Popekana macica

Miśka pyska wolę jednak skonsultować to z kimś innym zobaczymy co mi powie inny lekarz zawsze dwa spojrzenia i badania po ciąży u 2 innych lekarzy mogą okazać się bardziej pozytywne

Ja chodzę do takiego fajnego ginekologa co niby jest mało mówny a z drugiej strony wszystko szczegółowo wyjaśnia jak coś jest nie tak. Często rozpoczyna od słów "a słyszała Pani o takim czymś jak......" I wtedy wiem już, że coś jest co odbiega od normy i wszystko tłumaczy

Madzia takich lekarzy teraz to naprawdę garstka została u większości niestety liczy się tylko hajs

Nati z doświadczenia wiem ze opinie lekarzy bardzo się różnią,i jak mówisz lepiej skonsultować z dwoma i mieć jasny obraz wszystkiego

DoNiWe dokładnie znam to z doświadczenia 

Nie martw się za wczasu może wszytsko się wyjaśni. Najważniejsze abyś skonsultowałą to z lekarzem

To się zdarza przy porodach podczas wysiłku . Mnie ginekolog powiedziała że przy CC gorzej jest dla macicy jak nacinają i wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy 

Nati nigdy nie spotkałam się z taką sytuacją. Skonsultowałabym to z innym ginekologiem i wtedy bardziej pociągnełabym go za język, by bardziej wytłumaczył o co chodzi. 

Jestem ciekawa czy może mieć to związek ze złym wymierzeniem miednicy jak wspominała Anulka, ponieważ przy przyjmowaniu na oddział i zmierzeniu mnie, położna zawyzyła mi ten wynik. Gdy przyszła moja ginekolog jeszcze raz mnie zmierzyła i gdy zobaczyła ile wynosi ta sprzężna miednicy powiedziała, że od razu jej się wydawało, że tamten wynik jest zły i mysli, że poród zakończy się cc. 

Idziemka jeżeli chodzi o szerokość miednicy myślę że była odpowiednia do porodu naturalnego mój lekarz mi też mierzył 3 tygodnie przed porodem i w szpitalu i było wszystko na tak co do porodu dni myślę że problem tkwi gdzieś indziej tylko muszę się dowiedzieć gdzie

Właśnie po cc lekarz nawet wskazał aby z drugim dzieckiem poczekać 2 lata 

Hmm ja jestem zaskoczona,że maicca.moze popękać od porodu naturalnego,aż muszę poszukać czy tak się zdarza 

To zależy Miśka ponieważ mi mój ginekolog mówił że przerwa między cięciem nie powinna być krótsza niż minimum rok . Jak jest większa to tylko lepiej 

Moja znajoma też jest po CC i też lekarz mówił że przerwa to minimum rok. Ale to wszytko raczej zależy od tego jak goi się blizna. Im dłuższa tym na pewno lepiej bo jest bezpieczniej 

Ja miałam poród naturalny ale bratowa po CC też wskazanie z kolejną ciąża minimum rok . 

Mazia też był zdziwiona że coś takiego usłyszałam

Tak minimum rok, ale najlepiej 2 lata

Nati na pewno Problem tkwi gdzie indziej bo przecież zawsze robią przed porodem takie mierzenie żeby sprawdzić czy jesteś w stanie urodzić dziecko naturalnie

znalazłam coś takiego : 

Pęknięcie macicy pojawia się samoistnie albo w następstwie urazu, z reguły w czasie porodu, ale czasami jeszcze w okresie ciąży, kiedy to mięsień macicy zwiększa swoje rozmiary. Wobec tego niezwykle istotna jest opieka nad kobietą rodzącą, aby nie dopuścić do przeoczenia symptomów świadczących o pęknięciu macicy. Czas interwencji lekarskiej w takiej sytuacji ma bardzo duże znaczenie i może uratować życie kobiecie oraz dziecku.

Nomenklatura medyczna wyróżnia trzy rodzaje pęknięcia macicy:

• samoistne pęknięcie macicy – powstaje jeszcze podczas ciąży, kiedy dochodzi do powiększania wymiarów macicy albo już na sali porodowej w czasie skurczów porodowych. W tej ostatnie sytuacji przyczyna nie do końca jest znana. Wiele osób uważa, że etiologia samoistnego pęknięcia macicy wiąże się ze zmianami patologicznymi powstałymi w obrębie mięśnia macicy. Są to m.in. blizny pooperacyjne (po cc), stan po usunięciu mięśniaków macicy, łożysko wrośnięte w wywiadzie czy niedorozwój macicy.
  • pęknięcie urazowe – ten rodzaj pęknięcia macicy jest efektem zabiegów położniczych wykonywanych w sposób nieprawidłowy. Nieumiejętne wykonywane zabiegi są konsekwencją braku doświadczenia lekarzy wynikającego z rzadkiej okazji przeprowadzania tego typu interwencji (obrót płodu w przypadku nieprawidłowego położenia, ręczne wydobycie łożyska czy poród kleszczowy).
  • retrakcyjne pęknięcie macicy – to efekt niewspółmierności porodowej, czyli nieproporcjonalne wymiary płodu do wymiarów miednicy rodzącej. Taka sytuacja praktycznie uniemożliwia poród drogami i siłami natury, a przedłużająca się decyzja o rozwiązaniu drogą cięcia cesarskiego może zakończyć się pęknięciem macicy, ze względu na długo utrzymujące się skurcze macicy. Brak postępu porodu rozpoznawany jest nie tylko w przypadku niewspółmierności, ale także w przypadku nieprawidłowego położenia płodu: poprzecznego lub pośladkowego.

czyli nieproporcjonalny płód do wymiarów miednicy może mieć znaczenie... 

A ja się spotkałam z tym że kobieta nie miała mierzonej właśnie 

Zastanawia mnie podpunkt pęknięcie urazowe dzień przed porodem miałam zakladany baloniki doktor przy wyciąganiu wziernika coś się wysmyknelo ból miałam nieziemski od razu wysłali mnie automatycznie na salę porodową bo zaczęłam krwawić podłączyli mnie tam pod ktg i obserwowali po 5 godzinach wróciłam na patologię ciąży bo nic się nie działo może wtedy to nastąpiło

Nati mogło to się wtedy stać skoro miałaś takie odczucia.