Idę na komunie corki koleżanki i nie wiem co dać takiemu dziecku (dziewczynka) macie jakieś propozycje? Czy po prostu pieniądze? Jeśli tak to ile?
Pióro, zegarek, bransoletkę, kolczyki + łańcuszek nie koniecznie złoty i z medalikiem bo to zazwyczaj dają dziadkowie, rodzice chrzestni.
Zazwyczaj daje prezent + pieniądze. Z własnego doświadczenia wiem, że córka dostała dużo różnych religijnych książek, biblii, które nawet nie przeczytałyśmy bo w każdej były te same treści. Biblię fajnie dostać, ale jedna konkretna.
Można też dodagać się z innymi oraz sprezentować zbiorczy prezent.
https://sztormgrupa.pl/index.php/lato/polkolonie/
I zafundować na przykład półkolonie. Ciekawe są organizowane tutaj.
Ja wychodzę z założenia, żeby dać pieniądze i jakiś drobny prezent. Jak dobrze znanym dziecko to wiemy jakie ma zainteresowana to kupiłabym coś pod względem preferencji a jeżeli nie to dziewczynce kupiłabym jakaś zawieszkę i łańcuszek - ale tak jak pisze właśnie berenika nie z medalikiem.
A pytałaś koleżanki co jej córka chciałaby dostać? Tak byłoby najlepiej, jednak jeśli nie masz takiej wiedzy to najbezpieczniej jest dać pieniądze, dzieci często zbierają na większy prezent, więc możesz się dołożyć. Jeśli dasz gotówkę to proponuję połączyć ją z małym upominkiem np biblią.
Łańcuszek z medalikiem z grawerem
Pina oj taki prezent to raczej od chrzesnych lub rodziców;)
ale srebrne też są fajne zestawy biżuterii dla małych dam;) mozesz do tego dokupić fajną szkatułkę i uwazam ze bedzie mega fajny prezent, jeśli zbierają na cos to mozę kasa byłaby dobrym pomysłem, ale ja tam wole bardziej jednak forme prezentu;)
My idziemy na komunie 8mego mają i od małej zamawiam szkatułkę grawerowaną drewniana z imieniem i życzeniami i tam są krówki i srebrna bransoletka a od nas będzie pamiątka pierwszej komunii Świętej i czekoladki a do koperty oczywiście kasa i my dajemy 500 zł po 250 zł od osoby ale to jest córką chrzestnej mojego męża dlatego tak postanowiliśmy dać ,impreza będzie w restauracji i do nich się tak nie jeździ na jakieś urodziny czy coś z prezentami więc oboje doszliśmy do wniosku że warto dać więcej kasy :).Na allegro są różnego rodzaju srebrne łańcuszki z aniołkami w granicach 15o zł i dać np pamiątkę i czekoladki i super prezent tym bardziej że tak jak piszesz idziesz do córki koleżanki a nie rodziny więc nie musisz szaleć liczy się pamięć i wystarczy drobiazg według mnie
Faktycznie może racja jeżeli jest to córka koleżanki to też nie ma co szaleć ale coś pasuje dać i sama nie wiem może po prostu jakąś komunijną bombonierkę może jakąś Biblię dla dzieci z dedykacją i życzeniami
Myślę że pieniądze po prostu
Może jakiś ładny obrazek albo szkatułkę z grawerem na drobiazgi i czekoladki :).
Tez bym dała pieniądze i czekoladki i tyle
My byliśmy wczoraj na zakupach kupiłam taką mniejsza pamiątkę książeczkę od małej , od nas kartkę zwykła z koperta na kasę , torebkę biała , czekoladki komunijne i taka ładna minimalistyczna bransoletkę powiem wam że była cała masa ładnych ale większość np z aniołkami była taka dziecinna że mogłabym taka założyć Laurze a nie już takiej dużej dziewczynie
Teraz to właśnie ciężko wycyrklować ile dać na tą komunię, też mamy 8 maja i się zastanawiam ile włożyć w kopertę;(
fajna bransoletka ja też takie lubie rzeczy dzieciaczek sie cieszy bedzie mogła zakładac a tak jak piszesz wybór u jubilera ogromny ja w tamtym roku jak szukałam prezentu to bym wszystko brała;) hehe taki wybór
My mamy 15 maja komunię u brata męża
Ja bym kupiła łańcuszek
MamalauryG ładny skromny moim zadaniem się spisałas z zakupem
My pewnie damy tylko pieniądze
może jakies kolczyki albo bransoletkę, zobacz na stronie murrano