Pigwę do herbaty polecam, pokroić zasypać cukrem i dodawać do herbatki. Można też kupić w słoiczkach . Sok malinowy . Jest też specjalna seria dla kobiet w ciąży prenalen. A jak nie pomoże zgłosić się do swojego lekarza rodzinnego bo w ciąży szybciej się choroby rozwijaja
Czy macie jakieś sposoby na przeziębienie? Od 2 dni się z tym męczę póki co stosuję domowe środki czyli herbatka z cytryną czosnek itp. Byłam dziś u ginekolog i powiedziała że mogę wszystkie środki dostępne bez recepty ale z zastrzeżeniem że dla ciężarnej. Więc pani w aptece powiedziała tylko paracetamol i syrop prawoslazowy i witamina c. Ja jednak się obawiam cokolwiej brać. Kupiłam herbatę na zdrowe gardło ale w skladzie jest tymianek którego nie powinno sie brać przed 38tyg ciąży bo może wywoływać przedwczesny poród. Jakieś sprawdzone porady?
Ja najbardziej polecam syrop z cebuli. Działa cuda
Wystarczy plasterki cebuli poukładać warstwami na przemian z cukrem, zamknąć np. w słoiku i odstawić na dłuższą chwilę aż wydzieli się płyn i syrop gotowy! Dodatkowo podczas choroby jem kanapkę z czosnkiem. Wiem, może nie brzmi to najlepiej, ale w czasie choroby również jest pomocne i co najważniejsze- działa
Jeżeli nie posmakuje Ci kanapka, możesz spróbować również przygotować ciepłe mleko z czosnkiem i miodem, aczkolwiek jeżeli mam być szczera mnie bardziej odpowiada i “smakuje” ta pierwsza wersja w formie kanapki z plasterkami świeżego czosnku, bo nie przepadam za mlekiem wcale, ale to tylko moje zdanie
Uważam, że domowe i naturalne sposoby zawsze najlepiej się sprawdzają na przeziębienie, dlatego polecam wypróbować ![]()
Najlepsze są naturalne sposoby. Z czystym sumieniem mogę polecić przede wszystkim gorące mleko z czosnkiem, masłem i miodem. Polecam też herbatę z sokiem malinowym i cytryną, tylko takim prawdziwym sokiem malinowym. Dobry też jest syrop z cebuli, najlepszy domowej produkcji, ale na to nie ma już czasu ![]()
Można herbatkę z lipy, ewentualnie jak herbatki nie podchodzą to syrop Lipomal, przy gorączce.
Z apteki to cała seria Prenalen, przy katarze wody morskie, plus maść majerankowa.
Jeżeli gardło to np. Isla, Fiorda, Faringosept. Ból, gorączka to paracetamol.
Jeżeli chodzi o syrop prawoślazowy, to trzeba uważać, aby nie zawierał w składzie etanolu.
A i tak potrzeba przede wszystkim odpoczynku ![]()
W ciąży na gardło można tantum verde ten psikacz są też takie saszetki dla kobiet w ciąży prenalen tabletki też są do ssania na gardło wlansie z tej serii dla ciężarnych A ogólnie polecam do nosa wodę morską można w ciąży albo sól fizjologiczna jeśli jest katar oprócz tego czosnek dodawaj do potraw itd to naturalny antybiotyk. Syrop z cebuli też dobry i warto też inhalacje robić z soli fizjoligicznej.
Ja polecam lekarstwa z serii Prenalen dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.Saszetki na ciepło do picia,sprej do nosa ,jeśli katar się pojawił.
Mnie pomagały.Preparat jest z naturalnych składników.Polecam
Ja piłam herbatę z lipy razem z sokiem malinowym i miodem i mi pomagało. Naturalnie i bez chemii
Są lekarstwa dedykowane specjalnie kobieta w ciązy z serii Prenatalen dostępne nawet w Rossmannie . A tak to jedynie można się leczyć domowo typu sok z malin lub u mnie dobrze się sprawdza sok z czarnego bzu na przezbienie do herbaty i cytryna
Polecam płukanki z szałwii na gardło, napary z rumianku ogolnie antybakteryjnie i lipy na układ oddechowy,herbatka z miodem i żurawiną, inhalacje jeśli pojawił się katar, duuużo odpoczynku i leżenia pod kocem,a także przemycanie do organizmu czosnku w każdej możliwej potrawie =)
A na kaszel dobry jest syrop z czarnego bzu
Polecam serię Prenalen. U mnie sprawdził się syrop, tabletki na gardło. Jeśli masz problem z obolałym gardłem i katarem to inhalacje z soli fizjologicznej. Z naturalnych metod polecam Ci syrop z cebuli, mleko z masłem i czosnkiem, herbatę z cytryną i sokiem malinowym i sokiem z aronii bo zawiera dużo wit C
Mleko z masłem i czosnkiem działa jak antybiotyk
Proponuję również witaminę C naturalną np z aceroli albo róży. Długo kupowałam taką witaminę w sklepie ze zdrową żywnością lub zielarskim, ale kiedyś wypatrzyłam, że na gemini tez jest więc polecam bo jest naturalna. Tabletki są większe, mają kolor brązowawy i jest kwaśna jeśli dłużej potrzyma się ją w ustach. Jest trochę droższa niż ta popularna w aptekach, ale uważam, że warto
Witamina C z aceroli, jest bez problemu dostępna również w aptekach, taka naturalna, bez dodatków, jakby ktoś nie miał pod bokiem zielarskiego ![]()
Super też jest sok malinowy z aronia a już najlepszy to sok z czarnego bzu ciocia zawsze robiła nam na przeziębienia.
dobrze też pić rumianek działa antybakteryjne też może pomóc .
Moja mama robi sok z kwiatów i z owoców czarnego bzu. W Austrii sok z kwiatów jest bardzo popularny latem
Dziękuję za porady. Dzisiaj poszły w ruch różnego rodzaju herbatki z malina cytryną miodem itp dodatkowo inhalacja solą. Wspomoglam się syropem prawoslazowym ale po przeczytaniu komentarza pobieglam sprawdzic sklad i niestety zawiera etynol a 2 razy go zarzylam…mam nadzieje ze nie zaszkodzi maluszkowi. Odstawilam go juz ale jestem wkurzona bo pytalam sie w aptece czy mogę go w ciąży i mi go polecila. Jutro jak mi nie przejdzie będą syropy z cebuli mleko z czosnkiem itp. Syrop z cebuli pamiętam z dzieciństwa smakowo byl moim koszmarem dlatego tak się wzbraniam przed tym no ale jesli nic nie pomaga to muszę sprobowac.
Szybkiego powrotu do zdrowia życzę
A mi kiedyś pediatra powiedziała że można stosować leki przeznaczone dla dzieci… bo skoro one są bezpieczne dla dzieci to dla kobiety w ciąży też…
Oczywiście jak dziewczyny wyżej polecam serię prenalen i Wit. C.
Raczej bym się nie zgodziła, ze stwierdzeniem, że jak można dla dzieci podawać to można i w ciąży. W zależności od preparatu, bo jeżeli mowa o witaminie c w kropelkach to jak najbardziej, czy wodach morskich dla dzieci. Natomiast np. syropy przeciwbólowe na bazie ibuprofenu, jak np. Nurofen, czy Ibum, można od 3 miesiąca życia, natomiast w ciąży jedynie w drugim trymestrze jak już jest taka potrzeba.