To ja czytałam o tym wielokrotnie. Faktycznie jest to kłopotliwe. Tak jak piszą dziewczyny szkoda ,że od razu nie postawili diagnozy. Ja z kolei miałam problem z rozejściem mięśni prostych brzucha. I chociaż to fizjologiczny proces pod koniec ciąży to jednak po ciąży mięśnie powinny się zejść , a u mnie niestety się nie zeszły.
Patrycja idź do fizjoterapeuty uroginekologicznego - są na to bardzo fajne ćwiczenia;) ewentualnie jeśli mięśnie są mocno rozjechane trzeba wszyć taką specjalną siateczkę, ale to fiz urogin. wszystko Ci wyjaśni;) mówiła nam to babeczka na warsztatach w szkole rodzenia
Też bym się wybrała do takiego fizjoterapeuty by sprawdzić, wtedy odpowiednio dobrane ćwiczenia mogą zdziałać cuda:P
Patrycja ja mam mega rozejście i będę musiała zacząć ćwiczyć ale najpierw pójdę do fizjo. Mam też przepuklinę ciążową i chirurg mówił ,ze ewentualnie można zabieg zrobić jakiś 2 lata po porodzie, wstawia się właśnie taką siatkę jak tu Paulina pisze. Znów położna powiedziała, że jak zacznę ćwiczyć na rozejście to być może mi to tę przepuklinę wciągnie. Także muszę iść do fizjo zapytać jak to z tym jest :)