Mam pytanie do was.
Czy któraś z was korzystał z opcji obniżenia wymiaru czasu pracy po ukończeniu urlopu rodzicielskiego?
Wiem że zgodnie z kodeksem pracy i Art. 1867 § 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy wniosek w postaci papierowej lub elektronicznej o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
Co do zasady pracodawca nie może wypowiedzieć umowy ani pogorszyć warunków pracy/płacy po złożeniu takiego wniosku i ta ochrona wtedy obejmuje do 12 miesięcy.
Czy któraś z was korzystała z tego i może podzielić się doświadczeniem w tym zakresie?
A ro tego dochodzi godzina krócej jak mama karmi piersią?
U mnie w pracy dziewczyna wróciła normalnie na 8 h ale pracowała 7 h / nie karmiła piersią i każdy to wiedział ale kto jej co powie /
Jest to ochrona właśnie ze Cię nie zwolnią przez 12 miesięcy i masz proporcjonalnie niższą pensję …. Bardziej mnie zastanawia czy to też ochrona płacy podstawowej…. Bo wiem że proporcjonalnie
Mniej to przepracowanych godzin ale czy pracodawca ta podstawę może pomniejszyć …
Nie może zaproponować Ci gorszych warunków pracy po porodzie czyli nie może zmiejszyc Ci wynagrodzenia (przy zmianie etatu tylko proporcjonalnie).
Ja po powrocie planuję złożyć wniosek o wyrównanie wynagrodzenia (w międzyczasie były podwyżki itd) a od czerwca pracodawca na Twój wniosek musi udostępnić informacje ile zarabiają pracownicy na Twoim stanowisku (oczywiście średnia a nie konkretne osoby)
Ja korzystalam z przerwy na karmienie i skrocilam etat przez pierwsze 6miesiecy.
Pracowalam na 7/8 i o ta czesc zostala tez obnizona moja pensja zasadnicza. Natomiast jesli zostalam np.dluzej 10min(bo przeciagnelo sie spotkanie) dostawalam nadgodziny
Tylko ten wniosek o wyrównanie to dotyczy raczej instytucji publicznych a nie prywatnych firm.
@Hedwiga i pracodawca Ci obniżył wynagrodzenie zasadnicze proporcjonalne jak rozumiem ale samego wynagrodzenia zasadniczego jako tako nie pomniejszał , prawda?
W instytucjach publicznych nie wiem, ale wiem że w korporacjach zawsze można złożyć taki wniosek będąc na urlopie macierzyńskim zostałam pominięta w podwyżkach inflacyjnych itd prze czlozeniem takiego wniosku o wyrównanie wynagrodzenia złożę wniosek z pytaniem ile średnio zarabia się na moim stanowisku żeby mieć podstawy do negocjacji. W przypadku jeśli moje wynagrodzenie będzie znacząco odbiegać od średniej myślę że przychylnie popatrzą na wniosek. Zwłaszcza w obawie o dyskryminację itp
Oczywiście mogą się nie zgodzić, ale jestem zdania że zawsze warto próbować
Ja mam jeszcze sporo czasu na rozmyślanie co zrobić po urlopie rodzicielskim ale szefowa jak tylko weszły te udogodnienia to zapowiedziała że albo wraca się normalnie na etat albo wcale
Ooo o to mi chyba chodziło . Że nie zmieniają umowny tłok odcinają to i jest widoczne w szegolach na pasku wynagrodzeń.
Ja bym do mojego pracodawcy takiego wniosku nie złożyła nawet jak można…. Nie chciałabym drażnić. No to w publicznych na pewno, z tego co piszesz to w korporacjach też.
Ja planuję wrócić do pracy, ale właśnie na pół etatu wstępnie na pół roku stawka ma być aktualna, z tym że wiadomo będę analogicznie mieć połowę mimo że będę na pół etatu i tak przysługiwać mi będzie godzina na karmienie, która będę mogła wykorzystać bo już rozmawiałam w pracy na ten temat
Tak u nas też wychodziła wcześniej wszyscy wiedzieli że nie karmi. W końcu szef kazał jej przynieść zaświadczenie od lekarza że karmi i nagle wróciła na normalne godziny.
W publicznych moNa więcej. Ciotka pracuje w gminie i jest jedna kobieta która od 6 lat wychodzi wcześniej bo karmi
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.