Pójście do przedszkola a narodziny rodzeństwa

MamaRozaM - zawsze możesz poprosić Panią dyrektor o przeniesienie dziecka do tej samej grupy , jeżeli stwierdzisz , że sobie poradzi a miejsce jeszcze będzie :) u nas rodzice tak robili i zazwyczaj akceptowali :) 

Też bym pewnie puściła dalej z grupą bo już nawet dzieciaki się znają 

Miśkapyśka no tak moim zdaniem lepiej u nas za rok mogą podzielić grupę bo ma być sporo dzieci i nie wiem jak to bedzie bo moja ma już swoje ulubione koleżanki i kolegów 

No właśnie tym bardziej , że zna już dzieci z tej grupy i z nimi najbardziej lubi się bawić a to też ważne dla dzieci w fazie rozwoju . Też bym mimo wszystko chciała puścić dziecko dalej z grupą. Choć mój został raz i był dwa lata w jednej grupie , ale to dlatego bo poszedł do przedszkola jako 2,5 latek , a potem został rok w tej samej grupie i teraz jest już z swoimi dziećmi rocznikowo 

szkoda tylko dziecka jak tak rozdzielą 

Nie jest fajne dzielenie grup. Mam nadzieję, ze u nas zosta ie bez zmian bo grup jest kilka i mam wrażenie, ze cała grupa przeskoczy do starszej. Na to wygląda :)

z jednej strony jest to dla dzieci cieżkie, ale z drugiej czasy sa takie że im szybciej przyzwyczaja sie do zmian tym będzie im łatwiej w przyszłości

ewe masz rację ale jednak takie dzieci maj już w grupie kolegów koleżanki 

Ja córkę na plac zabaw biorę tam ma już znajomych 

Natalia to super chociaż ma się z kim bawić 

Odbieram moja z przedszkola tez slysze mama szybko obiad bo umówiłam się z Sandra i Hubertem za godzinę na placu zabaw,,,,

haha.. ja czekam na ten etap, wszystko przede mną, swoją drogą to chyba fajnie, tyle że teraz trzeba się dzieciakami zaopiekować i mieć je na oku.. czyli niekoniecznie pokrywa się to pewnie z twoimi planami? :)

szkoda tylko że te pogody nas nie rozpieszczają 

No ja chce już ciepło basen rozłożyć 

basen mozna rozłożyć gorzej z woda;)  najwyżej na kulki będzie;)

A my dziś byliśmy na boisku gdzie dzieciaki mają treningi piłki nożnej i chyba rośnie mi mały fan bo tak przeżywał i wzroku oderwać nie umiał. 

fajnie gdy zaszczepimy dzieciakom zamiłowanie do sportu, jakiegokolwiek, fajnie, że mały był zainteresowany ;) mój póki co zafascynowany psami i ptakami ;) 

U nas się też nakłada pójście do przedszkola z narodzinami rodzeństwa, ale myślę że to dobry czas. Dużo rozmawiam z córką o tym, że przyjdzie na świat dzidziuś i jak się nasze życie zmieni. Jednak pójście do przedszkola to dla niej czas kontaktu z rówieśnikami, czas rozwoju, zabaw myślę, że daje to dużą równowagę w obecnej sytuacji, kiedy Maluch będzie często przy piersi.