Jak powinien przebiegać rozwój postawy u dziecka? Jakie zachowania w okresie noworodkowym, niemowlęcym i poniemowlęcym powinny nas niepokoić? Na te pytania odpowiada Magdalena Zujewicz, fizjoterapeutka dziecięca i terapeutka SI.
Drogie Mamy, czy Wasze maluszki miały problemy związane z rozwojem postawy czy wszystko przebiegało prawidłowo?
MamyCanpolu bardzo się postarały i powstał rzetelny artykuł. Z ogromną dawką informacji. Bardzo dużym plusem jest to, że opisano potencjalne problemy kategorią wiekową. Dzięki temu można obserwować rozwój malucha i oceniać go na każdym etapie rozwoju dziecka. Z pomocy fizjoterapeuty korzystałam , ponieważ chciałam się upewnić czy córka nie ma problemów rozwoju postawy , całe szczęście wszystko było w porządku.
Świetny artykuł u nas nie było takich problemów
Właśnie na FB zobaczyłam że został dodany nowy artykuł i zaciekawiona przeczytałam. Super info na co zwracać uwagę. Warto pilnować tego od samego początku żeby uniknąć w przyszłości problemów np z kręgosłupem, mięśniami brzucha itp.
Tak ! Dzięki temu mozna zapobiec wielu schorzeniom :)
Tak warto zwracać uwagę od samego początku bo później np w wieku 12-14 lat może być za późno na skorygowanie pewnych wad postawy
Super, że czytacie nasze artykuły! Bardzo dziękujemy za miłe słowa ❤️
Bardzo ciekawy artykuł. Przekręcanie główki w jedną stronę to chyba jeden z najpopularniejszych problemów. Pozostałe były mi mniej znane, ale już teraz będę wiedziała na co zwracać uwagę.
Tak przekręcanie główki jak i siadanie w literę W to bardzo częsty problem maluszków
Bardzo pomocne rady. Zaniepokoić nas powinna opieka i rady starszego pokolenia np. chęć prowadzanka za rączki. Chodzik itp
Bardzo ciekawy artykuł.
No dokładnie, najlepiej od samego początku. Ciekawy artykuł.
No dokładnie, najlepiej od samego początku. Ciekawy artykuł.
Teraz tyle wiedzy jest w internecie że można np oglądając filmy na YT szkolić się jak powinno się chociażby podnosić dziecko
Jasne natomiast uważam że czasem po prostu wybrać się jednak do fizjoterapeuty. Są drodzy naprawdę, bo za 1 wizytę płaciliśmy 250zl za 1h, kolejne po 180. Ale podczas 3 wizyt i ćwiczeń w domu uniknęliśmy chirurga.
To fakt jak coś się dzieje to lepiej iść do fizjoterapeuty. U nas w mieście są trochę tańsi bo ja płaciłam za wizytę 150zł, chodziliśmy przez 3 miesiące na prywatnie a potem dostaliśmy się na NFZ.
Dla świetego spokoju lepiej się przejść . U nas wizyta to koszt od 200 zł
Ja myslę, że nawet profilaktycznie powinno się odwiedzić takiego fizjoterapeutę, nawet jeżeli uważą się, że nic się nie dzieje, on swoim okiem spojrzy i zobaczy nawet jak się układają mięśnie u dziecka.
Ja myslę, że nawet profilaktycznie powinno się odwiedzić takiego fizjoterapeutę, nawet jeżeli uważą się, że nic się nie dzieje, on swoim okiem spojrzy i zobaczy nawet jak się układają mięśnie u dziecka.