Powiadomienie bliskich o ciąży i szykowanie wyprawki

Ja w ciąży kupiłam podstawy które wiedziałam, że napewno będę musiała mieć a wrazie co później dokupowałam jak wyszła potrzeba. Dzięki temu nie mam niepotrzebnych rzeczy.

teraz jest ten komfort, ze apteki sa otwarte 24 na dobę i w razie w mozna szybko podjechać i coś dokupić :grinning: bo naprawdę na początek nie widzę sensu kupowania leków typu Espumisan bo niewiadomo czy się przyda bo przecież nie każde dziecko ma kolki czy wzdęcia :grinning: trzeba zachować umiar i kompletować wyprawkę z głową :grinning:

Kwestia indywidualna - ja powiedziałam pracodawcy i rodzinie jakoś w 3 miesiącu ciąży, ale tylko dlatego, że było prawdopodbieństwo poronienia i miałam częstsze wizyty u ginekologa. Nasza ciąża to cud :heart_eyes: :heart: Aktualnie jestem w końcówce 6 msc ciąży i od listopada planujemy już zacząć coś kompletować. W grudniu mamy również ślub, więc musimy też najpierw ogarnąć sprawy ślubne a w międzyczasie rzeczy dla synka. Na ten moment się rozglądam i zapisuję sobie rzeczy wraz z linkami w tabelce w excelu. :crazy_face:

Skoro masz już te najpotrzebniejsza to będzisz mogła sobie pozwolić na trochę luzu zakupowego ja pamiętam jak sama na ostatnią chwilę kupowałam :sweat_smile: więc jak ktoś zamierza tak na ostatnią chwilę kupować to odradzam bo stres się rodzi i zastanawiasz się czy zdążysz ze wszystkim :sweat_smile:

Ja kupiłam pierwsze ubranko w 4 miesiącu i później przez właśnie gadanie że za wcześnie takie rzeczy kupować to przestałam z zakupami i obudziłam się pod koniec 7 miesiąca że nie mam nic po za tym ubrankiem więc na ura szybko się ogarniam w zakupach. :sweat_smile:

No super se są takie apteki bo to duży komfort daje. Ja też nie kupuje espumisanu ani delicolu itp na początku. Pewnie potem kupię bo jak mały będzie płakał, to na początku nie wiadomo dlaczego u wtedy się wszystkie próbuje :smiley: a może taki niepłaczacy egzemplarz nam się trafi?

To nic tylko się cieszyć i trzymać kciuki żeby nadal tak było!:grinning:

Ja strasznie się cieszę, że dużo rzeczy takich jak ubranka czy inne tekstylia zostały mi po pierwszym dziecku i mimo że to jest chłopiec, a teraz będzie dziewczynka to wiele ubranek jest w neutralnych kolorach i teraz będą jak znalazł. Więc jedyne w co się musze zaopatrzyć to artykuły higieniczne i nie mam zamiaru szaleć z niczym więcej, bo to ile rzeczy wyrzuciłam po pierwszej ciąży to szok bo poprostu się nie przydały ! :grinning: wszystko na bieżąco w razie potrzeby :smile:

Często te kłopoty brzuszkowe da się złagodzić masażykiem czy ciepłym termoforkiem z pestek wiśni :blush: a lek to wiadomo, w każdej chwili w razie co można dokupić, nie ma sensu robić zapasów a później musieć wyrzucić :blush:

Trzymam kciuki za spokojnego, nie płaczącego Bobaska! :heart_eyes::baby:t2:

2 polubienia

To jest prawda stac sie moze cos w kazdym momencie. Stracilam jedna ciaze w 17 tygodniu kiedy juz wszyscy wiedzieli bo przebiegala książkowo. Kolejna ciąża też wszystko ok bałam sie jak nie wiem tego 17 tygodnia ale nic sie nie wydarzyło. Za to w 19 tygodniu skrocona szyjka i zabieg założenia szwu ratunkowegi… balam sie cokolwiek kupic bo caly czas mialam z tylu glowy ze może się cos stac i nie chcialabym pozniej zostac z tą wyprawka… finalnie prawie nic nie mialam kiedy zaczelam za wcześnie rodzic w 32 tygodniu… na szczescie wszyatko skonczylo sie dobrze ale musiałam jechac do szpitala z pustą torbą bo nie zdazylam jeszcze wszyyskiego kupic. Takze kupic za wczwsnie zle i nie kupic tez zle.

1 polubienie

Doskonale Cie rozumiem choc stracilam ciaze troche wczesniej. Przy obecnej do 23tc byla zagrozona- ale pessera udalo sie uniknac. Tak naprawde zaczelam myslec o wyprawce po 25tc (w mojej glowie gdyby sie dzidzius urodzil moglbybyc wczeniakiem “do odratowania”). Teraz 32 i kupilismy wozek.
Najwazniejsze jest dobro maluszka i mamy :heart::heart::heart: wyprawka jest drugorzedna. Jak sie teraz czujesz i jak Twoj maluszek?

Jabtez wszystko zostawilam po synku ale jak tylko dowiedzialam sie ze bedzie dziewczynka nie moglam sie powstrzymac aby wiekszosc jednak wymienic :grin: mimo ze uszlo by na dziewczynke tez

Oj to ja tak miałam teraz mam dwie córeczki i jak tylko dowiedziałam się że trzecie dziecko to będzie synek to odrazu zaczęłam szukać niebieskich kocyków , przyborów typowo dla chłopca :blush: kokon zostawiłam bo mam mietowy a w środku wzór sówek więc taki uniwersalny :smiling_face_with_three_hearts: po za tym większość to miałam typowo pod dziewczynki.

1 polubienie

Za pierwszym razem to wszttko wczesnie bo jest taka ekscytacja. Za drugim wszytko na ostatnią chwile i za trzecim chyba tez tak bedzie :smiley: