Niedługo będziemy planować Chrzest Święty.
W sumie chrzestnych mamy już wybranych. I tu pytanie w jaki sposób poprosiliście lub macie zamiar poprosić o bycie matką chrzestną/ojcem chrzestnym? Mąż kiedyś dostał taką prośbę z butelką whisky i napisem na niej Wujku czy zostaniesz moim Ojcem Chrzestnym i w sumie ta butelkę ma zamiar otworzyć z chrześniakiem jak skończy 18 lat. Ja kiedyś dostałam rozkładane pudełko ze zdjęciem. Z kolei bratowa zapytałam poprzez drewniane puzle z napisem i zdjęciem.
A teraz nie chciałabym powielać pomysłów. Może macie coś wyjątkowego? A może Wy nie planujecie chrztu lub wolicie poczekać jak dziecko samo podejmie decyzję?
Może w formie zdrapki ?
Mojego męża siostra nie robiła w sumie nic takiego, przyszła do nas i zapytała wprost czy mąż będzie chrzestnym ![]()
![]()
Z Tą butelka whisky - fajny pomysł
u nas leży whisky którą mój mąż dostał na 18 urodziny ![]()
Szczerze to zapytalismy wprost czy zostana chrzestnymi ![]()
Zaprosilismy na obiad i padło pytanie bez zadnych prezentow itp ![]()
My kiedyś po prostu powiedzieliśmy wprost , a teraz właśnie myślałam bardziej też o jakiejś takiej zdrapce ![]()
Z kolei moja szwagierka zdrapka poinformowała rodzinę o potomku. Powiedziała, że na Święta kupiła wszystkim zdrapki, a po zdrapaniu były napisy: będziesz ciocią etc.
Oo, to też mega pomysł
Kiedyś widziałam w Internecie mnóstwo takich gadżetów gdzie jest napis z prośbą o zostanie rodzicem chrzestnym. Dla chrzestnej bardzo podobają mi się bransoletki na czerwonym sznureczku z małym serduszkiem i właśnie prośba o zostanie chrzestną. Do tego maleństwo też dostaje taką bransoletkę. Lub czekoladki , które po otwarciu mają na kartoniku napis z prośbą. Kocham słodycze , więc bym się ucieszyła ![]()
Ja jakoś nie bawiłam się w to. Za każdym razem po prostu jechaliśmy do przyszłych chrzestnych i się pytaliśmy czy się zgadzają. Mam dwóch chrześniaków , mój mąż trzech i też pytano nas w tradycyjny sposób. Spotkanie , kawa i pytanie ![]()
Co do tego czy chrzciliśmy - nie jestem osobą wierzącą , mój mąż też nie. Jednak obchodzimy święta itp. Jesteśmy wychowani w wierze katolickiej. Większość ludzi to chrześcijanie i jakoś „normalne” było dla nas żeby ochrzcić dzieci. No może to taki bardziej zwyczaj dla nas. Nie chciałam też zamykać dalszej drogi moim dzieciom bo później komunia , bierzmowanie , ślub i mógłby być problem. Dzieci chrzest przespały , nie byli świadomi
później mieli prawo wyboru czy chcą chodzić na religię i syn miał prawo zdecydować czy chce iść do komunii. Mimo , że ja jestem niewierząca to moja 7 letnia córka wierzy. Ja to oczywiście szanuję , obie rozumiemy swoje poglądy.
Nooo jest masa twgo . U nas poprostu zapytaliśmy przy okazji wreczania zaproszeń - bez żadnych dodatkowych atrakcji
![]()
My po prostu zapytaliśmy na spotkaniu ![]()
Jak ja bylam.proszona to dostalam zdrapkę ![]()
Chętnie poczytam, może mi jakiś pomysł się spodoba ![]()
Tylko z tymi słodyczami to aż żal zjeść xd no, ale raczej do 18 nie doczekają ![]()
Zdrapka personalizowana
Body z napisem – ubierasz maluszka w ciuszek z pytaniem i czekasz, aż ciocia/wujek zauważą przy zabawie.
Wielki Balon który zawiera w sobie liścik
Drzewko lub roślina “rośnij razem ze mną”
Receptaod bobasa przygotuj śmieszny dokument stylizowany na receptę lekarską lub urzędowe wezwanie.
Video-wiadomość (Kod QR) nagraj krótki filmik, na którym “maluch mówi” (możesz użyć zabawnego filtra lub po prostu nagrać jego gaworzenie z Twoim podkładem głosowym) i poproś o bycie chrzestnym. Wygeneruj kod QR, wydrukuj go na ładnej kartce i daj do zeskanowania. (według mnie chyba najfajniejsze)
Spersaonalizowana kawa lub herbata albo kubek
My tak samo, po prostu zapytaliśmy. Nie robiłam z tego tytułu jakichś prezentów ![]()
Ja byłam poproszona za pomocą takiego drewnianego jakby zaproszenia, z którego wyjmowane było serduszko, a pod nim był napis “Ciociu, czy zostaniesz moją Matką Chrzestną?
”
I też o czymś podobnym ewentualnie o zdrapce będę myślała za jakiś czas jak będziemy organizować chrzest dla naszego Maluszka ![]()
My poprostu powiedzieliśmy, że nasz synek ma do nich pytanie czy zostaną rodzicami chrzestnymi, nie miałam jakoś weny nic wymyślać. Za to jak naszych świadków pytaliśmy przed ślubem to świadek dostał flaszkę z napisem czy zostanie świadkiem a świadkowa pudełko ze szlafrokiem z napisem świadkowa i karteczkę z pytaniem.
Ja mam tylko 1 brata i w sumie cale zycie mowilam , ze to on zostanie chrzesnym i nawet jesli maz tez mialby typko brata to trudno, moge mu tetnice przegryźć jak by sie klocil
na szczescie ma 3 siostry wiec bylo z kogo wybierac
ale nie szykowalam nic specjalnego , chociaz widzialam mase cudownych pomyslow , bylobh ciezko z organizacja , bo o ile moj brat jest na miejscu , tak matka chrzesna mieszka w stanach .
Mi sie bardzo podobaja te bransoletki ze zdjeciem dziecka a napis na pudelku mozna dowolnie personalizowac , wiec tam moznaby było wstawic pytanie
Ja zrobilam je na swieta ,ale na to pytanie tez sie nada
My zapytaliśmy wprost, i mnie też tak pytali. Ale pomysł z whisky bardzo mi się podoba.
Pierwsza córka “wręczyła” swoim przyszłym chrzestnym drewniane tabliczki z grawerem i ukrytym pytaniem
Natomiast teraz mam w sumie czwórkę chrzestnych do wybrania i ta forma będzie zależna od tych osób jakie wybiore. Na razie mojego brata poprosiliśmy spontanicznie przed jego wylotem do pracy, wróci na chrzest więc na szybko wydrukowałam taką kartkę i włożyłam do ramki
Ja dostałam taką kartkę z misiem i tam po prostu napisane czy zostaniesz matką chrzestną. Ja się nie bawiłam w takie coś tylko po prostu zapytałam
@asiam1 aż tak żeby tętnice przegryźć ![]()
![]()
strach się bać na miejscu twojego męża haha
Ja mam ostatnio mieszane uczucia co do chrztu ze względu na to co czytam. Jesteśmy po in Vitro i jak widzę wypowiedzi ze dopiero niedawno ujednolicono że w ogóle dzieci z in Vitro można chrzcić bo „one nie są inne błędom rodziców” a ja jestem przedstawiana z mężem jako jacyś niemoralni itd i czytam o nas takie okropieństwa to chyba nie chce wpychać syna w społeczność która będzie mu wrzucać takie rzeczy na nasz temat bo ja z in Vitro nie czuję się w ogóle źle czy czemukolwiek winna. Mój syn był i jest ultra chcianym bobasem i pbawiam się że mógłby źle czuć się słuchając takich rzeczy. Nigdy nienzabronie mu jeśli będzie chciał sam. Na pewno żeby przykro mu nie było to na komunię dostanie prezent ot tak bo przecież większość dzieci będzie się chwalić co dostała ![]()