Czasem ten powrót do formy po porodzie potrafi trwać bardzo długo. Zmienia się też kondycja naszych włosów, skóry i paznokci więc to również należałoby skontrolować :)
Powrót do formy po ciąży to nie tylko powrót do pożądanej sylwetki czy zrzucenie nabytych kilogramów, choć spora część z nas właśnie tak to postrzega.
Ciąża to proces, w którym bierze udział cały nasz organizm, więc chcąc zadbać o siebie po porodzie, musimy popatrzeć nie tylko na aspekty zewnętrzne naszego ciała, ale przede wszystkim również na zmiany jakie zaszły wewnątrz naszego organizmu.
Ogólnie po takie ciąży należałoby zbadać i skontrolować wszystko Nie chcę się powtarzać bo musiałabym wymienić wszystko to co było napisane właśnie w poradzie A to cenne wskazówki ale właśnie po porodzie musimy zacząć nie tylko od tych dolegliwości zewnętrznych ale również od tych w środku zbadać nasze zęby które być może przez ciążę mogły się troszeczkę popsuć bo ciąża to stan który z kobiety wyciąga bardzo dużo witamin minerałów i ogólnie sił wszystkiego może ulec pogorszeniu właśnie stan zdrowia naszego uzębienia stan zdrowia naszego kręgosłupa na włosy skóra i paznokcie tak jak i inne części ciała są wyssane są z tych dobrych składników do samego końca miasto po urodzeniu malucha mamy gubią się na tym że skupiają się właśnie na tym noworodku a delikatnie zapominają o sobie i o tym Aby zadbać również o swoje zdrowie i powrót do formy albo zapominają albo po prostu nie mają na to czasu siły i głowy ale warto o tym pamiętać i starać się jednak gdzieś tam pomiędzy znaleźć tą chwilę dla siebie aby pójść do lekarza specjalisty z kontrolować swój stan zdrowia posłuchać jakichś jego rad jak postępować by lepiej wrócić nie tylko do formy ale też i do tego aby nasz organizm wrócił do całego takiego stanu sprzed ciąży i w miarę dobrze funkcjonował
Prawda jest taka że zmieniająca się dospodarka.hormonalna w naszym organizmie prowadzi spustoszenie w całym organizmie i zmienia się kompletnie wszystko dlatego jedna osoba dojdzie po porodzie do siebie szybciej a druga dłużej będzie do siebie dochodzic :)
sama niestety nie zrobiłam żadnych badań po porodzie... po roku zaszłam w kolejną ciąże i dopiero wtedy robiąc podstawowe badania dowiedziałam się silnej anemii a przy drugim porodzie o wielu zrostach wokół blizny po pierwszym cięciu. Nikt mi wcześniej nie sugerował wizyty u fizjoterapeuty, a do ginekologa chodziłam regularnie. Szkoda że ta opieka poporodowa ogranicza się tylko do momentu wyjścia młodej mamy ze szpitala ... moze gdyby wiecej się o tym mowilo, moze gdyby takie wizyty były zaleceniem przy wypisie ze szpitala, mniej było by później problemów zdrowotnych
Mi dentysta powiedzial, że najczęsciej po porodzie psują sie ósemki bo są najsłabsze i u mnie sie to sprawdziło, a dodatkowo tragicznie włosy przetłuszczaja od porodu, nie radzi sobie z tym zaden szampon.
U mnie nic się nie zmieniło po ciąży każdy mówił ze włosy beda wypadać a mi nic
zazdroszczę :) mi niestety włosy baaaardzo wypadały, dopiero po konkretnej kuracji biotyną i wcierkami zaczeły wyrastać nowe, aczkolwiek nadal sporo ich wypada
mi po porodzie też leciały strasznie więc chyba już taka nasza natura
Warto zadbać o swój stan nie tylko fizyczny ale przede wszystkim psychiczny , jak to mówią zdrowa dusza , zdrowe ciało . Ja byłam mega rozdrażniona po porodzie i potrzebowałam czasu aby dojść do siebie , czas połogu był odpowiedni na to . Mi z kolei 8msc prawie po porodzie a włosy dalej lecą strasznie , miałam długie i gęste a teraz są cienkie , po każdym czesaniu wygląda jak na zdjęciu poniżej
o rany Anna :( a byłaś u trychologa? Może zmieniło się ph skóry głowy i to też osłabia włosy, mi trycholog zalecił peeling trychologiczny i jest dużo lepiej, aczkolwiek i tak wypadaja, natomiast juz nei garściami. Warto też zrobić badania w kierunku tarczycy - to też często jest powodem wzmożonego wypadania włosów. Dbaj o siebie! :)
ania to straszne, mi leciały ale nie aż tak
A mi nie leciały, myślę , że kwestia odpoczynku, diety i stylu życia (oczywiście nic nie zarzucając) :)
Ale często burza hormonów robi swoje :(
Ania mi leciały podobnie, do tego stopnia że przy czole zaczęłam mieć mega prześwity. Poszłam do fryzjera, który ma kurs trychologii. Kamerką sprawdziła stan moich włosów, zaproponowała szereg zabiegów (nawet nie za drogich bo średnio płaciłam 30-50 zł) do tego kupiłam specjalistyczne szampony, odżywki zarówno do nakładania na mokre włosy jak i suche. Wytłumaczyła mi też jak mam myć włosy i jak je suszyć i teraz już jestem 11 miesięcy po porodzie a włosy wracają do super stanu. Nawet koleżanki z pracy stwierdziły że bardzo mi się stan włosów poprawił i czy to zasługa ciąży i porodu. Jak mówię co przechodziłam to nie chcą wierzyć. Ostatnio jak fryzjerka sprawdzała mi stan włosów kamerką to z jednej cebulki rosną mi nawet po 3-4 włosy. A to mega dobrze. Nie czekaj, tylko poszukaj kogoś zaufanego.
Ja też byłam u trychologa który mi przepisał jakieś leki i wcierki które nie wiele dały tak naprawdę więc wydaje mi się że nie koniecznie warto lepiej na własną rękę próbować z świadoma pielęgnacja i suplementacja
Tak kochane , na dniach mam wizyte u fryzjera. Robię ostre cięcie , zasięgne porady specjalisty i badania też zrobie bo inne suplementacje na wlasną rękę zawiodły .
Odżywiam się zdrowo , kiedy jest okazja odpoczywam i styl zycia ogólnie oceniam na dobry . Problem zaczął się typowo po porodzie ,więc to na pewno hormony
suplementacje przy takim problemie chyba nie pomogą
akurat odpoczynek w kwestii wypadania włosów po porodzie nie ma się nijak do rzeczy. To kwestia i hormonów i zmian jakie zaszły w organizmie. Zmienia się przede wszystkim stan naszej skóry nie tylko cery ale i skóry głowy - stąd często wypadanie włosów jest obserwowane na dużą skale. Polecam wizytę u specjalisty - mi trycholog dobrała peeling trychologiczny dzięki ktoremu wcierki i odżywki zaczęły lepiej sie wchłaniac i przynosic efekty. Suplementacja biotyny równiez pomogła
odpoczynek a wlosy ? dobre sobie :D:D
wlposy czy bedziesz lezec czy biegac i tak wypadna :) raz okolo 3mce po porodzie, nastepnie zaczna wypadac po zakonczeniu KP. beda LECIEC jak szalone. nic tego nie powstrzyma
nie ma co się oszukiwać, że co ma wypaść to wypadnie. bardziej z tym odpoczynkiem mi się wydaje, że to na plus dla organizmu, unikanie stresu, choć to przy dziecku niewykonalne.. dieta, wiele czynników może mieć wpływ na kondycję naszego organizmu, a co za tym idzie stanu skóry włosów itp.