Opinia innych mam i neurologopedow na insta ![]()
My dopiero zaczęliśmy rozszerzanie diety - dziś nasz 4 dzień, no i z takich polecajek to polecam : łyżeczki z rossmana z babydream, kubek Genius, bidon (my mamy z canpola, ale planuje kupić też z Philips avent, ale jeszcze bidona nie używamy, chcę żeby najpierw mały nauczył się z kubeczka) do tego mam też zestaw naczyń od lovi (ale one nie mają przyssawki) i mam takie trzy miseczki z przyssawkami od munchkin i wczoraj kupiłam silikonowy talerzy w biedrze, zobaczymy jak się sprawdzi, ale ma mocne przyssawki
mamy też śliniaki od lovi i fartuszki - jeden mamy z moon boom, ale mamy też jeden z Action i fajnie nam się sprawdza ![]()
Mi kolezanka polecila zebym zaczela od niego i odrazu synek załapał picie z niego ![]()
Ja polecam łyżeczki łopatki od Lovi
. Zaczęłam od nich i później któregoś dnia wyciągnęłam te z babydream też płaskie ale przy tych z lovi wydają mi się już głębokie ![]()
Równiez zaczęłam od kubeczka genius i jestem mile zaskoczona jak dzieciom idzie ale “muszę” ich teraz nauczyć bidonu bo jedziemy na małe wczasy i będę im podawała wodę w terenie więc bidon będzie wygodniejszy
U nas też ta pierwsza łyżeczka z Lovi super się sprawdziła.
Kubek Genius też super. Córka fajnie i dość szybko go opanowała
Ten kubeczek jest naprawdę genialny , łyżeczką też super z tymi miseczkami nam podpasowla bardzo
Wiem że wątek o akcesoriach, ale odnośnie rozszerzenia diety - czy to normalne że dziecko początkowo wymiotuje nowe jedzenie
? Nie wiem na ile się niepokoić a na ile to naturalne
U mnie nikt nie wymiotował, ani po słoiczkach ani po obiadkach robionych przeze mnie. Tylko jedna córka od początku ma czasami taką minę jakby chciała ![]()
Nie to u nas po czasie się pojawiło, nie od razu
ale pediatra nam kazała odstawić probiotyk więc jej układ pokarmowy chyba musi w ogóle na nowo uczyć się funkcjonować skoro zawsze miał wsparcie
To może być reakcja alergiczna, często wymioty są po jajku. U nas np. gdy ja jem jajka (kp) to jest ok, ale maluszek nie może jeść. Z mlekiem znowu nie mogę ani ja, ani maluch, bo od razu objawy. Czy wymioty są po jakimś produkcie/grupie produktów? Czasem ciężko coś zauważyć, bo np. dodasz jajka do gofrów czy coś w tym stylu. Nie bagatelizowalabym tego, bo może się skończyć wstrząsem.
No właśnie nie ma tu nic stałego w tych wymiotach. Ja nie jadłam nic nowego, ona warzywa ale tutaj też nie było reguły. Jedynie zawsze popołudniu
myślałam że przeszło ale jednak nie, więc jutro idę do pediatry z rana
Jesli nie siedzi do lepiej taki ze słomka. My mielismy z canpol i lovi.
Jak juz usiadzie to mozna dawac na zmiane i ze slomki i z otwartego
Póki co średnio jej idzie picie ze słomki, z otwartego lepiej jak jej podaję ![]()
Dziś nawet sama się upomniała o kubeczek z wodą ![]()