Witam, czy jest tutaj mama bliźniaków, która urodziła je porodem naturalnym? Dodam, że jestem w 18t.c.bliźniaczej dwujajowej dwukosmówkowej, mam już w domu 6-letnią córkę.
W gronie moich znajomych są cztery pary, które doczekałyvsię bliźniąt. Każdy porod odbył się przez cesarskie cięcie. Co prawda z tego co wiem to ciąża dwujajowa dwukosmówkowa jest w miarę bezpieczna to jednak 70% ciaz bliźniaczych rozwiązuje się przed terminem właśnie przez cc. Co Twój lekarz myśli o porodzie naturalnym?
Mam dwóch lekarzy Pan ginekolog prywatnie sugeruje cesarke, narazie oba są odwrócone pupami do wejścia, a przynajmniej ta pierwsza musi byc główką. Natomiast druga Pani, ktora pracuje w Bonifiratów w Katowicach nic mi nie mowila o cc a nawet kiedy zapytalam o paznokcie, bo nosilam hybrydy to powiedziała że nie musze ściągać, bo tylko do cesarki nie mogę mieć lakieru.
Zależy jak będą ułożone, teraz jeszcze mała ciąża żeby się martwić ułożeniem.
Ja niestety nie mam doświadczenia w temacie bliźniaczych ciąż ale też z tego co znajome rodziły to przeważnie CC.
Moja mama urodziła bliźniaki sn. Niewien dlaczego w dzisiejszych czasach tak wciskają cc na siłę
Bliźniaki można urodzić naturalnie ale to dużo zależy od lekarza i jego doświadczenia niekiedy lekarze nie chcą ryzykować ze bedzie poród SN a skończy się na szybkim cc bo wiaodmo tutaj 2 dzieci to też nie jest tak że oba na raz się urodzą tylko po kolei ale na pewno naturalnie można o ile też pozwala na to ułożenie dzieci
Natinka, też mam wrażenie że na siłę wszytko.. Aaa i moja mam też urodziła bliźniaki sn :))
U nas w szpitalu też urodziły się bliźniaki naturalnie więc dużo zależy od mamy i lekarza.
Wszystko zależy jak przebiega ciąża. Jak nie ma przeciwwskazań to i bliźniaki SN rodzą
Wydaje mi się ze tez to zależy od przebiegu ciąży i zdrowia przyszłej mamy. Czasem to cc jest konieczne ale przyznaje ze nie znam kobiety która bliźniaki urodziła sn. Koleżanka miała cc i to sporo wcześniej jeden z chłopców musiał być chwilę w inkubatorze
Mam jedną znajoma, która urodziła bliźniaczki sn.To było 13 lat temu.Najlepsze jest to,że nie wiedziała do momentu porodu,że będą bliźniaczki bo miało być jedno.Najpierw urodziła się mniejsza dziewczynka i doktor stwierdził,że dziecko jest za małe jak na taką ciążę no i za kilka minut urodziła się druga, większa dziewczynka.Zdziwienie wszystkich było przeogromne.
Moja siostra rodziła bliźniaczki przez cc bo tak chciała.Bała się porodu sn dlatego,że pierwszy poród miała bardzo ciężki.Dała gin w łapę i nie było problemów.
13lat temu to USG nie robili ze nie wiedzieli że ciąża bliźniacza? :o
Co za niespodzianka :p
Było USG, najwidoczniej taki lekarz...
Łał, ale niespodzianka. Nie wiem jak bym na taką zareagowała. Ciężko to sobie wyobrazić. Rodzice szykują się na dziecko, szykują wyprawkę, a tu nagle są da. Podwójne szczęście ale i szok pewnie :)
Było już wtedy usg, ale nie było badań prenatalnych, przynajmniej ja nie miałam. Moim zdaniem to lekarz musiał „przegapić” drugie dziecko. Aż trudno w to uwierzyć.
U mnie w rodzinie są bliźniaki ale urodzone przez CC . Nie wiem jak to jest ale ja bym się chyba bała rodzić naturalnie . Oczywiście jak chcesz tak rodzic to warto poszukać takiego szpitala.
Na pewno niespodzianka urodzić bliźniaki nie wiedząc 13 lat temu to też były już robione normalnie usg moja siostrzenica ma tyle lat .
No wlansie. Takie przegapienia mogły się zdarzać. Ciekawa jestem czy teraz też było by to możliwe
Teraz jest duży nacisk na porody siłami natury choć mojego męża siostra miała cesarskie cięcie z bliźniakami
Julillia, mi się wlansie wydaje że na odwrót, że jest duży nacisk na cc
Klaudia, według mnie zależy od szpitala.W tym ,gdzie ja rodziłam nie robią na siłę CC.Bardziej zachęcają do porodu sn , ale na pewno nie ma nacisku.