Hej Mamusie!
Czy któraś z Was miała problem u dzieciaczka +3 z łupieżem? Zauważylam u corki na srodku glowy, ze sie skora łuszczy obecnie uzywa szamponu dla dzieci neoba. Moze macie do polecnia jakis inny?
Nie jest tego jakos dluzo, wiec na razie chce sprobowac zmiany kosmetykow.
może warto wprowadzić wspomaganie witaminami bo to też może pomóc a jeżeli łupież wstępuje z powodu przesuszenia skóry głowy to jakiś delikatny szampon z emolientami który można stosować przemiennie z tym na łupież bo jednak takie szampony lecznice często są zbyt mocne na długotrwałe stosowanie. Ja osobiście mogę polecić Emolium DERMOCARE właśnie do takiego nawilżenia skóry głowy i można wypróbować czy to nie załagodzi problemy bo często winowajcą jest przesuszenie ![]()
My używamy Musteli ale to na ciemieniuche, teraz chciałam kupić z Anwen dla dzieci, bo mi się bardzo sprawdzają
U mojego synka tez bylo cos podobnego. Chyba na tle alergicznym… choc nie wiem bo zmienilam szampon na Mustela w piance i po paru myciach bylo duzo lepiej. Fajnie tez dziala delikatne naolejowanie glowki przed kapiela i wyczesanie szczotka. Jak sie nie pogarsza to spokojnie mozna ogarnac domowa pielegnacja…
A to moze być też tu Cię zaskoczę nawracajaca niewyleczona ciemieniucha
zdarzają się takie przypadki kiedys widzilam jak trycholog się o tym wypowiadała
Miala dziewczynkę pacjentkę też której włoski rosnąć nie chciały były rzadkie i badania jej robila, pos mikroskopem skalp ogladała ,specjalnym szamponem myć główkę myślała z odpowiednim ph
My też myjemy w mustela i nie mamy łupieżu. Ja polecam .
Przetestuje mustele dzieki
nieee dramatu nie ma wiec na razie chce to domowymi sposobami zwalczyc
jak sie nie uda to pojdziemy do dermatologa
U dziecka powinno pomóc bez problemu ![]()
A czy to łupież czy bardziej coś jak ciemieniucha ona może też występować u starszych dzieci.
Generalnie jak zaczelam skrobac na srodku glowy to zaczela sie ta skora luszczyc, nie wyglada raczej jak ciemnieniucha.
I zastanawiałam sie czy to łupież, sucha skora, czy zle spłukana piana, ale mylam jej wczoraj wlosy i nadal to ma wiec zostaly dwie pierwsze opcje.
myślę, że to może być ciemieniuszka, my też teraz mamy taką skórkę łuszczącą się
Nie mieliśmy takiego problemu ale ktoś mi mówił że dzieci mają problemy ze skórą głowy kiedy mają za często myte włosy
Ciemieniucha to nic innego jak łojotokowe zapalenie skóry może być nie tylko na głowie. My mieliśmy np na brwiach. Mogą być żółte albo białawe kawałki skóry które wyglądają jak łupież i łuszczą się. Nasmaruj głowę jakimś płynem na ciemieniuche i wyczesz to porządnie. Mogła się też głowa przepocic za bardzo i wyszło. Jak nie będzie dług schodzić to idź do lekarza bo to może być też objaw atopowego zapalenia skóry
No tak tylko ona ma 5lat i ta skora nie wyglada na pokryta ciemieniucha tylko bardziej przesuszona. Nasmarowalam ja dzisiaj olejkiem z migdalow, tylko wyczesywac nie bylo co.
Sproboje zmienic szampon a jak nie pomoze to pojdziemy do dermatologa ![]()
Myślę że to przez kosmetyki zwykłe przesuszenie widocznie jej nie służą. Zmień na inne i obserwuj sytuację.
No właśnie a może to ciemieniucha ?
Warto żeby zobaczył to dermatolog, jeśli nie przejdzie.
Wizyta u soecjalisty jest zawsze wskazana
Napewno wie więcej niż my tutaj na grupie razem wzięte. ![]()
To z pewnoscia
gdyby bylo tego duzo juz dawno bylabym u dermatologa, zwlaszcza ze raz na jakis czas u corki pojawiaja sie skorne problemy.