Cześć dziewczyny, w grudniu chcemy z partnerem zacząć starać się o dziecko. Chciałabym się was poradzić jak się przygotowałyście do ciąży ? Jakie suplementy brałyście itp. Będę wdzięczna za każdą radę.
Przede wszystkim wizyta u ginekologa. Lekarz zleci badania np. na cytomegalię, różyczkę, morfologię itp. bo to jest bardzo ważne. Na przykład gdy okaże się, że masz aktywny wirus cytomegalii trzeba będzie odroczyć starania bo ten wirus niegroźny u nas może spowodować wady u płodu (miałam z nim problem gdy zaczynałam starania stąd wiem jakie to jest ważne zrobić badania). Przy okazji lekarz sam da Ci znać jakie suplementy czy nawet leki powinnaś brać, na 99% będzie to kwas foliowy, a co do reszty to pewnie wyjdzie jeśli będziesz mieć jakieś niedobory.
Zaczynałam od wizyty u ginekologa :) Mówiłam ,że planuje dziecko i robiłam podstawowe badania :) Prócz tego już wcześniej zaczęłam łykać kwas foliowy :) Przed ciążą zależało mi by zacząć z odpowiednim poziomem żelaza ,bo potem wiadomo ,że ciężko nadrobić :)
Przed akrualną ciąża miesiąc przed poczęciem brałam pregna start :)
Ja podpisuje się pod tym co mówią dziewczyny - warto wybrać się do ginekologa, najlepiej już takiego, u którego będziesz prowadziła ciążę. Warto zrobić podstawowe badania również, żeby dać dobry start nowemu człowieczkowi ;)
Ja brałam w sumie kwas foliowy, ale niedługo, bo potem przeszłam na suplementy diety polecone przez gin, które już zawierały wszystkie potrzebne dawki witamin, kwasów itd ;)
Na pewno warto też zadbać o swoją kondycję i aktywność fizyczną :)
Z pewnością najlepiej wybrać sir fo ginekologa. Ja osobiście 3 miesiące przed planowaną ciążą zaczęłam zdrowo odżywiać się i brać kwas foliowy. Mimo wszystko staraliśmy się o dziecko kilka miesięcy więc może jednak warto najpierw pójść do lekarza.
Napewno wizyta u dobrego ginekologa ktory przeprowadzi z tobą ogólny wywiad zbada cie pobierze aktualna cytologie byc moze zleci usg piersi zapisze badania z krwi potrzebne do rozpoczęcia staran i zaleci aby zbadac mocz by sprawdzić czy nie rozwija się zadna infekcja bo one bardzo często mogą prowadzić do tego ze nie mozemy zajsc w ciaze lub. Jej utrzymac na takiej wizycie lekarz również powie ci jakie leki badz witaminy powinnas stosować ja przed ciaza z synem pralam pregna start a teraz przed coreczka prenatal uno oba rodzaje witamin wlasnie z polecenia lekarza
Napewno warto również zadbac o swoj komfort psychiczny w zyciu uregulowac stresujace nie wyjasnione sprawy dbac o to aby sie wysypiac zwrocic uwage na to co jemy duzo ruchu i przede wszystkim starac sie wrzucic z tym tematem na luz nie nastawiac sie ze uda sie za 1 razem życzę powodzenia i jak najszybciej 2 wymarzonych kresek na tescie ciążowym
Dokładnie tak jak piszą dziewczyny, najlepiej już iść do ginekologa który miał by prowadzić ciążę.
Plus zdrowe odżywianie i witaminki, najlepiej kwas foliowy.
Chociaż ja akurat osobiście brałam kwas foliowy dopiero po potwierdzeniu ciąży. Ale zaleca się żeby brać 3 miesiące przed.
Kwas foliowy , witaminki i idz pogadaj z lekarzem który miałby cię prowadzić :) . Dużo pozytywnego nastawienia i dobrego humoru 🥰
Kwas foliowy koniecznie i wizyta u lekarza proponuje oprócz ginekologa też endokrynologa 🙂
Kwas foliowy i jeśli wcześniej nei brałaś innych witamin to warto kupić kompleks witamin :)
Ja też kwasu foliowego przed nie brałam 🙂 dopiero po potwierdzeniu.
Mi na wizycie właśnie przed zajaciem w ciąże mowila by kwas brać
Ja nic nie brałam dopiero jak zaszłam to witaminy i kwas
Ja tak samo dopiero jak się dowiedziałam to suplementacja wkroczyła
Jak sie planuje to tym bardziej mozna suplementowac wcześniej inaczej jak sie przydarzy
No ja osobiście jak tylko zaczęliśmy myśleć o dziecku to zaczęłam łykać kwas foliowy :) A parę miesięcy minęło zanim zaszłam w ciążę :) Ale uważałam ,że skoro się nie zabezpieczamy to wolę łykać bo nie zaszkodzi ,a może przynieść tylko korzyści :) Mam małopłytkowość, więc kwas foliowy również tu mi trochę pomaga. Zauważyłam ,że jak łykam to płytki tak nie spadają i wyniki są całkiem ok. Łykałam więc przed ciążą i na początku ciąży :) Potem już pregna plus + pregna dha z zalecenia lekarza :)
No wlansie . Nie zaszkodzi więc warto ten kwas suplementów AC bo jest bardzo ważny w różowy dziecka już na wczesnym etapie
Kwas foliowy jest faktycznie zalecany dla Kobiet starających sie o potomstwo. Więc nie zaszkodzi 🙂
Ale warto tez udać się do ginekologa który pewnie zleci badania i jak trzeba to poleci też inne przydatne suplementy.
Ja bym sie pokusila o wizyte u lekarza wykona niezbedne badania i dostosuje witaminy jakie brac czy nie brac;) i wystarczy dieta;)
W aptekach sa witaminy dla mam starajacych sie o potomstwo tak zapewne sa wszystkie niezbedne witaminy;)
A no czasem sam kwas foliowy nie wystarczy jeśli mamy jakieś niedobory :)