Rozmiary malucha

Cześć wszystkim! 

Bylam dzisiaj na wizycie u ginekologa gdzie wykonał mi dokładne pomiary bobasa. 

Powiedział że wszystko dobrze aczkolwiek ja się martwię ze te BPD odbiega od pozostałych wymiarów (tygodnie ciazy ). 

Ktoś coś wie na ten temat? 

Z góry dziękuję za odpowiedź 

Ps. Zamieszczam zdjęcia 

Mój ginekolog tłumaczył mi że w zależności jakim sprzętem wykonuje się usg może być rozbieżność między rzeczywistymi wymiarami nawet do +/- 500g. A u takich maluszków to bardzo dużo! Oczywiście im lepszy sprzęt tym ta rozbieżność jest mniejsza. 

Jeżeli masz zaufanie do swojego lekarza ja bym zaufała że wszystko jest dobrze. Jeżeli tak nie jest może warto poradzić się innego lekarza. 

Trzymam kciuki za zbyt duże nie martwienie się. Pozdrawiam 

Chyba lekarz wie najlepiej więc jeśli się martwisz to może umów się na wizytę jeszcze do innego lekarza :) 

Nie ma się czym martwić u mnie było Podobnie córka urodziła się zdrowa 

Ja mam podobne zdanie jak PaniMonia. Zawsze trzeba badać pod uwagę granicę błędu. Jeśli lekarz mówił ,że wszystko jest dobrze,to zapewne tak jest :) Nie martw się :)

Patka zawsze pytaj lekarza o wsyztskei wątpliwości, boczasami zalezą te wyniki od sprzetu lub sa inne normy poprostu.

Ja czasami pajacowałam po odbiorze wyników i często dzwoniłam do lekarza ;) gdzie mi potem mówił ze są inne normy po prostu;) i wszystko jest ok ;)

Mogą być rozbieżności w wymiarach. Wszystko zależy od tego jaki lekarz ma sprzęt. Im nowocześniejszy tym dokładniejszy zazwyczaj. 

Jeśli nie do końca ufasz lekarzowi i się martwisz to umów się do innego lekarza dla pewności.

No właśnie z tymi wymiarami jest tak że podobno zależy od tego jaki jest sprzęt czy starszy czy nowszy i mogą się pojawić rozbieżności :) jeśli jednak masz wątpliwości sprawdź u lekarza z innym sprzętem wtedy będziesz mieć sto procent pewności i głową będzie spokojniejsza :) 

Mojej przyjaciółce wychodziło zawsze za duże dziecko w stosunku do wieku po dowego, ale przy porodzie okazało się że dziewczynka była malutka. A poród miała wywoływany bo szacowana waga była ponad 4 kg

Mi zawsze wychodziła malutka . Aż za mała więc ostatecznie był wywoływany poród ze względu na cukrzycę i podejrzenie hipotrofii . Na badaniu pamiętam wychodzio 2.5 a urodziła się 2.6

Ja miałam wagę 3280 a urodziłam z wagą 3120 więc waga wadze nie równa tak naprawdę i mi mówili że jest mała i faktycznie była malutka ubranka na niej wisiały 

na spokojnie :) te wskazania moga sie bardzo mylic

u mnie tez synek na USG skoskowo ale równiez mam kolezanki którym pokazywaly duze hipotroie a wszytsko ok bylo z waga i w druga strone

Niestety ale taki sprzęt pokazuje tylko wagę orientacyjną dlatego że nie mogą dziecka zważyć, mogą jedynie co to wyliczyć na podstawie mniej więcej wielkości dziecka w stosunku do ilości wód płodowy ch

mi lekarz mówił że sprzęt może mylić się około 400g 

Mi zawsze wychodziło że synek będzie malutki. Różnica w pomiarach na USG a w rzeczywistości jak się okazało była niewielka ale sama lekarka mi mówiła że sprzęt może się mylić w 2 strony o +- 300 g. Myślę że jeśli lekarz Ci mówi że jest wszystko dobrze, to należy mu zaufać ;)

Ja też uważam, że jak lekarz twierdzi że jest okey, to nie ma co nad tym rozmyslać i martwić się. 

Zdaj się na lekarza bo na pewno masz do niego zaufanie skoro akurat u niego prowadzisz ciążę i pamiętaj że nerwy nic dobrego nie wnoszą :) 

dokładnie lekarz wie co mówi 

Nie ma co martwić się na zapas ja ufałam lekarzowi