Różnica w ilości mleka

Karmimy się głównie kpi z młodsza córcia i widzę dużą różnicę w ilości mleka. Z jednej piersi potrafi być to 90-120ml a z drugiej 10-30. Skąd może być taka duża różnica? Czy da się to uregulować?

U mnie tez tak bylo na poczatku , dlatego od tej slabszej piersi zaczelam odciagac czesciej nawet po kilka minut i masowalam . Mi pomoglo , za Ciebie tez trzymam kciuki :muscle:

1 polubienie

@Paula54555
to jest normalne ze jedna jest większa czy ma wiecej mleka wiec podejrzewam że kazda tak ma i nawet polozna mowila by sie nie przejmowac
ale mozesz probowac tak jak juz wyżej napisane pobudzac "slabsza " wiecej

1 polubienie

Jestem kpi od 2 miesięcy i też mam jedną pierś mniej mleczną. Na początku laktacji miałam w niej spore zapalenie które musiałam leczyć antybiotykiem i od tamtej pory nie daje tyle mleka co wcześniej. Tylko że u mnie różnica między piersiami to między 10 a 30 ml max a nie tak jak u Ciebie. Sprawdź czy masz dobrze dobrane lejki. Może w jednej piersi masz dobrze a w drugiej potrzebujesz innego? Bardzo często rozmiary brodawek się różnią na obu piersiach. Ja na jednej mam 20mm a na drugiej 21mm. Niby tylko 1 mm różnicy ale robi robotę

1 polubienie

U mnie też była różnica w ilości mleka, ale na pewno nie az tak duża. A miałaś właśnie jakieś zastoje/zapalenia? Może spróbuj zrobić w tej mniejszej piersi metodę 7-5-3.

Zawsze jest różnica w ilości mleka ale nie aż taka. Proponuję kolektor pokarmu i ściąganie częściej z tej piersi

Zawsze jest różnica pokarmu. Dużo zależy od gruczołów mlekowych w piersi. Jedna pierś może być bardziej gruczołowa niż druga, stąd różnice. Możesz dodatkowo pobudzać tą „słabszą” pierś

Właśnie staram się ściągać z tej drugiej częściej, ale nie zauważyłam różnicy. Najczęściej to też jest tak że z tej drugiej to później i tak nic nie leci

Od jak dawna tak masz? Nie czujesz zastoju, guzków?

U mnie też zazwyczaj jest różnica w ilości odciąganego pokarmu, ale nie aż taka. Zazwyczaj różnica wynosi ok. 30 ml. Może masz źle przyłożony laktator, brodawka nie jest w centrum tylko jakoś z boku? Mi czasami się to zdarzy i wtedy faktycznie jest duża różnica, bo z tej jednej po prostu mało co leci.

1 polubienie

A miałaś tak od zawsze? W sensie pojawiło się po czasie, czy zawsze na tej piersi było mniej? Może być tak, że jest po prostu mało gruczołów mlekowych akurat w tej piersi.

Właściwie to od początku w tej było mniej a teraz robi się w niej córa mnie