W pierwszym okresie życia dzieci poznają otaczającą je rzeczywistość i zaczynają kojarzyć nazwy z odpowiadającymi im przedmiotami i osobami. Oznaki zainteresowania rozpoznawaniem kolorów pojawiają się już pomiędzy osiemnastym, a dwudziestym czwartym miesiącem życia.
Ja widze po córci jak zwraca uwage na kolory, tylko te jaskrawe i kolorowe ![]()
Nam rehabilitantka mówiła że niemowlaki do 3 miesiąca widzą tylko kilka kolorów a dopiero póżniej powoli zaczyna dostrzegać też inne.
tak, bo widzą głównie kontrastowe kolory takie jak biel i czerń
dlatego na początku nie powinno się maluchowi zawieszać kolorowej karuzeli
moj mniej wiecej od 3 miesiaca zycia zaczal interesowac sie karuzelą, byla kolorowa a maskotke mial czarno biala i nie zauwazylam aby te kolory mialy na niego jakis wplyw, na obie reagowal w podobnym czasie
córka zwracała uwagę na intensywne kolory
moja zwracała uwage tylko i wyłacznie na intensywne kolory
moja tez tylko na intensywne kolory zwraca uwagę
Nam na początku rehabilitantka mówiła że pono maluszki do 3 miesiąca widzą tylko kilka kolorów
ja na samym początku powiesiłam w łóżeczku synka biało czarne obrazki
bo dzieci na poczatku widza tylko mocno kontrastowe kolorki
Ja od początku kupowałam zabawki o żywych kolorach.
ja kupowałam tylko bardzo kolorowe , żywe kolory
ja kupowałam takie zabawki by dziecko było nimi zainteresowane nie zwracałam uwagi na kolory
dobrze jak dziecko otaczają kolorowe barwy
jest dużo zabawek do nauki kolorów, grzechotki z kolorowymi jednakowymi elementami, specjalne książeczki i po prostu my sami mówiąc do dziecka możemy uczyć kolorów: “niebieskie niebo”, "zielona trawa’ itp
Dobrze dziecko powoli zapoznawać z kolorami a nie od razu z wszystkimi na raz.
Bardzo pomocne przy nauce kolorów są książeczki edukacyjne.
my mamy duzo takich ksiązezek i kolorowych zabawek