HEJKA.
patrzylam w lupce ale nie moglam nic znaleźć. Dziewczyny jak to jest u Was?
mówią że trzeba czekać na 12 tydzień bo wtedy jest najbezpieczniej. A jak się zaczyna kompletować wyprawkę zaraz po 12 tyg to mówią „nieee bo za wcześnie „ kurde to kiedy jest bezpiecznie ? Przecież tak naprawdę przez całą ciążę może się coś stać no ale przestrzegają najbardziej “nie mów o ciąży do 12 tyg i nie kupuj nic do 25 tyg” I mimo ze juz 3 dzieci urodzilam i czekam na czwarte maleństwo to mam ten dylemat kiedy kompletowac te wyprawke
Wydaje mi się, że to sprawa na prawdę indywidualna, gdybyśmy miały wierzyć w te wszystkie ciążowe przesądy to byśmy oszalały ![]()
Ja rzeczywiście czekałam z informowaniem wszystkich do badań, na których usłyszałam bicie serduszka 🩷 Kompletować wyprawkę zaczęłam powoli już po pierwszych badaniach prenatalnych - nie lubię działać w pośpiechu a tak systematycznie sobie coś kupowałam i też nie odczuwałam tak tych kosztów
Dziewczyno ja widząc dwie kreski na tescie juz sie rozglądałam za ubrankami ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ale bylam tak podjarana i tak baaardzo pragnęłam tych kressek i serduszka we mnie ze wiedziałam ze urodze zdrową Dziewczynkę ![]()
![]()
To sprawa moooocno indywidualna. W drugiej ciazy powiedzialam o tym rodzinie jak zaczelo bić serduszko. Niestety po tygodniu serduszko bic przestalo. Przy kolejnej ciazy powiedzialam dopiero jak byl widoczny brzuch. A z wyprawka nadal nie szaleje bo jestem w 29tc i mam doslownie pare rzeczy dla malego. Wozek i te grubsze rzeczy kupie jak gdzies za miesiac ![]()
Ja obecnie jestm w 19 tygodniu , i tak naprawde powolutku cos tam drapne w sklepie dla maleństwa. W sumie nie obchodzi mnie jak mi mowią ze za wcześnie na kupowanie, ale w kazdej ciaży zawsze denerwowała mnie ta gadka o kompletowaniu wyprawki ze za wczesnie, ze cos sie moze stac. Kolezanki która najwiecej miała takich dobrych rad sie zapytałam kiedy dla niej jest ten odpowiedni moment na wyprawke to mi odpowiedziala ze przecież chłop moze kupic wszystko co potrzebne po porodzie dziecka, jak my bedziemy jeszcze przebywać w szpitalu
I bylam ccekawa jak to jest u Was.
Możesz spokojnie kompletować rzeczy etapami, tak żeby nie stresować się na ostatnią chwilę.
My zaczęliśmy mówić najbliższym jakoś w 2 miesiącu, żebyśmy mogli nacieszyć się chwilę sami, póki nikt nie wie. Jeżeli chodzi o wyprawkę to rób jak czujesz. Ja jak powiedziałam narzeczonemu, że jestem w ciąży to pojechaliśmy kupić pierwszą pamiątkową piżamkę. Ogólnie wyprawkę zaczęliśmy kompletować szybko, żeby rozkładać sobie wydatki a nie wszystko na raz. Ale moja teściowa jak się dowiedziała, że mamy wybrany wózek i łóżeczko to mówiła, że ja będąc w ciąży nie mogę widzieć wózka, a łóżeczko ma zostać złożone jak się dziecko już urodzi ![]()
![]()
Nasze mamy też tak mówily… A my je olaliśmy i już chyba w 14 tyg kupiliśmy butelki bo trafiliśmy na promocji w sklepie bo wyprzedawali towar przed zmianą. Na spokojnie ja całą ciążę sobie kompletowałam wyprawkę, szukałam promocji sprawdzałam opinie i ceny. Gdybym słuchała mam i kompletowała w 3 trymestrze dopiero to nie miałabym nic bo nie miałam już wtedy siły na chodzenie po sklepach
Moja to nawet powiedziała nam że mąż przyjedzie i kupi łóżeczko jak mała się urodzi i złoży. Miesiąc przed unikaliśmy żeby nas odwiedzali ![]()
Ja rodzicom powiedziałam od razu z resztą rodziny i znajomych wstrzymałam się do tego 4 miesiąca. Wyprawkę robiłam w zasadzie już od 6 miesiąca ale nie czekałam bo tak trzeba czy coś po prostu jakoś tak wyszło. Kupowałam wszystko po trochu i nie odczułam tego tak finansowo. A przecież nie wszyscy muszą wiedzieć co i kiedy kupujesz ![]()
Nie słuchaj innych , rób tak jak uważasz to wasza ciąża nie ludzi dookoła . Ja zrobiłam test i dzwoniłam od razu do mojej siostry na kamerkę
wózek kupiłam bardzo szybko bo akurat się trafiła okazja . W 6 miesiącu miałam już wsuztsko wyprane , poprasowane , skompletowane . Na zabobony i „ dobre rady „ od innych ludzi trzeba mieć taką specjalną półeczkę w głowie „ mam to e nosie
”
Ciesz się tym czasem po swojemu bo mija szybciej niż nam się wydaje !!!
Ja w pierwszej ciązy dość szybko mówiłam rodzinie najbliższej i potem byłam zła bo wszystkich rozgadali. Więc w drugiej powiedzieliśmy dopiero po 12 tygodni. A wyprawkę od paru dni kompletuje, bo to niby w 36 tygodniu trzeba mieć torbę do szpitala spakowaną. Ale też się nie spieszyłam, bo większość rzeczy mam po starszym synu i musiałam kupić jakieś jednorazowe rzeczy, pampersy
Najczęściej boją się osoby, które bardzo długo się starały lub/ i straciły w poprzedniej ciąży maluszka
ale myślę że najbliższą rodzinę można informować już po potwierdzeniu ciąży a tę dalszą to jednak później. Bliscy będą wiedzieli żeby uważać na Ciebie. A kiedy kompletować
uważam że kto jak uważa. Ja zaczęłam z późno kompletować i ganiałan trochę męża po porodzie ![]()
U nas w sumie większość dowiedziała się jak byłam w 10-12 tygodniu. Moja mama zaraz po tym jak zobaczyłam diwę kreski bo od razu poleciałam z nią do ginekologa potwierdzić niespodziankę, przez co ślub musiał zostać przyspieszony. Jak prosiliśmy gości to informowaliśmy o ciąży. Wyprawka szła powoli. Dużo znajomych w naszym otoczeniu akurat ma małe dzieci i ogrom rzeczy dostaliśmy “w spadku” i dokupiliśmy tylko kilka drobiazgów, plus całe zaplecze higieniczno-butelkowe. Nooo nie licząc mojego drobnego szału gdy zobaczyłam urocze body i pajacyki ale to pojedyncze sztuki:joy:![]()
Moja pierwsza ciąża była trudna, na samym początku dużo przeszłam, ciąża powoli się rozwijała, były krwawienia więc powiedzieliśmy o dziecku dopiero po pierwszych badaniach prenatalnych kiedy byliśmy pewni że wszytko jest ok. A wyprawkę zaczęłam kompletować jakoś w połowie ciąży, wyświetliła mi się reklama Smyka na FB i przepadłam. O drugiej ciąży informowaliśmy szybciej, jakoś 10 tydz.
Moi rodzice dowiedzieli się trochę przed 12 ryg bo byliśmy tak szczęśliwi że widzieli że coś jest na rzeczy, napewno wózek kupiłam koło 5 msc bo były promocje, później jakoś to szło ![]()
To sprawa indywidualna , ja jeszcze torby nie mam spakowane a jeszcze miesiac zostal ale juz mam wszystko zamowione i dzis chce sie za to zabierac nie ma potrzeby az tak szybko robic zakupow ja jak sie dowiedzialam ze bedzie dziewczynka to cos rozowego kupilam i potem dlugo nic
Wozka tez jeszcze nie mam , 8mc jestem ale musze sie zaczac rozgladac jednak lubie jak kuz wszystko mam jak juz jest ten czas blisko
No ja patrzyłam po promocjach, ale torbę miałam szybko spakowaną bo mialam problemy z ciąża
Moj tata byl psioczyl na moja Bratowke jak sie urodzilo “poerwsze dziecko w rodzinie” ze wymysla ze trzeba miec fotelik juz w szpitalu.
I ze jak to tak dziecka nie wydadza ze szpitala bez fotelika i ze to wymysł ![]()
![]()
![]()