Obrzęk nóg miałam spory ale to z powodu nadciśnienia w ciąży
Ja tez miałam strasznie spuchnięte nogi
daj znac, bo moja koleżanka właśnie ma po porodzie i zapisała się na zabieg bo zwleka z tym już kilka ładnych lat i nadal się tego obawia;/
mojej przyjaciółce mówili, że lepiej operować bo jakieś powikłania mogą być po latach, ale temat u niej też ucichł
maria.mary Co u ciebie?
Przepukliny nie można lekceważyć
Najlepiej być pod kontrolą lekarza który zdecyduję co dalej robić..
Niestety po porodzie powinniśmy uważać jeszcze bardziej a to wiadomo ciężko przy dziecku. Podnoszenia, schylanie się itp.
Tak ale moja przepuklina powstała chyba w ciąży. Nie zapisałam się jeszcze na zabieg bo rozważam kolejność, rozeszla mi się też kresa
Udaj się do fizjoterapeuty zazwyczaj ćwiczeniami jesteśmy w stanie naprawić rozejście kresy.
mi fizjo zaraz mówiła, że ćwiczeniami można naprawić, ale nie zawsze i mam brać to pod uwagę . Mowiła, że najważniejsze by wyćwiczyć te mięśnie by były w dobrym stanie
Tymi słowami nie ukrywam rozczarowała mnie bo byłam pewna, że będzie git bez operacji, a tu nie zawsze tak jest
specjalista najbardziej pomoże i doradzi
Najlepiej się udać do niego musi zobaczyć i ocenić
Tak musi zobaczyć specjalista bo każdy przypadek jest inny. Czy będzie operacja czynnie mięśnie muszą być w dobrym stanie. Mogą być jeszcze zabiegi fizjoterapeutyczne.
Zasięgnęłam sporo porad, byłam u gin, fizjo/ mam oklejany brzuch tejpam- plus jest taki że dobrze się x nimi czuję. Mam niestety spore mankamenty, wyćwiczyć będzie b ciezko, powinnam Wziąć pod uwagę zabieg.
O to super
U mnie już w ciąży szybko wyskoczył mi pępek i rozeszły się mięśnie. Fizjo oklejała mi brzuch, żeby to trochę zabezpieczyć i żeby właśnie nie doszło do powstania przepukliny. Jak to wygląda po ciąży to nie wiem. Dopiero jutro idę do fizjo i dowiem się w jakim stanie jest mój brzuch.
Maria. Mary może jednak zabieg moe będzie konieczny 3 mam kciuki. Mnie na szczęście ten problem nie dotyczy i nie zdawałam sobie sprawy z skali problemu.
Będzie bo te mięśnie po prostu uciekły na boki, jednak jest na niego za wcześnie. Oklejam brzuch co 5-6 dni
To jednak dość czesty problem u kobiet. Niestety same tejpy nic nie zmienią one działają jedynie wspomagająco. Musisz ćwiczyć nie nastawiaj się od razu na zabieg