Prostowanie raczęk

Hej mamusie. Moja córcia za parę dni kończy 5 miesięcy, podczas leżenia na brzuszku nie prostuje rączek, tzn leżąc ma zgięte w łokciach . Nóżkami pracuje super tak jak by chciała raczkować, ale rączki trzyma w miejscu… Jak to u Was wygląda?

Chodzi o to, że nie robi wysokiego podporu? Mój synek też nie robił w ogóle wysokiego podporu w leżeniu. Zaczął rączki prostować dopiero wtedy, gdy zaczął czworakować (ok.6msc). Byliśmy pod kontrolą fizjo i robiliśmy ćwiczenia ale chłopak niewiele sobie z tego robił. Teraz nie ma żadnego problemu. Fizjo mówiła że ma jeszcze czas ale jeżeli coś Cię niepokoi to warto się udać na wizytę kontrolną.

1 polubienie

Tak dokładnie, chodzi o wysoki podpór. To moje pierwsze dziecko i dlatego wolę zapytać przede wszystkim Was , mam, nie tylko ‘’ specjalistów ‘’. Moim zdaniem Wy, my , mamy wiemy najlepiej :blush:

Wysoki podpór pojawia się mniej więcej w 6 miesiącu ale wiadomo że każde dziecko jest inne. Jedno będzie to robiło w 6 drugie w 7 miesiącu. Jeżeli próbuje nie przejmowała bym się na razie

1 polubienie

A może pokaż maluszkowi, że może tak zrobić? :sweat_smile:
U nas w drugim miesiącu życia synek nie podnosił głowy w leżeniu na brzuszku i byliśmy z nim u fizjoterapeuty. Ona mu po prostu pokazała, że może tak zrobić- podniosła go i jemu się tak spodobało, że od tego czasu sam zaczął ćwiczyć. :sweat_smile:
A jeśli chodzi o wysoki podpór to ma jeszcze czas. Nasz synek polubił leżenie na brzuszku dopiero gdy sam nauczył się obrotów. I od tego czasu idzie mu coraz lepiej. Teraz ma 5,5 miesiąca i zaczyna ćwiczyć wysoki podpór, chociaż i tak nadal głównie opiera się na łokciach.

1 polubienie

jezeli chodzi o wysoki podpor to moze tez nie wiedziec jak to zrobic albo po prostu potrzebuje troszke wiecej czasu.
chodzisz gdzies z maluszkiem do fizjo lub sama cwiczysz?
u nas bardziej aaktywowal podpor z czwórkami itd

1 polubienie

Pokazuje małej jak to robić, ale chyba jest uparta jak ja i ma swoje zadanie… Albo po prostu faktycznie potrzebuje więcej czasu :blush:

1 polubienie

Sama ćwiczę i pokazuję jak się to robi, tak jak pisałam wyżej to może po prostu córka ma mój charakter i jest uparta i może faktycznie potrzebuje więcej czasu…

Dziękuję za odpowiedź i podniesienie na duchu :blush:

1 polubienie

charakter to jedno ale moze idzie rozwojem w swoim tempie. nie kazde dziecko da sie idealnie wrzucic w tabelke. ma Twoje wsparcie i ogarnie , jeszcze nieraz Cie zaskoczy :heart:

Właśnie w tym momencie mnie zaskoczyła, trzyma pewnie sama butelkę i pije mleczko :blush::heart_eyes:

1 polubienie

dlatego mowie na spokojnie i trzeba czasu:)
czesto maluszki zaskakuja nabierając umiejętność kosztem innej albo pozniej kilka naraz. czasami może sie wydawac ze cos sie psuje z umiejętności bo skupia sie na innej. da rade❤️

Dzięki za pomoc, nie będę się już tak bardzo martwić :blush::kissing_heart:

1 polubienie

U nas córka w ogóle pominęła ten etap :rofl:przeszła od razu do raczkowania

1 polubienie

W wieku ok. 5 miesięcy maluchy dopiero uczą się podpierać na prostych rączkach Więc to zupełnie normalne :wink: Możesz jej trochę pomóc często kładź ją na brzuszku, zachęcaj zabawkami albo połóż rękę pod klatką piersiową, żeby delikatnie ułatwić jej podparci, spokojnie :kissing_heart: a jeśli coś Cię martwi, to najlepiej skonsultować się z pediatrą lub fizjoterapeutą dziecięcym, żeby mieć spokój ducha :blush:

1 polubienie

Ogólnie to z tego co wiem na każdą umiejętność dziecka są widełki np. wysoki podpór 5-6msc i do tego dodatkowo jest ± 8 tygodni. Także twój bobas ma jeszcze dużo czasu na te umiejętność, spokojnie:) Możesz ułożyć dziecko na swoim udzie i pokazywać mu zabawkę żeby po nią sięgało i sobie poprzez zabawę fajnie razem ćwiczyć.

1 polubienie

U nas syn też nie robił wysokiego podporu. Mimo pokazywania i wielu ćwiczeń od fizjo. Teraz robi jak ma 1.5 roku :crazy_face:

2 polubienia

5 miesięcy to jeszcze za wcześnie na wysoki podpór, ok 6 moja zaczęła robić, teraz 7 i weszła w czworacza pozycję. Jeśli nie ma żadnych napięć mięśniowych to ja bym dała jej jeszcze czas. Jeśli faktycznie nie będzie prob to ćwiczenia z fizjo i w domu, na piłce albo na udach można kłaść dziecko i jakaś zabawek na podłodze by wyciągało rączki, na necie fizjoterapeutow w dziecięcych często pokazują takie ćwiczenia

2 polubienia

Skoro ma 5 miesięcy to jest jeszcze czas na wysoki podpór :slight_smile: Ale dobrze też z dzieckiem ćwiczyć, nam pomogło stawianie przeszkód - na przykład próby przechodzenia przez moje nogi, albo rozłożone poduchy na podłodze przez które córka próbowała „przejść”. Musiała wtedy wyżej się podnieść żeby pokonać przeszkodę, zabawa i rozwój w jednym :slight_smile:

2 polubienia

Super pomysł, na pewno spróbuję :wink:

1 polubienie