Dziewczyny chciałabym się zapytać czy u któregoś z waszych dzieci w badaniach również wykryto podwyższone AST ? Czy coś wam stwierdzono jako przyczynę? U nas sprawdzamy ale nie wiadomo co powoduje to podwyższenie. Córka ma 1,5 roku i podwyzszone AST na 55 a norma jest 10-35 pediatra kazał nam jeszcze jedne badania zrobić żeby sprawdzić , eliminujemy stopniowo co podejrzewamy że powoduje to podwyższenie ale widzę że AST wzrosło nieznacznie ![]()
A miała jakieś objawy ze robiliście badania ? Tak z ciekawości pytam
Jejku pierwszy raz słyszę o tym ?
Właśnie co was skłoniło do takich badań ?
A jednocześnie ALT było badane? Jelsi nie to też zrób, pediatra powinien o tym wiedzieć.
To robiłaś kontrolnie córce czy coś Cie zaniepokoiło ![]()
![]()
? Też może coś je i wyniki są złe bądź leki brała ostanio i one wyniki zawyżaja ?
Ja robiłam profilaktycznie jakiś czas temu, mój mąż dostał zalecenia zbadania tego plus alt i bilirubiny oraz miał USG brzucha, a to wsyztsko dlatego że przez tydzień miał biegunke i coś mu tam siedziało na brzuchu, finalnie wszystko ok
@Patrycjaw25 jakie Ci dali dodatkowo badania do zrobienia?
Robiliśmy przy okazji bo pediatra nam zleciła zbadać tarczycę bo delikatnie ma powiekszony jeden sutek i w badaniach wyszło podwyższone AST.
@MamaSloneczka właśnie pytali się o leki ale nic nie brała oprócz witaminy c i vigantol ale lekarz powiedział że to nie od tego. Ogolnie coś pediatra wspomniał że to może być coś z żywności, a endokrynolog pytała czy córka je i pije z plastików ![]()
O kurcze. A usg tego sutka robiliscie ? Wiesz co zaciekawiłaś mnie tym tematem.
Plastiku jest wokół nas pełno, dzieci mają przecież na dzien dobry smoczki, cumle, butelki, plastikowe bidony, miseczki, kubeczki…
Tarczycę też bedziecie badali ? Może warto też?
Tak właśnie wyszło to przy basaniu tarczycy i ogólnie jak TSH jest w normie tak ft3 lekko podwyższone i endokrynolog powiedziała że ft3 podwyższonym nie mamy co się przejmować , sutek i ogólnie zbadała i też nie stwierdziła nic groźnego powiedziała że nie jest twardy wiec nie ma co się przejmować za to wlasnie odniosła się do tego AST i zwróciła uwagę glownie na plastik aby unikać ale jak go calkowicie wyeliminować no nie da się za bardzo przy dzieciach.
Hmmm u dziecka to nie wiem, ale ja wysłałam tak profilaktycznie męża żeby zrobił morfologię i lekarka dała mu właśnie ast i alt do zbadania i ast miał podwyższone ale to tak bardzo, w diagnostyce w ogóle mu wysłali że za darmo wątrobowe badania może zrobić. Na czytaliśmy się nie wiadomo czego a okazało się że zrobil badania za szybko bo był chory 2 tygodnie wcześniej i skończył dopiero co leki brać a dwa że miał za mało witaminy D3 przynajmniej tak lekarka uznała
Robiliście to badanie pierwszy raz i AST wyszło podwyższone? Czy to już sprawdzenie wyników któryś raz i cały czas jest powyżej normy?
Może to chwilowe zaburzenie wyniku, z powodu infekcji czy czegoś podobnego.
Jeżeli pierwszy raz, ja bym powtórzyła badanie za jakiś (tydzień, dwa) czas z rozszerzeniem chociażby o ALT.
Ojej. Pierwszy raz o tym słyszę
Powtórzyliśmy po miesiącu i teraz pediatra nam kazał powtórzyć za miesiąc jeszcze trzeci raz.
@Mama.Wiki u nas się właśnie zastanawiam czy to że jest alergikiem również ma to znaczenie ona ma uczulenie na białko mleka krowiego i jeszcze mimo wszystko na policzkach ma widoczne krosteczki sądzę że to może być po mm . Które pije.