Hej dziewczyny,
Jestem po wywiadówce w przedszkolu i jestem ciekawa jak to jest u Was? Dzieci pracują na kartach pracy czy nauczyciel prowadzący kseruje jakieś zadania ? Czy są jakieś projekty prowadzone dodatkowe?
w zeszlym roku syn byl w maluszkach - nauczycielki kserowaly wszystko .
w tym roku jako 4 latek otrzymali ksiazki , kazda na inna porę roku
U corki sa karty pracy. Na koniec roku dostajemy je do domu i corka moze np.dokonczyc te cwiczenia,ktore nie byly realizowane ze wzgledu na jej nieobecnosci.
Tak z ciekawości tylko pytam, za takie książeczki się płaci? Bo chyba w klasach 1-3 książki są darmowe tak?
W naszym przedszkolu sa platne. Ksiazka plus 3zestawy cwiczen 190zl ![]()
Moja córka gdy chodziła do jednego przedszkola miała cały zestaw kart pracy trzy książki ćwiczenia i karty pracy plastyczne cały zestaw , przeprowadziliśmy się na drugi koniec polski i zmieniło się przedszkole i tam panie powiedziały że na kartach pracy nie pracują że będą dzieciom zadania kserować i u nich jest zasada pracy nauka przez zabawę bo mało które dziecko potrafi sie skupić na zadaniach z vzym się zgodzić nie mogę bo pracowałam w przedszkolu i dzieci w mojej grupie pięknie pracowały w kartach pracy i książeczki uzupełniały oczywiście pomagałyśmy im gdy czegoś nie wiedziały ale spokojnie z wiekszoscią dawały sobie radę. Moja córka również przynosiła uzupełnione ćwiczenia. Wszystko zależy od nauczyciela jaką podejmie taktykę nauczania .
U nas w przedszkolu byly zajecia matematyczno-fizyczne i nawet troche chemiczne – dzieci robily super eksperymenty, byly zachwycone
Przedszkole dostalo jakis grant i wykorzystali to na wycieczki, zwiedzanie i wlasnie takie dodatkowe lekcje. A co do pracy w grupie to mieli zestaw ksiazek i cwiczen, wiec raczej nie kserowki tylko wszystko w kompletach.
Córka chodzi do przedszkola ogólnodostępnego i
Mamy zaproponowane podreczniki - w celu przyzwyczajania dzieci do prac stolikowych, które będą miały miejsce w szkole. Wychowawca zaznaczyła, że to będzie jedynie dodatek - nacisk kładzie na naukę przez zabawę i doświadczanie.
Dodatkowo udział w wielu projektach np czytelniczych, o emocjach, przyrodniczych.
Niestety, jeśli chodzi o książeczki to są płatne ok 160zł.
Moje dzieci już są w szkole. Jednak jak uczęszczali do przedszkola to wszystko było kserowane i robili na bieżąco
U nas właśnie nie ma kart pracy, bo Pani właśnie poinformowała o kosztach, ale co miesiąc inni rodzice przynoszą ryze papieru i kserowane są ćwiczenia i zajęcia. Dodatkowo właśnie dzieci uczestniczą w projektach tj z przyrodą za pan brat( ostatnio mieli zrobiona ścieżkę sensoryczna z szyszek mchu, piasku, patyków i chodzili po tym) o czytaniu książek z misiem do domu i z drzewkiem w przedszkolu, o czuciakach, z matematyką za pan brat, witaminki i coś o ziołach na być.
U nas to dopiero przed nami ale moi siostrzency są jeszcze lub niedawno skończyli przedszkole i na te wszystkie 4 placówki w których byli tylko w jednej pani wymagała zakupu książek. Niestety po zakończeniu roku okazało się że prawie nic z nich nie zrobili bo i tak panie dodatkowo coś kserowały, wymyślały inne zajęcia itd.
Mama.wiki u nas dokładnie tak samo. Pani wymaga zakupu ksiazek a na koniec roku dostalismy puste ksiazki…
To jest straszne bo nie dość że wyrzucone pieniądze to jeszcze nie wiadomo czy dziecko przerobiło te tematy. U moich siostrzeńców to była zerówka i się okazało że niestety ale programu nie zrealizowali i nie byli gotowi iść do 1 klasy. Na szczęście to był rok gdzie można było odroczyć 6 bo się zmieniało to znowu
No to bym się chyba wkurzyła jakbym kupiła książki a okazałoby się że są puste☹️ u nas córka przynosi te kserowane kartki i widać że pracują i rozwiązują różne zadania.
No siostra też się wkurzyła bo tak na prawdę syn starszy powinien iść zaraz po do 1 klasy, młodszy miał właśnie iść do starszej grupy tej zerowkowej, więc obu przenosiła do zerówki przyszkolnej i tak zostało że już razem poszli do szkoły w tym samym czasie
Pracuja na kartach pracy . Dodatkowo mają zajęcia dodatkowe ![]()
U nas jest misz masz, córka jest w 3 latkach i mają książkę - karty pracy, są tam elementy do wycinania, do wyrwania, odklejania. Kserówki również dostają, nie brakuje też zajęć z białą kartką, gdzie maluchy same rozbudzają kreatywność ![]()
Ja póki co jestem zadowolona z tych zajęć co mają. Dużo się dzieje. Widać że córka zadowolona ![]()
U nas to samo
Ale nigdy nie dokańczamy ;D
U nas w tym roku weszły książki (4latki), ale panie też mają sporo kserówek. Co tydzień wywieszana jest nowa informacja na korytarzu z tematem zajęć, które dzieci będą przerabiały. W tym tygodniu uczyli się znaków drogowych i prawidłowego przechodzenia przez jezdnię, mieli nawet zajęcia praktyczne na skrzyżowaniu niedaleko przedszkola
ale nie mam pojęcia czy program jest taki sam dla wszystkich przedszkolaków