W pierwszej ciazy używałam wszystkiego co możliwe na rozstępy ale niestety wyszły i to sporo ich w drugiej ciąży tylko krem nivea i nie widziałam nowych tylko pozostałości po pierwszej ciazy… Teraz jestem w 3 ciąży w 18 tc i już widzę “świeże” rozstępy
Ja też uważam że tutaj głównie geny mają decydujący głos i jeśli mamy skłonność do rozstępów to poprostu się one pojawią
Ja np. Mam sporo rozstępów delikatnych na pośladkach z okresu jeszcze dorastania
A z kolei po ciąży na brzuchu nie mam żadnego rozstępu aczkolwiek używałam kremu na rozstępy Perfecta … No i mam kilka rozstępów na piersiach s piersi nie chciało mi się smarować i nie wiem czy to może zbieg okoliczności czy też nie
A ja na piersiach nie mam rozstępów a ich nawet nie smarowalam
u mnie decydujące były zastrzyki w brzuch po nich wyskoczyły rozstępy niestety. Gdyby nie te zastrzyki pewna jestem że nie miałabym żadnego rozstępu na brzuchu.
A na rozstępy polecam olej kokosowy albo oliwke dla dzieci te kremy wg mnie nie wiele pomagają. ![]()
olej kokosowy??? a długo się wchłania?
Jest mnóstwo preparatow, kremow, zelow…na roztepy…kazdy tez dziala na innego.inaczej, jednej osobie pomoze.drugiej.juz nie…także ciezko.jest…ale.wrdkug ciezko mnie duzo tez.idzie genetyka. ja nie wydawalam pieniedzy na takie rzeczy…ja używałam zwykla oliwke i od czasu do czasu.sie smarowalam…ale roztepow nie mialam ale wydaje mi.sie.ze.to genetyczne …moja mama.urodziła pięcioro i żadnych rozstepow nie miala…ale.u mas z kolezanek duzo.osob chwali zwykle oliwki …
Jest taka firma PERFECT COL, ich kolagen podobno dociera do skóry właściwej ponieważ jest pozyskiwany z tołpygi (bardzo zbliżony strukturą kolagen do naszego).
Moja teściowa właśnie sprawdza tę markę i póki co jest zachwycona. Polecam poczytać ![]()
ewciaos14 z tym,że minusem jeśli chodzi o oliwki jest to,że długo się wchłaniają i można ewentualnie na noc się nimi smarować, bo w ciągu dnia tak nie za bardzo ![]()
A ja poprobuje wykorzystać olej kokosowy… By poprawić elastyczność skory, ujędrnić ją, wzmocnić jej barierę ochronną najważniejsze jest jej systematyczne nawilżanie
Stosuję Bio Oil i jestem zadowolona Pojawiły się rozstępy po porodzie bardzo mało widoczne ale były więc zwiększyłam ilość masaży z tym preparatem i widzę poprawę są już jaśniejsze
Kupiłam oliwke z Bielendy i Wam powiem, że w miarę szybko się wchłania i pewnie jest lepsza od balsamów ![]()
Słyszałam same pozytywne komentarze na temat bio oil i chyba w drugiej ciąży się skuszę i już od samego początku będę używać. Co prawda nie mam jakiś wielkich skłonności, bo na brzuchu po pierwszej ciąży miałam dosłownie ze dwa rozstępy, ale lepiej dmuchać na zimne ![]()
Nie powiem trochę się wchłania ale jest naprawdę super natłuszcza i uelastycznia. Ja robiłam tak że smarowalam brzuch na to dawałam tetre i dopiero bluzke jak już się wchłona to ściągałam tetre i juz ![]()
Aissa, czyli zabieg akurat na wieczór, gdy córa już pójdzie spać, bo jakby mnie zobaczyła z ukochaną pieluszką (nieważne, że jest ich tyle:)) to od razu by mi ja zabrała ![]()
Ja teraz testuje oliwkę fioletową Babydream na rozstępy z Rossmana. Trochę się wchłania ale brzuszek po niej taki przyjemny w dotyku.
Lepiej mi powiedzcie co zrobić żeby skóra tak nie wisiała
bo 4 lata po porodzie ,(cesarce) nadal była brzydka a teraz kolejna ciąża - nie jestem gruba, nie mam nadwagi a skóra nad blizna po cesarce brzydko wisi ![]()
Anna teraz czekaj na drugą cesarke a po porodzie może zainwestuj w pas poporodowy. Może on pomoże i skóra będzie lepiej wyglądała.
Rozstępy to w głównej mierze genetyka. U mnie w pierwszej ciąży się nie pojawiły teraz na szczęście też jeszcze nie a jestem w 33tc. Smaruje się Perfectą przeciw rozstępom.
Ja też używałam Perfecta też byłam zadowolona z niej ale myślę że to właśnie głównie geny, a teraz też używam Bielenda SUPER mama i oliwki z Rossmana na rozstępy…
Zamierzam właśnie zainwestować w pas poporodowy bo nawet koleżanki moje miały poważne problemy z brzuchem po dwóch cesarkach i do tego przepukline która była do zoperowania więc będę się pilnować żeby też nie dźwigać po porodzie starszego synka czy czegokolwiek ciężkiego
Może będzie siłami natury no ale nie znaczy to wcale że brzuch będzie wyglądać cudownie
Jak często się smarujecie? ja 3-4 razy dziennie a i tak wyszly ![]()
Nowa Janowa rozstępy to głównie genetyka. No i genetyka to nie patrzymy tylko na mamę ale również ma babcie, tata, dziadka itd. Czasami smarowanie się nic nie daje. Ja smarowałam raz dziennie i to też nie regularnie.
Perfecty akurat nie lubię, lepsza jest bielenda.
NowaJanowa, no niestety często nie mamy na to wpływu mimo, że bardzo się staramy. I to nawet nie jest kwestia płci, bo np mój mąż ma większe skłonności do rozstępów niż ja.