Pomocna porada. Warto wykonać takie badanie poziomu glukozy we krwoi zwłaszcza, gdy zauważamy u siebie jakiekolwiek niepokojące, wymienione wyżej objawy. Skoki cukru, sama cukrzyca i problemy z ciśnieniem to jedne z większych zagrożeń dla dziecka i dla mam w czasie trwania ciąży, tak przynajmniej twierdzi mój lekarz prowadzący.
A produkty o niskim ig są jak najbardziej wskazane, ponieważ po ich spożyciu cukier uwalnia się bardzo powoli, nie ma drastycznych i szybkich jego skoków, a my czujemy się zdecydowanie dłużej najedzone. Polecam w posiłkach wypróbować kaszę pęczak, kaszę jęczmienną, pełnoziarniste makarony, kiszone ogórki i kiszoną kapustę, zielone warzywa jak ogórki, papryka czy sałata.
W trakcie drugiej ciąży przyszło mi zmierzyć się z problemem hipoglikemii reaktywnej. Dowiedziałam się o tym zjawisku przez przypadek, ponieważ w dniu pobrania krwi powinnam być na czczo, jednak zapomniałam się i zjadłam jedną kromkę. Gdy otrzymałam wyniki, ujrzałam komentarz, że zalecana natychmiastowa kontrola u diabetologa. Poziom cukru we krwi był bardzo niski.
Fajna porada… nie słyszałam o tym
Bardzo przydatna porada