Poród prywatnie czy na NFZ?

To niezłego farta miałaś :blush: dużo takich historii krąży, kazdemu zależy na jak najlepszej opiece w ciąży. U mnie w mieście nie da się załatwić tego, ale słuchu krążą że w sąsiednich miastach już tak

1 polubienie

Niestety przykra prawda :frowning:

No tak z tym po znajomości to funkcjonowało i tak będzie. I to wszędzie , mąż w skarbówce po znajomości załatwia sobie bez kolejki :yum:

1 polubienie

Nie znam osobiście nikogo kto rodził prywatnie. Moje dwa porody również odbyły się na NFZ, oceniam je bardzo dobrze, za każdym razem trafiła mi się fajna położna po porodzie, zespół lekarzy i astysta (porody przez cc) próbowali rozładować atmosferę żebym się nie stresowała, żartowali, rozmawiali ze mną, oczywiście jakaś gburowata położna czy salowa też się przewinęła podczas mojego pobytu w szpitalu, jednakże życzliwości było więcej, planuję w bliższej przyszłości trzecie dziecko więc oby sprawdziło się powiedzenie, że do 3 razy sztuka :grin:

1 polubienie

Jesli personel jest wspaniały to każdy poród będzie wspominany bardzo pozytywnie. Ja najbardziej wspominam jak ponad rok temu rodziłam córkę byłam zachwycona personel przemiły może dlatego że walka o pacjenta była straszna miedzy szpitalami, dwa miesiące temu rodziłam w tym samym szpitalu i już niektóre położne były mniej miłe ale ostatecznie sam poród i ogólnie szystko na poytywnie.

Masz całkowitą rację :heart: Personel naprawdę robi ogromną różnicę od ich podejścia zależy jak zapamiętamy poród. Super że mimo różnych doświadczeń ostatecznie wszystko wspominasz pozytywnie. Dobrze trafić na ludzi którzy potrafią dodać otuchy w tak ważnym momencie Ja też oba porody w tym samym szpitalu jako personel wspominam bardzo dobrze :face_holding_back_tears::smiling_face::face_holding_back_tears:

1 polubienie

Ja rodziłam na NFZ i byłam bardzo zadowolona, opieka była na prawdę cudowna. :slightly_smiling_face: Sam fakt, że to był pierwszy poród to położna wszystko tłumaczyła i opiekowała się mną cały czas, pytała jak się czuję i w ogóle starała się pomóc aby było to jak naj mniej bolesne.

Ja również rodziłam na NFZ i mam podobne doświadczenia do Ciebie :smiling_face_with_three_hearts: też miałam świetną położną, pomagała, doradzała, respektowała mój plan porodu, udało się urodzić z ochroną krocza, co było dla mnie bardzo ważne :blush: opieka po porodzie też była świetna, doradztwo laktacyjne, fizjoterapeutka uroginekologiczna, panie położne miłe i pomocne :blush:

Oj taka opieka jest bardzo ważna, szczególnie jak rodzimy pierwszy raz, wszystko jest dla nas nowe nie znane , jesteśmy zestresowani . Jeśli personel nam w tej sytuacji pomaga to i my czujemy się pewniej i przy kolejnym porodzie będzie nam już łatwiej i nie będziemy się stresować :blush:

1 polubienie

To prawda, myślę że te doświadczenia z pierwszego porodu często też decydują o tym czy decydujemy się później kolejny raz na dzidziusia :blush:

Moim zdaniem własne bardzo ważna jest opieka pod każdym względem, do mnie nawet przyszła Pani psycholog na rozmowę czym byłam zdziwiona ale pod pozytywnym względem oczywiście :slightly_smiling_face:

Super, że ta opieka tak idzie do przodu i dają nam dostępność do różnych specjalistów, którzy dają duże wsparcie zaraz po porodzie :blush: a opieka psychologa to też bardzo istotne wsparcie :blush:

Zgadzam się w tym i czułam tak samo że dobre podejście personelu potrafi zdziałać cuda. Kiedy czujemy się zaopiekowane i ktoś nas wspiera to zupełnie inaczej przeżywamy poród z większym spokojem i zaufaniem, a nie lękiem.

1 polubienie

Ja dwa razy na nfz i jestem bardzo zadowolona. W ogole bym chyma nawet nie pomyslala o porodzie prywatnie. To chyba ogromne koszty :o

No jestem ciekawa jakie to są duże koszta , u mnie w rodzinnie nikt nie miał prywatnego porodu więc nie mam pojęcia jak to wygląda

U nas we Wroclawiu w jednej klinice taki podstawowy pakiet to koszt 16 tys :see_no_evil: jak ktos sobie moze i chce pozwolić to w sumie fajna sprawa, gdybym miała jakieś komplikacje albo ciążę podwyższonego ryzyka, to wtedy pewnie rozważyłabym ta opcję, ale koszta nooo duuuze

O kurcze no ja powiem szczerze nie sądziłam że kwota prywatnego szpitala jest tak wysoka​:flushed::flushed: zdecydowanie wolę rodzić na NFZ​:rofl: jestem zadowolona i myślę że ta opieka dużo się nie różni.

1 polubienie

Ojeju cena zwala z nóg :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth: nawet nie sądziłam, że to są aż takie wysokie koszta. Ale no wiadomo jeśli ktoś moze sobie pozwolić to ma tę możliwość :slightly_smiling_face: choć myślę, że teraz naprawdę jest tak wysoki standard opieki na NFZ, że można czuć się zaopiekowanym. Przynajmniej ja osobiście mam naprawdę dobre doświadczenia :smiling_face_with_three_hearts:

Zerknelam z ciekawości jak to wygląda np w Medicoverze w Warszawie i tam pakiet zaczyna się od 12 tys, chyba ze prowadzi się u nich ciążę to od 10 :see_no_evil: ale można tez wybrać pakiet luksusowy za 25k :grinning: ja sama jestem nastawiona na poród na NFZ, ale tak jak piszemy jeśli ktoś chce i może sobie pozwolić na opcję prywatną to super!:wink: Najważniejsze, żeby każda z nas czuła się bezpiecznie i wybrała opcję która najbardziej jej odpowiada :grinning:

Ja też bym nawet nie wpadła na pomysł, żeby rodzić prywatnie, no i z tego co piszą dziewczyny to koszty naprawdę duże! Ale na pewno są osoby, które na to stać :blush: