witam,
chciałabym udzielić przestrogi innym mamom, aby prawidłowo podnosiły dziecko. niestety ja dowiedziałam się o tym niedawno, i teraz muszę wozić dziecko na rehabilitację.podnosiłam dziecko za kark i za pupę a to jest nieprawidłowe.również nie można podnosić dziecka za nóżki przy zmianie pieluchy.
Nie wiem jak u Ciebie ale mi instynkt podpowiadal o wielu rzeczach jak się zachować, dużo pokazują na szkołę rodzenia oraz sama położna środowiskowa przy pierwszej wizycie pokazywała
także ja bsrdzo dobrze o tym wiedzialam od początku jak dźwigać i przebierać dziecko
myślę że większość mam o tym wie
jak również nie powinno się pomagać dziecku przy siadaniu czy stawiać na nóżki itd ![]()
Monika temat o pielęgnacji niemowląt już był
Polecam obejrzeć instruktażowe filmiki Pawła Zawitkowskiego na YouTube. Tam pięknie pokazuje w jaki sposób powinno się dbać o dzieciątko, jak je nosisz, przewijać, podnosić i odkładać i wiele innych:)
Dziękuję za odpowiedź. U mnie niestety połozna nie pokazywała jak nosić dziecko. Dzięki za link do stronki zaraz zobaczę poczytam i poogladam co tam jest;-)
U nas dużo instynktownie, ale na szkole rodzenia pokazywali właśnie metody terapeutycznego podnoszenia dziecka i właśnie polecali nam zajrzeć do materiałów p. Zawitkowskiego.
Monika pooglądaj Zawitkowskiego on fajnie wszystko pokazuje ![]()
A po za tym jak chodzisz na rehabilitację to tam też powinni ci pokazać jak masz nosić, przebierać maluszka. Jak chodziłam z córką na rehabilitację to na pierwszej wizycie mi takie rzeczy pokazywała. Ale ja wiedziałam wcześniej jak mam przebierać nosić tak sama od siebie.
To tak jak później nie wolno dziecka sadzać, dopóki samo nie usiądzie, czy prowadzić za rączki jak nie chodzi samodzielnie.
Ciekawe filmiki wstawia teraz mamafizjoterapeuta, polecam bo sa krótkie i treściwe. Mamafizjoterapeuta w prosty sposób tłumaczy jak robić to krok po kroku. Czesto oglądam i testuję na córce.
Prawidłowe przewijanie przez obroty pomaga dziecku nauczyć się balansować swoim ciałem a potem w obrotach. Za nóżki nie można bo szkodzi bioderkom.
Mi również fizjoterapeuta pokazał jak poprawnie podnosić odkładać i przewijac
Ja tego dowiedziałam się już w pierwszej ciąży, bo czytałam mnóstwo gazet na temat dzieci . Dosłownie kupowałam każda aby jak najwięcej się dowiedzieć, bo byłam w tym temacie zielona.
Ja przy pierwszym synku w sumie nie czytalam ksiazek nie chodzilam na zadne szkoly rodzenia wszystko bardziej robilam pod instynkt;-) nie bylam idelana popełnialam bledy ale na pewno bylam bardzo dokładna i dwliktana;-) teraz przy drugim synku yesciowa sie smieje ze strasznie wszystko robie szybko i nie delikatnie ale ja wiem ze robie delikatnie a zw szybko to bardziej juz z doświadczenia a nie z niedbalosci, przy przebieraniu pieluszki tez staram sie podnosić za bioderka ale zdarza sie ze podniose nozki ale przy pierwszym synku tez tak robiłam naszczescie synek jest zdrowy i nie bylo żadnych problemów i mam nadzieje ze z drugim synkiem tez będzie dobrze.
Ja też dużo się dowiedziałam na szkole rodzenia. Tam też spotkałam fizjoterapeutkę, która nie była zgodna we wszystkim z panem Pawłem. Trzeba wszystko na swój rozum brać. Tak jak już wcześniej zostało napisane. Instynkt wiele mówi. Np. Podnoszenie za nóżki od razu mi się wydaje niewłaściwe. Same sobie możemy wyobrazić, że to nas ktoś tak podnosi, a pamiętamy jak kruche jest niemowle.
Bardzo ciekawy artykuł ostatnio wstawiła na swoim blogu mamafizjoterapeuta. Pokazuje na zdjeciach jak pielęgnacja prawidłowa pomaga w prawidłowym rozwoju. Nagrywa też filmiki krotkie i pokazuje krok po kroku. Ja od niej się nauczyłam jak chwytać dziecko jak stymulować do obrotu itp
Jak byłam u fizjoterapeuty to pokazał jak prawidłowo podnosić, przebierać itp dziecko i powiedział żebym nagrywała to
Ja dużo oglądałam filmików. Powiem szczerze jak przyszło co do czego to i tak nie widziałam jak się do tego zabrać hehh
Bo to najlepiej jak ktoś pokaże ![]()
Zazwyczaj w szpitalu po urodzeniu dziecka położna tłumaczy jak podnosić dziecko, czy jak przebierać. Jeśli się nie chodzi o szkoły rodzenia, albo nie ma kto pokazać, to warto spytać położnej w szpitalu po urodzeniu dziecka.
Teoria a praktyka to dwie różne rzeczy. Niby wiadomo że nie wolno przy przewijaniu podnosić nóżek ale jak przyjdzie co do czego a kupka jest wszędzie, to jakoś człowiek nie myśli o tym, żeby obracać dziecko na boki i tarzać w kupce bo każdy chce się pozbyć brudu jak najszybciej :)