Przepiękny tort ! A jak zrobiłaś te deserki ?
W biedronce są mini oreo często dostępne i na wierzch ukladam dla dekoracji , deserki smakują jak takie mini serniczki . Polecam
Super przepis, też spróbuję zrobić, może wyjdą dobre, ale na pewno nie takie estetyczne jak Twoje ![]()
Bardzo dziękuję !
postaram się zrobić w tym tygodniu ![]()
@daga1271 to damo chciałam napisać, moje takie ładne nie wyjdą ![]()
@Magdallenka0897 @daga1271 spokojnie dziewczyny moje pierwsze deserki tylko inne tez różnie wyglądały
ale w końcu robimy to dla siebie nie ma sprzedaż także nie ważne jak wyglądają ważne aby smakowały ![]()
Ooo dzieki
Muszę zdecydowanie spróbować
No i w sumie masz rację, a ja mam dużo takich słoiczków po jogurtach z biedronki i się marnują więc akurat zrobię na weekend do kawusi ![]()
Moim ulubionym przepisem na ciasto ostatnio jest brownie z cukini
wychodzi genialne bo nie jest takim zakalcem jak klasyczne brownie. Głowę oszukuje, że jak cukinia to zdrowe ![]()
A już chciałam napisać , że też masz zdolności
@magdap_96 o takich to ja jeszcze nie słyszałam , że można zrobić
Ja byłam sceptycznie nastawiona do tego przepisu ale jwst mega i zawsze każdy prosi o przepis i jest zdziwienie jak mówię, że z cukini. Co najwazniejsze ekspresowo się je robi.
Moja mama robiła ostatniobz czerwonego buraka też ogólnie go nie czuć a ciasto pyszne
W temacie warzyw jest jeszcze sernik z ziemniakami, jadłam, nie czuć warzywem, bardzo dobry ![]()
I browni z fasoli - też smaczne i nie czuć tej fasoli ![]()
Słyszałam też o pierniku pomidorowym, ale nie pokusiłam się jeszcze na jego wykonanie ![]()
Ja jak widzę takie nazwy to już tak jakoś to do mnie nie przemawia
@Kalusia161 Poniżej przepis na sernik w kwadratowej blasze ![]()
- ser z wiaderka 1kg
- 5 jajek
- budyń waniliowy
- kostka masła
- szklanka cukru + ew. paczka cukru waniliowego
- herbatniki
W kwadratowej blaszce układam podwójną warstwę herbatników. Ja zazwyczaj używam tych jasnych ale jak ktoś lubi wersję mniej słodką to dobrze sprawdzą się również te ciemne herbatniki.
Masa serowa: żółtka ucieram ze szklanką cukru do powstania gładkiej masy, następnie stopniowo dodaję masło, najlepiej masło wyjąć trochę wcześniej aby lepiej się ucierało. Potem stopniowo dodaje ser z wiaderka (używałam chyba praktycznie wszystkich serów z Piątnicy, Presidenta, z Biedronki, nie widzę jakiejś mocnej różnicy, zazwyczaj biorę ten który mam dostępny w Dino), na koniec dodaje budyń. Wszystko mieszam mikserem.
W osobnej misce ubijam na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, po ubiciu przekładam stopniowo do masy serowej ale mieszam już szpatułką. Wylewam wszystko na herbatniki i wstawiam do piekarnika.
U mnie to jakieś 50 min pieczenia w 180 st. z termoobiegiem. Ale muszę zaglądać bo lubią mi się przypalić rogi w moim piekarniku i przekręcam sernik podczas pieczenia.
Ja dekoruje go masą kajmakową, po wycięciu z piekarnika jak jeszcze do końca nie przestygnie rozsmarowuje kajmak, lepiej się go rozprowadza
zazwyczaj zużywam jakieś pół puszki ![]()
Ale dobry jest bez dodatków, nie jest taki słodki, można obsypać cukrem pudrem, czekoladą, lukrem, według uznania ![]()
Dziękuję bardzo
Ogólnie nie lubię zabawy z ciastamj. Ale czasem trzeba
Sernika z ziemniakami nie jadłam
ciekawa jestem jak smakuje ale jakoś mi się kojarzy odrazu z pierogami ruskimi ![]()
![]()
O woow ale macie talent do tych ciast,
Mi najlepiej wychodzi sernik baskijski od rozkosznego i ciasto marchewkowe z lidlomixa. Teściową to nie może się najeść tych ciast i mówi że są pyszne.
Ja go nie lubię bo tak nie lubię fasoli że mi tam przeszkadza. Ja robię omlet z marchewką.
@magdap_96 podziel się przepisem ![]()
@Mamaem ja też lubię przepisy od rozkosznego, ale na rolkach trochę mnie irytuje.