Hej!
Zauważyłam, że ostatnio popularne stały się przygotowania posiłków na czas połogu. Widzę, że coraz więcej mam decyduje się na przygotowanie słoików czy mrożonek, żeby ułatwić sobie te pierwsze tygodnie po porodzie.
Co o tym myślicie? Planujecie takie przygotowania? Jeśli tak to co macie w menu?
U mnie pierwszy tydzień po porodzie będzie mama więc nie martwię się o ciepły posiłek, ale pamiętam, że z córką bywało różnie (była dość wymagającym dzieckiem) i czasami nie miałam jak ugotować czegoś ciepłego. Zastanawiam się czy rzeczywiście nie przygotować czegoś na szybko, ale nie wiem co to mogłoby być
Ja przede wszystkim pomyślałam o zawekowaniu zup - krem z dyni, krem marchewkowy czy pomidorowy. Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłyby też jakieś klopsiki lub gulasz ?
Przede wszystkim chce zrobić sobie zapasy “dań na szybko” lub produktów, które szybko i łatwo przygotuje. Zawsze w domu mam woreczek zupy “jemy jemy” bardzo dobre w smaku i z dobrym składem. Mrożone warzywa i owoce - tego też na pewno kupię wiecej.
Ja będę mądrzejsza i tym razem na pewno coś takiego zrobię ! Na pewno przygotuję zupy, sosy do makaronów, wszystko co tylko mogę zamrozić lub zapakować próżniowo, a co ułatwi mi ten czas po porodzie !
To jest świetny pomysł i też się do tego chce zabrać Jedyne co mi na razie przyszło do głowy to sos do spaghetti, bulion na podkład pod jakąś szybką zupę. Zapas mrożonych warzyw, pierogi ruskie i z mięsem, z tym że przeraża mnie ten czas spędzony teraz na lepieniu
U nas plan jest taki, że stawiamy na catering Gdybyśmy jednak nie mieli takiej możliwości, to pewnie zrobilibyśmy zapasy i głównie rzeczy, które dobrze się mrożą i można szybko odgrzać:
Pierogi, jakieś zupy krem, sosy do makaronu, naleśniki, jakieś zapiekanki, gołąbki
Też zauważyłam ten trend i powiem szczerze – bardzo mi się podoba! Z pierwszym dzieckiem bywało u mnie różnie, raz coś zjadłam, raz nie i teraz przy drugim wszystko zaplanowałam…super, że Twoja mama będzie w pierwszym tygodniu…to ogromna pomoc Ale potem warto mieć coś w zapasie, bo naprawdę różnie bywa – raz maluch śpi, raz cały dzień “na rękach” i człowiek nie ma kiedy zrobić sobie kanapki, a co dopiero gotować ja w zamażalce miałam np: zupy …krem z dyni, pomidorową, krupnik… w porcjach od razu do podgrzania, leczo z cukinią i kiełbasą
sos boloński do makaronu miałam w słoiczkach porobiony (znaczy mama mi robiła wiec tylko makaron i było gotowe)… pulpety w sosie koperkowym i pomidorowym u nas hit gołąbki w słoikach w sosie też rewelka, robiła moja babcia i mogą długo stać zagotowane no i jakieś gotowe pierogi
Możesz chociaż pokroić i zamrozić warzywa na szybkie dania, albo mieć gotowe mieszanki na szybko sprawdzą sie
To jest super pomysł, na pewno bardzo przydatne. Ja w pierwszej ciąży robiłam pierogi ruskie, ale tak nieumiejętnie je zamrozilam że się wszystkie skleiły i do niczego nie nadawały potem teraz planuje robić coś na szybko, zamawiać i kupować gotowe pierogi.
Jeśli ktoś tylko ma na to miejsce, to pomysł super. Jeszcze jak masz już starsze dziecko, wiadomo, że przy pierwszym ma się tego wolnego czasu troszkę wiecej, bo skupiasz się na jednym dzieciaczku, a jak masz już np 3 to często myślisz o tym, jak dobę rozciągnąć
Ja tego nie robiłam ale spokojnie jakieś pierogi moNa zamrozić czy nawet pieczone mięso a później tylko ugotować jakieś ziemniaczki. Zupy zawekowac w słoikach i zawsze coś ciepłego się odgrzeje
Jeszcze dla posiadaczek thermomixa/lidlomixa, ja akurat mam lidlo. Tam można zrobić mega szybko zupy, te co wymagają bulionu to można zrobić swój koncentrat bulionu na zapas do lodówki i szybka zupa bez chemii gotowa Chociaż ja się przyznam że i tak kupię jakiś sos do makaronu gotowy bo tak myślę że zamrażarka nie pomieści aż tyle. A od pierogów najlepsza jest moja teściowa więc muszę się uśmiechnąć po jakiś mały zapas
ja mam lidlo mixa ale stwierdziłam ze wole podkład pod zupe zamrozic czy gotowe porcje zup
a jak juz mi sie zachhce i czas znajde to bede swieze gotowac
moje starsze dziecko uwielbia zupy wiec im lepiej tym razem obiady porcje pomroze tym łatwiej i szybciej będzie
Tylko odmrozić i gotowe to najlepsza opcja, a tak jak piszesz kiedy będzie więcej czasu można zrobić w lidlo a mrożone zostawić na gorsze czasy Ja doceniłam ten sprzęt bo z córką gotujemy razem, ona sobie wrzuca zadowolona i włącza start. Można wyjść i zająć się czymś innym nie pilnując garka np. z ryżem czy się przypali tylko robi się samo
Myśle o jedzeniu na połog ale też do szpitala. Niestety obawiam sie ze nie zjem szpitalnego jedzenia
Planuje zrobic dania miesne: spsy do makaronu np. Bolognese, zrazy, gulasz wieprzowy, pierogii.
Rodze w swieta wiec moze jezzcze jakies ciacho
Nic nie przygotowywalam , w ogole nie odczulam pologu . Wrocilam do domu juz na pelnych obrotach i tak juz 2 miesiace . Teraz sa fajne opcje kateringu jesli sie o to obawiasz , nie wychodzi to wcale drogo a wszystko jest swieze
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.