Pomysł na prezent na slub

Lepiej kupić prezent ślubny „w ciemno”, czy wcześniej podpytać parę młodą, co konkretnie by im się przydało?

A nie masz w zaproszeniu info czego by chcieli ? Często młodzi nie chcą kwiatów czy prezentów i wolą kasę czy lotka :slight_smile:

Zdecydowanie warto zapytać. Teraz prezenty nie są już tak popularne, Młode pary wolą dostać pieniądze żeby przeznaczyć na konkretny cel. Zamiast kwiatów też jest modne teraz by dać jakiś alkohol, zdrapki, książkę. Jeśli nie miałabym okazji zapytać się o prezent to dałabym kopertę, ewentualnie dodatkowo mały bukiecik ze zdrapkami :wink:

1 polubienie

Ja bym dałam pieniadze dla młodych to zawsze jakis pieniadz na start :wink: dodatkowo mozesz kupic kwiaty chyba ze mlodzi zycza sobie cos zamiast, teraz jest moda na pluszaki ktore przezbaczaja do domu dziecka lub na karme do schroniska dla zwierzat :wink:

Teraz już sie odchodzi od prezentów takich typowych, zazwyczaj to bardziej dodatek do koperty. Zazwyczaj w zaproszeniu jest że młodzi proszą o kopertę bo zbierają na dom i że zamiast kwiatów wola alkohol, słodycze albo karne dla zwierząt bo chcą oddać do schroniska :wink:
Oczywiście dotyczy to gości głównie weselnych. Jeśli jest to tylko ślub to kwiaty albo zestaw herbat wystarczy

Ja dałabym pieniadze, osobiście nigdy nie kupuje prezentów. Mlodzi wtedy moga sobie sami kupić ci potrzebują. A jak juz mialabym coś kupować to bym dopytała.

Oczywiście, że zapytać :wink: Ale teraz i tak większość par jak nie wszystkie woli dostać pieniądze, bo wiadomo, że to się zawsze przyda zwłaszcza po ślubie, bo być może odkładają na mieszkanie czy podróż poślubną, albo po prostu wydali sporą sumkę na wesele :wink:
Nam na wesele jedna kuzynka dała ręczniki z napisem mąż i żona których nawet nie użyliśmy, oddaliśmy. Już się odchodzi od takich prezentów.

Jak to jakaś bliższa dla was para to fajnie dorzucić coś personalizowanego, żeby mieli pamiątkę, albo np. nie dawać pieniędzy w zwykłej kopercie tylko np. Coś takiego ;

To racja. Raczej pieniądze. Jeżeli już prezent ciężko tak w ciemno. Nie wiemy czy mają swój dom czy mieszkanie, czy dopiero się będą wprowadzać, zamiast pieniędzy można dać w tedy voucher np do media expert. Znajomi np na prezent ślubny dostali odkurzacz bezprzewodowy ale było wiadomo że im potrzeba bo pani młoda mówiła że stary jej się psuje więc prezent był trafiony akurat

Ja bym postawiła na kopertę i ewentualnie drobny dodatek np. bukiecik ze zdrapek i lotka, jakaś porządna kartka na pamiątkę np. drewniana, karykatura lub obraz młodych. Dużo zależy jak jesteście blisko i jak dobrze się znacie:)

Można zapytać jeśli nie napisali tego w zaproszeniu , zazwyczaj już to mają już :wink: lub jeśli ich dobrze znasz kreatywność niespodzianka też będzie dla nich bardzo miła :blush:

Podpytać– wtedy masz pewność, że prezent będzie trafiony i faktycznie używany, zamiast wylądować w szafie. Sporo osób docenia praktyczne rzeczy do domu, jak blender czy robot kuchenny, zwłaszcza jeśli złoży się więcej osób na jeden solidniejszy prezent. A jeśli para młoda nie ma konkretnej listy życzeń i zostawia pole do kreatywności, to można postawić na coś wyjątkowego, ale nadal przydatnego – np. piękne elementy wyposażenia z charakterem. Czasem jedna oryginalna rzecz robi większe wrażenie niż cały zestaw drobiazgów. Można zerknąć tu po inspiracje, bo jest kilka naprawdę ciekawych pomysłów z duszą:

Ja na twoim miejscu dałabym pieniądze , to wiadomo , że zawsze się przyda

Najlepiej pieniądze, nawet jak ktos Ci powie ,ze potrzebuje cos konkretnego to i tak jest jeszcze caly wachlarz firm i specyfikacji a najlepiej jak ktos pojdzoe i kupi pod siebie , pod swoj gust czy potrzeby . Teraz odchodzi sie od prezentów innych niz koperta. I jesli moge cos jeszcze doradzic to najlepiej kupić pamiatke jak najmniejsza , zwykla kartke. Po 1oszczedza kase a po 2 to jest mega nie potrzebny gadżet, my z mezem podostawalismy na slub jakies szlatulki , takie ruloniki w tubie, 3D,personalizowanie skrzynki na wino ,i nie na gdzie tego trzymac . Nie ogladamy tego co weekend , najpierw walalo sie po szafkach a teraz wyladowalo na strychu , bo jednak szkoda wyrzucic ale jako dekoracji na polkach tez nie wystawie jako kurzołap . Wiec najlepiej koperta + totolotek lub zdrapki to teraz taki top ślubny

u nas zawsze byla informacja na zaproszeniu wiec wiedzieliśmy co i jak:)
ale jezeli nie masz konkretow tp podpytala bym jezeli chcesz coś kupic a jezeli nie to po prostu pieniążki :slight_smile:
u nas zazwyczaj jest wlasnie o pieniadzach zdrapkach i ewentualnie wino plus bez kwiatow

A nie ma na zaproszeniu, że chcą wino albo Lotto ?

Ja chyba w dzisiejszych czasach nie odważyłabym się już kupić prezentu ślubnego, chyba ze jasno było określone co chcą. Pieniądze to najbardziej uniwersalny prezent, przeznaczą na co tylko będą chcieli. Sama na swój ślub poprosiłam o wymianę prezentów na kopertę i kwiatów na wino.

Ja też bym się bała ryzykować z prezentem,chyba że przy zaproszeniu byłaby konkretna lista w aplikacji,bo i z czymś takim się już spotkałam,gdzie jest konkretna marka,model produktu który chcą dostać. W innym wypadku zawsze dajemy pieniądze opakowane w pudełeczko z dedykacją, ramkę ze śmiesznym opisem i pieniędzmi,czasami wino w opakowaniu+ pieniądze,tak aby coś pamiątkowego po sobie zostawić,no i pieniążki za które kupią sobie co będą chcieli lub sfinansują właśnie wesele :wink:

Jeśli tylko masz okazję to zapytaj pary młodej lub ich bliskich co by im się przydało. Ja obecnie jestem jednak zwolennikiem by na śluby dawać pieniądze lub vouchery, chyba, że naprawdę wiem, że ktoś marzy o konkretniej rzeczy to wtedy kupuję prezent.
Sama też wolę pieniądze, ale prezenty kiedy maja duszę, a nie są jakimiś zapychaczami również są mile widziane - dostałam na ślub porcelanę od dziadków - jestem sentymentalna i ważne dla mnie są moje korzenie i pamiątki rodzinne, za parę lat może tych ludzi już nie być, ale kiedy będę piła kawę w filiżance od babci będzie mi cieplej na sercu.
Jak wspomniałam, przeważnie daję pieniądze na prezent, ale byłam kiedyś w sytuacji, że za bardzo nie mogłam sobie pozwolić by dać standardową sumę do koperty i dla mnie po prostu bardziej komfortowe było kupić prezent, pięknie go zapakować, niż dać tę malutką kwotę.

O właśnie i tak jak @asiam1 napisała, czasem chcemy żeby nasze pamiątki były wyjątkowe i dajemy te wszystkie tuby i skrzynki z grawerem, zajmuje dużo miejsca, przenosi się z kąta w kąt, a potem na strych lub do kosza, lepiej zwykła kartka, można dopisać coś od serca.

1 polubienie

Hejka. My jak szliśmy na ślub to na zaproszeniu było napisane, że młodzi woleliby pieniądze zamiast kwiatów, a zamiast prezentów to rzeczy potrzebne dla noworodków bo Para Młoda chciała wesprzeć jakąś fundację. Gdyby nie mieli tego napisane to ja zazwyczaj pytam co potrzebne i tak robię z każdą uroczystością czy to urodziny czy coś innego. Lepiej kupić coś, co się przyda niż coś, co miałoby leżeć i zbierać kurz :smiling_face:

Też bym tak zrobiła :smile: To się naprawdę przydaje, a za pieniądze można kupić dokładnie to, czego się potrzebuje, więc ja też dałabym tylko kopertę, przynajmniej nikt nie trafia w coś, co stoi później w kącie :sweat_smile: