Czy któraś z Was przymierza się do porodu w wodzie? A może część z Was ma już taki poród za sobą? Jestem bardzo ciekawa Waszych refleksji i spostrzeżeń na powyższy temat. Szpital, w którym będę rodzić jest zaopatrzony w wannę, oferuje możliwość porodu w wodzie. Z niektórych źródeł czytałam już o zaletach takiego porodu, jednak wolałabym dowiedzieć się więcej od mam, które mają już taki poród za sobą. Jakie są Wasze doświadczenia z tym związane? A może znacie doświadczenia innych kobiet, które urodziły w wodzie? Jeśli tak, podzielcie się proszę wiedzą na ten temat. Będę wdzięczna za każdą pomocną wypowiedź.
Jestem lada dzień od porodu i również szpital oferuje poród w wodzie. z różnych źródeł informacji wiem że poród taki jest mniej bolesny i trwa szybciej. Nie mniej jednak nie mniej jednak nie wiemy jak może to też wpłynąć na nasze dziecko. Jednak osobiście chyba byłabym się tak rodzić i raczej wybieram siły natury. Nie jedna kobieta rodziła poza warunkami “wodnymi” i dała radę więc myślę, że sama też dam radę urodzić normalnie a nie w wodzie. Jeśli będziesz mieć już maluszka na rękach nie będzie miało znaczenia już to czy rodzisz w wodzie czy na łóżku, ale będzie się liczyć się maleństwo.
Witam,
Nie wiem czy wiecie jak to dział, tzw poród w wodzie noe do końca jest taki jak na filmach. W wielu szpitalach odbywa się to następująco. Kobieta zaczyna mieć rozdarcie i max do 7 cm może przebywać w wodzie (jako środku uśmierzającym ból, jednak na sam akt porodu kobieta musi wyjść z wody. Po pierwsze woda hamuje skurcze, po drugie jest w niej za dużo bakterii. Informacje te uzyskałam od 5 szpitali gdyż sama chciałam rodzić w ten sposób.
Pozdrawiam
Korcia ja też bardzo interesowałam się ta metoda i chciałam tak rodzic - Bo dużo widziałam filmów z super porodem w wodzie- odrazu pojawiała się myśl ja też tak chce! Potem okazało się że nie wygląda to tak jak na filmie bo nie każdy szpital ma i zasady korzystania z niej są różne. Moja rada to porozmawiaj ze swoim lekarzem i dopytać w szpitalu w którym chcesz rodzić- jak to wygląda . W moim wypadku poród odbył się przez cc więc życie samo zdecydowało za mnie. Powodzenia
Moja sąsiadka urodziła tak dwie córki - baaaaardzo sobie chwaliła, choć było to już kilka lat temu.
Pierwszy poród miała drogami naturalnymi, a dopiero kolejne dwa w wodzie i mówi, że to była dla niej ogromna różnica i zdecydowanie mniejszy ból.
Sandra, nie do końca prawda, widocznie trafiałaś tylko na szpitale w których akurat takie były zasady. W moim szpitalu można byłow wodzie urodzić (ja “nie zdążyłam” - akcja porodowa od momentu kiedy położne ustaliły rozwarcie postępowała bardzo szybko… ale to inny temat.)
Woda nie hamuje skurczów porodowych - tak można rozpoznać skurcze porodowe od przepowiadających (Braxtona-Hicksa) - te drugie w wodzie ustępują; porodowe nie.
Ogólnie poród w wodzie jest fajną opcją, warto się nad nią zastanowić jeśli mamy taką możliwość
Sandra widocznie otrzymałas złe informacje w tych szpitalach. Poród w wodzie jest jak najbardziej wskazany dla zdrowych kobiet i kiedy ciąża przebiega prawidłowo. Można zostać w wodzie do samego końca akcji porodowej i wtedy dziecko rodzi się w wodzie. Woda w wannie musi być na bieżąco wymieniana i mieć stałą temperaturę 26-27 C. Może oczywiście się zdarzyć, że akcja porodowa po wejściu do wanny zostanie wstrzymana i trzeba natychmiast wyjść z wanny. Natomiast jeśli wszystko przebiega prawidłowo to można zostać do samego końca porodu. Ja widzę same plusy: przyśpieszenie akcji porodowej, usmierzenie bólu, rozluźnienie, mniejsze ryzyko nacięcia krocza. Dodatkowo dziecko nie doznaje szoku po przyjściu na świat bo rodzi się w środowisku wodnym, które jest mu znane. Z tego względu że poród może być krótszy jest mniejsze ryzyko niedotlenienia płodu. Zmniejsza się również reakcja na bodźce zewnętrzne jak światło i hałas. Zobacz sobie ten artykuł:Jak wyglada poród w wodzie? | WP parenting
Pierwsze słyszę opinie że nie można urodzić w wodzie. U mnie w szpitalu nie ma opcji porodu w wodzie ale czytałam o nim trochę. Po pierwsze woda działa rozliźniająco, jest środkiem przeciwbólowym, w wodzie wcale skurcze nie ustają tak jak napisała MichuNi to pod prysznicem możesz stwierdzić czy zaczął się poród czy masz skurcze przepowiadajace. Przepowiadające pod prysznicem się wyciszą a porodowe będą takie same albo mocniejsze. Akcja się rozkręci. Poród w wodzie jest dla dziecka bardziej znany bi całe 9 miesięcy woda jest jego naturalnym środowiskiem. Nie wiem czy nie pomylili się u Ciebie i nie mówili o skorzystaniu z prysznica podczas akcji porodowe a to zupełnie co innego niż poród w wodzie.
ja również myślałam o takim porodzie, jednak ostatecznie konieczna była cc. Sandra myślę, że to dużo zależy od danego szpitala, jednak to chyba własnie nie na tym polega poród. Jak rodzić w wodzie to dosłownie w wodzie i na tym właśnie taki poród polega.
też się nad tym zastanawiam i zamierzam na następnych zajęciach szkoły rodzenia dopytać do końca o ten temat
Bardzo ciekawa opcja. Muszę zapytać czy szpital ma taką możliwość jaką jest poród w wodzie.
Też bardzo poważnie zastanawiam się nad takim porodem, wiem że szpitale takie oferują i raczej są pozytywne opinie. Też mam zamiar jeszcze dopytać lekarza i dopytać w szkole rodzenia, ale chciałabym w ten sposób.
Ja również słyszałam, że to nie cały poród odbywa się w wodzie i, że przy pewnym rozwarciu trzeba wyjść z wody.
Ja osobiście nie rodziłam tak i chyba bym się nie zdecydowała. Jakoś wolę poród hmmm na porodówce Czytałam o takim porodzie i czytałam wypowiedzi kobiet. Myślę że ten poród ma też zalety, ale najlepiej będzie gdy już się ktoś zdecyduje aby podejść do szpitala i dowiedzieć się wszystkiego. Wiadomo, że są różne szpitale, różne praktyki mogą być więc najlepiej się dopytać już potem rozczarować
Jestem tradycjonalistką i nie zdecydowałaby się. Jakoś ta wizja mnie przeraża
Ja bardzo chciałam rodzić w wodzie i dużo o tym czytałam ale niestety szpital w mojej miejscowości nie oferuje porodów w wodzie i w najbliższej okolicy też niestety nie
Nie mogłam nawet myśleć o takim bo miałam zaplanowane cięcie. Jednak miałabym pewne obawy.
Ja przez wiekszosc czasu wchodziłam do wanny bo ciepła woda trochę lepiej dzialala na skurcze ;)
Polozna wpadala co jakiś czas i mówiła pani to dopiero rano urodzi a ja myslalam ze nie wytrzymam z bólu az w koncu wszedł lekarz to ja z tej wanny wyszlam do badania i się okazało że to już parte były i gdyby tak jeszcze poczekali z tym przyjsciem to bym w tej wannie sama z mezem urodzila;)
ja nie skorzystałam z tej opcji
ja miałam cc