Jestem w 30 tyg ciąży i pojawił mi się pokarm czy to normalne ? Co mogę z tym zrobić ?
Nigdy nie słyszałam, żeby tak wcześniej pojawilo się mleko przed porodem. Może skonsultuj się z położna lub ginekologiem.
Ale to jakoś dużo pokarmu? Bo ja owszem miałam takie jakby plamienia, że zdarzyło się kilka razy obudzić rano z plamami na koszulce ale to były raczej bardzo małe ilości.
Słyszałam ze może się pojawic ale ze śladowe ilości raczej :) . Skontaktuj to może ze swoim ginem
Tak w 30 tygodniu ciąży to normalne. Zazwyczaj są to małe ilości ,które mogą wyciekać samoistnie lub po nacisku piersi. Ogólnie piersi w tym czasie są już ciężkie i przygotowują się do karmienia :) Ja miałam nawet przed 30 tygodniem i jak nacisłam to wypływał ,a raz zdarzyło mi się mieć dość sporą plamę na koszulce po nocy:)
Jeżeli tak wcześnie pojawia się mleko to nie miałyście później problemu z kp zaraz po porodzie ? Ja nie miałam przed porodem mleka jak i po porodzie musiałam rozkręcić laktacje. Tak zastanowiło mnie czy właśnie jeżeli wcześnie pojawia się pokarm to jest wystarczająca ilość dla noworodka i nie trzeba dokarmiac mm.
To w stu procentach normalne, miałam dokładnie rak samo a po nocy to już w ogóle pojawiały się spore plamy na koszulce :) To tzw siara która wysypuje jeszcze przed pojawieniem sie typowego mleczka. Nie miałam problemu z pokarmem, u nas lo trwało 17 miesięcy �
Tak tez jestem zdania ze to normalne również tak mialam w obu ciazach
Kiedys czytalam ze takie incydenty i właśnie plamienia koszulek nie maja żadnego znaczenia co do pozniejszej ilości pokarmu po porodzie nie ma reguły i nie jest wcale powiedziane ze jeżeli mialas tak w ciazy to będzie duzo pokarmu bezpośrednio po porodzie brak problemów z laktacjia nie trzeba będzie o nią walczyc i odwrotnie
Tez czytałam żeby się nie martwic ze twgo pokarmu potem będzie mniej . Bo jest to nieprawda :)
Femka nie było problemu z kp po ciąży :) Od początku sporo mleka :) Wiadomo nawał ,ból brodawek itd mnie nie ominął ;) Ale mleka miałam zawsze wystarczająco i wykarmiłam obie córki ponad rok :)
Ja was podziwiam ja mimo iż bym miała pokram nie wyobrażam sobie do roku karmić szczególnie jak dziecko na zęby nie je już tylko mleka a dietę ma rozszerzona i pokarm ro w sumie dodatek
Do roku mleko to chyba nie jest tylko dodatek bo dziecko się uczy jeść , to raczej tylko smujuje nowe rzeczy a nie najada się.
Tak, w tym tygodniu ciąży to na 100% normalne.
MLauryiOlusia też mi się wydawało że karmienie ponad rok to już za długo i że jak dziecko ma zęby to jest to straszny ból, ale karmię córcię już 13 miesięcy, smaruję piersi lanoliną i nie jest tak źle. Wyznaczyłam sobie górną granicę kp -rok. Ale nie wyszło.
Córcia nawet jak jest najedzona i nie pije z cyca cały dzień to na wieczór i w nocy musi on być. Nie mam pomysłu jak z tym skończyć bo budzenie się w nocy po kilka razy jest dla mnie już bardzo męczące tym bardziej że wróciłam już do pracy.
To ja jak planowałam już powoli zakończyć kp to wprowadzałam na wieczór mleko modyfikowane przed spaniem żeby nauczyło się pić z kubeczka i by odzwyczaić od piersi :) Dodawałam odrobinę kaszki lub kleiku ,aby córka była nasycona i nie budziła się w nocy na cycka :)
Właśnie kaszka na noc to super sprawa bo bardziej syci niż samo mm. :)
To normalne używaj wkładek laktacyjnych
Ja pamiętam, że w już ok. 25tc miałam kropelki mleka. Piersi bardzo były obolałe a jak wypłynęły kropelki od razu ulga. Ginekolog mówiła że to normalne. Miały wtedy kolor lekko żółty, bardziej przezroczysty. Najgorzej jak było ciepło, wtedy najbardziej było widać albo zaschnięte krople na ciemnym biustonoszu albo tak ogólnie np podczas mycia czy dotknięcia.
Mi też leciało mleko dużo wcześniej podczas np kąpieli j było takie gęste zolte ale u mnie skurcze i akcja zaczęła się dużo za wcześnie dlatego trafiłam do szpitala na wyciszenie skurczy bo Oli byłby dużym wczesniakiem
Nie masz się czym przejmowac naturalne w 100%
dokładnie nie ma co się przejmować