Rany z placu zabaw -dezynfekcja

Czym dezynfekujecie  rany/otarcia/skaleczenia dziecka?

Woda utleniona? Octanisept czy jakieś  inne specyfiki?

Co prawda jeszcze nie z mojego doświadczenia bo mała jeszcze nie siedzi nawet ale octenisept lepszy niż woda utleniona a później plasterki. Altacet jest dobry na stłuczenia czy siniaki bez ran oczywiście. 

U nas Octanisept się sprawdza bo tak nie piecze jak woda utleniona 

Używam octanisept

Ja nawet nie mama w domu wody utlenionej . Tylko octenispt 

Właśnie  ja tez mam octanisept ale jaknbylam w szpitalu  to mi mówili  ze już  pdchodzi  sie od octaniseptu. Dla mnie on jest  zawsze  w aptece I wydaje  sie najbardziej  higeniczny  bo jest w spreyu.

Od wody utlenionej już się powinno dawno odchodzić, bo ma bardzo słabe właściwości odkażające i niszczy tkanki, co nie pomaga w gojeniu.. No ale wiadomo, zachęca cena, 2 zł..

Ja od zawsze używam Octenisept, dla mnie najlepszy, chociaż też słyszałam, że już nie, ale nie znalazłam żadnych przekonujacych argumentów dlaczego nie, więc póki co dalej stosuje:).

Dobry jest też Prontosan.

Ja mam w domu Właśnie duży oktenisept i jeżeli coś się przydarzy to jego stosuję Na dezynfekcję wszystkich ran i otarć

Używam octenisept. Ostatnio sporo mówiono o tym , że octenisept jest nieodpowiedni itd. Ale nikt nie rozwija tego konkretnie, więc ja używam od lat. U nas się sprawdza.  W torebce mam mini kosmetyczkę i są tam podpaski , tabletki, plasterki i oczywiście octenisept. Moja córka po każdym „wypadku” sama chce żeby jej psiknąć na rankę.

Przede wszystkim trzeba opłukać ranę wodą, szczególnie kiedy jest w niej jakiś piach i inny brudek. Później można popsikać octaniseptem. Na pewno lepszy octanisept niż woda utleniona.

Ja stosuję Octanisept ze względu na to że nie piecze tak jak woda utleniona. Zdecydowanie polecam.

U nas też octenisept jest najlepszy i córka sama sobie już psika jak jej się coś zrobi. 

Ja też stosuję Octanoseot. Na szczęście rzadko ;)

Polecam oktaseptal to to samo co octenisept ale o połowę tańszy i jest w 30ml buteleczkach więc nie będzie stał długo otwarty 

musze wypróbować ten oktaseptal.  Chyba faktycznie warto 

Dużo lepsze odwody Utlenionej nie piecze

u nas odkąd mam dzieci i sama stosuję tylko octanisept  

Taka mała buteleczka 30 ml może być dobra do zabrania na spacer.

Ja też zawsze taką małą buteleczkę mam w torbie w razie W, bo moja jest tak energicznym dzieckiem, że zawsze sobie coś zrobi:p