestować w dużo droższą?

Ta poduszka, którą poleca Megg wydaje się super. :) Rozważę jej zakup. Macie jeszcze coś godnego polecenia? 

Ta poduszka, którą poleca Megg wydaje się super. :) Rozważę jej zakup. Macie jeszcze coś godnego polecenia? 

Ja, jeśli miałabym kupować to też wybrałabym tą co Meeg.

Magdalena,ja z córką miałam podobny problem,to przekręcanie główki nie pomogło bo sama z powrotem przekręcała główkę na tą "ulubioną" stronę w efekcie zrobiła się główka płaska z jednej strony.Jeździlam z córką do takiej babci "znachorki" ona jej masowała tą głowę i z czasem powrócił normalny kształt ,ale nie zawsze wizyty były miłe bo czasem córka płakała przy tych masażach :( Lepiej kup podusię i miej spokojną głowę.

Megg jaki koszt takiej poduszki? 

J nie stosowałam, pilnowałam aby przekręcać główkę czy to na spacerze, czy podczas drzemki i to u nas wystarczyło. Jak masz ochotę to możesz kupić. Myślę, że stosowanie nawet profilaktycznie nie zaszkodzi.

Patka202 miałam poduszkę head care basic rozmiar M. Płaciłam 190zł. poduszki dobiera się biorąc pod uwagę rozmiar główki lub wagowo. Można tez dokupić dodatkową poszewkę.

odsyłam do strony - mają też tutaj sklep

https://headcare.co/e-sklep/

Ja tak jak rena po prostu pilnowałam przy Hani żeby spała raz na jednym raz na drugim boku. Przy Stasiu robię to samo, zawsze układam go na bok bo ma problem z ulewaniem. Co prawda tak jak Wam już wspominałam zarówno jedno jak i drugie preferowalo jedna stronę, ale podkladalam pieluszki i przy Hani to wystarczyło. Więc u nas tak na prawdę nawet by się nie sprawdziła ta podusia bo na niej maluch powinien leżeć na wznak. 

Ale zdecydowanie ja także wybrałabym ta która poleca Megg. 

Może też spróbuje z tą poduszką. Córka też ma swoją ulubioną stronę a kiedy próbuję ją przekręcić to oczywiście się wybudzi i tyle spania :/ zresztą nie wiem czy jestem przewrazliwiona ale mam wrażenie że ta główka właśnie po tej stronie co mała zazwyczaj się przekreca jest bardziej płaska czy ta poduszka w takiej sytuacji pomoże? Ogólnie jak nie śpi to kręci głową w obie str ale jak zajmie się wkladaniem rąk do buzi to też właśnie na jednej str

Patka,tak,ta poduszka piwinna pomóc w twojej sytuacji.

Paatka, ja też miałam obsesję na punkcie tej główki. Przekładałam, układałam w innym kierunku podczas zabawy i tylko patrzyłam na tę główkę. Mężowi też kazałam patrzeć czy równa, ale on twierdził, że przesadzam i żebym się odczepiła od idealnej główki synka.

Rena_cz mój mąż też twierdzi że przesadzam, że główka córki jest jak najbardziej w porządku. Może przy najbliższej okazji zapytam pediatre niech zobaczy i oceni 

rena_cz ja podobnie cały czas patrzę na główkę i zastanawiam się czy to się ukształtuje. Wszyscy w koło mówią, że to normalne i, że kiedy sam zacznie się kręcić na boki, siadać, raczkować, wstawać to, że spłaszczenie się uwypukli. Mam taką nadzieję, ale profilaktycznie kupię tą podusię. Będę miała spokojniejsze sumienie :)

Ja bym.skonsultowala to z pediatra, czasem na początku u niemowlaków te główki czasem są takie nie wykształcone dobrze i w tedy my się martwimy , a tak bywa u mnie jeden jak od l drugi synek na początku mieli te główki które mnie nie pokoily ale z wiekiem na ok. 6-9mc już wszystko było dobrze.