Agata masz rację kobieta w ciąży jest narażona bardziej na infekcje ale lepiej nic nie bagatelizować no infekcje nie leczone mogą prowadzić do porodu przedwczesnego i tym samym do poronienia .
Słuchaj się lekarza , jeżeli masz podwyższone i przepisał antybiotyk to stosuj. Ja w ciąży miałam 5 antybiotyków najważniejsze jest zdrowie dziecka . Antybiotyki mogą stanowić zagrożenie w pierwszym trymestrze .
Rena na.szczesciw córka.zdrowa się urodziła....A.ciaza obyla się bez powikłań.
Ja też miałam często bakterie w moczu i przez jakiś czas brałam urosept.
Antybiotyk brałam z innego powodu przez całą ciąże od 6 tyg aż do porodu i było z tego więcej korzyści może dzięki temu córeczka urodziła się zdrowa. Lekarz na pewno wie co robi rzeby było dla Was dobrze
najważniejsze jest to aby kontrolować badania moczu i zgłaszać się do lekarza z jakimiś niepokojącymi objawami. Niedawno czytałam, że właśnie taki powikłania - bakterie, wirusy, infekcji mogą spowodować jakieś wady, może nie głębokie, ale oczywiście mają wpływ na rozwój maluszka dlatego nie powinnyśmy bagatelizować objawów chorobowych
Żadnych objawów w ciąży nie można bagatelizować i trzeba kontrolować. Wiadomo, że bez powodu lekarz antybiotyków i innych lekarstw nie przepisuje i należy je przyjmować zgodnie z zaleceniami jednak z drugiej strony można mieć obawy, że przyjmowanie w dużej ilości i często też może jakoś wpłynać na maluszka. Takie obawy zawsze będa towarzyszyć. Mi głównie chodziło o to czy jak raz wystąpiła infekcja czy bedzie się non stop odnawiać do końca ciąży czy jednak na jednej terapi antybiotykiem się zakończy
Madzia oby skończyło się tylko na jednej infekcji, dużo zależy od Ciebie jesli często je łapałaś przed ciąża to w ciąży możesz też pojawić się ten problem, ale nie ma co się martwić na zapas
W ciazy badanie ogólne moczu co miesiąc trzeba robić, a jak coś jest nie tak to nawet częściej. Bardzo często infekcje są bezobjawowe i to dlatego.
Figa ja nie mam badania moczu co miesiąc, do tej pory mialam 2 razy a jestem w 29 mc.
ja równiez miałam badanie mcozu zlecane co miesiąc. Moja koleżnaka miała infekcję, dość powazną, bo trzeba było pdoac antybiotyk to miała o wiele częściej później, sprawdzano jeszcze infekcja w 100% została wylecozna i czy nie powraca
Darulka to bardzo dziwne, mi kazali co miesiąc tak jak morfologie i tsh.
Morfologie mialam 2 razy jak do tej pory a tsh tylko raz.
Wiesz pewnie po 30tc zaczną częściej Ci zlecac te badania :) nie stresuj się :)
ja również miałam TSH co miesiąc, z każdą morfologią. Darulka, leczysz się może też prywatnie? Czasem np w Medicover, Luxmed czy innych takich przychodniach można bezpłatnie bez skierowania wykonać różnorodne badania
Tsh to chyba tyło jeśli ktoś ma problemy z tarczyca, ja miałam niedoczynność.
TSH kontrolnie na pozzątku ciąży, ale tak często jak się ma problemy z nią - ja również niedoczynność
Ja też miałam co miesiąc badanie TSH i mocz i morfologia, lekarz i ja byliśmy spokojni że wszystko ok
Ja też miałam co miesiąc badanie TSH i mocz i morfologia, lekarz i ja byliśmy spokojni że wszystko ok
Maria nie mam takiego pakietu. Myślę że macie często te badania, ale no chyba jak coś by się działo to tez by mi lekarz zlecał, sama juz nie wiem...
Darulka na pewno lekarz wie co robi ja jak miałam toxo to badania robiłam bardzo często gdzie kobiety ciężarne robią je tylko 3 razy.
Nie martw się na zapas a jeżeli się obawiasz to wspomnij na następnej wizycie o tym
Darulka nic się nie martw, w 3 trymestrze pewnie będziesz mieć częstsze badania :)